Mad
Tema

Fra kød til mere grønt

De tre vigtigste årsager til at spise mindre kød og mere grønt, er vores allesammens klima, dit eget helbred og dyrenes velfærd

Foto: Sara Galbiati, Shutterstock
5. september 2023

Hvorfor skal vi spise mindre kød?

De tre vigtigste årsager til at spise mindre kød og mere grønt, er vores allesammens klima, dit eget helbred og dyrenes velfærd.

Vi har alle sammen mærket forandringerne på klimaområdet; på temperaturerne, stormene og oversvømmelserne. Forskerne har også slået alarm; hvis ikke vi vil aflevere en ødelagt og udtæret jordklode til de næste generationer, så skal vi ændre vores fødevareproduktion og madvaner, og det skal faktisk helst ske lige nu.

Læs også: Miljøet bliver del af kostråd i norden

Lever du vegetarisk eller vegansk, er det en rigtig god ide at supplere måltiderne med følgende kosttilskud:

  • En multivitamin-mineraltablet med høj optagelighed (food state f.eks.. Nature’s Own)
  • B12-vitamin året rundt
  • D3-vitamin, særligt fra september til maj. Dosis er individuel
  • Magnesium, selen og zink efter behov, ligeledes i høj optagelige, organiske former
  • Omega-3, enten fra plankton (Zooca) eller fra alger (Algae omega)

Hvad er den største trussel?

Landbruget og fødevareproduktionen er de største enkeltstående trusler mod vores miljø og klima. Derfor er vores daglige valg af råvarer og mad også dén faktor, som mest effektivt både kan forbedre din personlige sundhed og et truet klima.

Fra kød til mere grønt - de tre vigtigste årsager til at spise mindre grønt, er vores allesammens klima, dit helbred og dyrenes velfærd.

“Skal dette projekt lykkes, og det håber jeg, at det gør, så må og skal vi hver især tage ansvar og begynde at leve mere økologisk, bæredygtigt og grønt.”

Hvilke råd skal vi følge?

Et af de mennesker, der ved mest om mad, miljø og sundhed, er forsker og professor ved Institut for agroøkologi på Aarhus Universitet, Jørgen Eivind Olesen. Han har igennem en årrække arbejdet på at udforme en række gode og velunderbyggede råd til såvel fremtidens fødevareproduktion som hvilken mad, der er sundest og mest miljøvenlig at spise. Og han kommer ikke med hverken lange eller vanskelige råd, for det kan opsummeres til et helt enkelt;

“… spis mindre kød, flere grønsager og bælgfrugter og flere kerner, frø og nødder.
Med andre ord ’spise mere grønt.”


En helt nødvendig omstilling fra kød til mere grønt er derfor i gang. Det går langsomt men sikkert i den rigtige retning, og den udvikling er der tre primære argumenter for:

Klima

I 2007 blev et studie publiceret i det medicinske tidsskrift ’The Lancet’, under overskriften; ”Hver gang du sætter tænderne i en bøf, øger du den globale opvarmning”. Det var et af de første studier, der pegede på, at vores høje kødindtag kunne påvirke klimaet negativt. Siden er det dokumenteret, at landbruget og verdens kødproduktion samlet set står for næsten halvdelen af den globale CO2 udledning.

Helbred

I 2015 rystede en anden undersøgelse danskernes madvaner. Denne gang fra WHO, og den viste, at indtag af forarbejdede kødprodukter som pølser, kødpålæg, bacon etc. kunne være sundhedsskadeligt og i værste fald øge risikoen for udvikling af tyktarmskræft.

Dyrevelfærd

I 2016 blev rapporten “2016 Dyrevelfærd” udgivet, der beskriver kontrolbesøg hos konventionelle danske landmænd med køer, grise og fjerkræ. Resultaterne viste, at 37% af svinebesæt-ningerne, 17% af kvæg-besætningerne, 11% af pelsbesætningerne og 23% af fjerkræbesætningerne modtog påbud, henstillinger eller politianmeldelser.

Hvilken magt har vi som forbruger?

Fra kød til mere grønt - de tre vigtigste årsager til at spise mindre grønt, er vores allesammens klima, dit helbred og dyrenes velfærd.

Vi har som forbrugere en stor magt, nok også større magt, end vi gør os klart. Vælger vi kun at købe kød, når vi får gæster eller der skal være fest, så vil en sådan ændring i vores adfærd og indkøbsvaner ret hurtigt føre til en reduceret kødproduktion. Vælger vi at købe flere lækre, økologiske grønsager, så vil den del af landbruget derimod blomstre op med større udbud af nye sorter og indbydende råvarer til lavere priser.

Forrige artikelHusk smagen

Næste artikelDanskerne bakker op om en kødafgift

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.