Nyheder

Fra mund til mave

27. juni 2022

Tips, nyt og værd at vide om kost, sundhed og smag.

Kostklog?

Kostpyramider. Superfoods. Undervægt og overvægt. Stenalderkost og moderne livsstil. Høj-fiber, lav-karbo, høj-fedt, høj-protein og udelukkende grøntsagsdiæt. Synes du også, at det kan være en jungle at navigere gennem de mange – til tider – modstridende kost- og sundhedsråd?

Center for Ernæring og Terapi gør dig i stand til at gennemskue biologien, spiritualiteten og kemien i human ernæring. Uddannelsen til ernæringsterapeut giver dig på tre år et solidt, fagligt fodfæste i en verden, hvor trends og tendenser kan drukne sund fornuft.

Du kan læse mere og henvende dig på www.cetcenter.dk – næste hold starter september 2013.

Kvali-pasta

Rømer har fået en kvalitetspasta i sortimentet, nemlig det tyske ALB-GOLD. Pastaen produceres i alverdens former og figurer, men altid af kvalitetsråvarer.

Du kan f.eks. vælge mellem traditionel pasta og nudler, pasta på spelt, glutenfri pasta lavet på økologisk majs eller ris og altid med friske æg fra fritgående høns i de udgaver, der er æg i.

Råvarerne hentes primært fra gårde og møller tæt på fabrikken, og bæredygtige metoder er en vigtig del af filosofien bag mærket. Selve produktionen skal kunne tåle kundernes blik, så fabrikken inviterer gerne indenfor til rundture.

Find pastaen i din helsekostbutik.

Stop med sukker og tab dig hurtigt

Ny forskning fra Otago University i New Zealand viser, at nedsættelse af indtaget af sukker sandsynligvis vil medføre et hurtigt vægttab.

Forskerne har på foranledning af WHO gennemgået 68 forskellige studier af indtagelse af frit sukker for at vurdere, om en nedsættelse vil nedsætte fedme. Frit sukker er sukker, der er tilsat af producenten, kokken eller forbrugeren, plus sukker i honning, sirup og frugtjuice.

Forskerne fandt, at en nedsættelse af mængden af sukker i kosten resulterede i et hurtigt om end mindre gennemsnitligt vægttab. Modsat svarede en øgning af indtaget af sukker til en lignende øgning af vægten. Forskerne anbefaler, at man, hvis man vil tabe sig, er meget mere opmærksom på sukkeret i kosten. De gør også opmærksom på, at det er lettere at spise for meget, hvis der er meget sukker i mad og drikke. (British Medical Journal. Jan 16. 2013).

Fast-food øger teenageres risiko for astma

Et meget stort internationalt studie har vist, at tre eller flere måltider af fastfood, som f.eks. burgere, øger risikoen for svær astma med 39 pct. hos teenagere og 27 pct. hos mindre børn. Frugt har derimod en beskyttende virkning, og et barn har mindre risiko for at få astma, jo mere frugt, det spiser. Frugt indeholder mange antioxidanter, som hjælper med at fremme et godt immunsystem. Fastfood indeholder derimod mange mættede fedtsyrer og transfedtsyrer, som påvirker immunsystemet negativt.

Undersøgelsen er baseret på undersøgelser af 319.000 teenagere og 181.000 6-årige i op til 51 forskellige lande. De blev alle udspurgt om sygdomme og disses sværhedsgrad og om den mad, de plejede at spise. Den klareste sammenhæng var mellem immunsygdomme, som f.eks. astma, eksem og høfeber, og fastfood. (Thorax, 2013).

Kager uden mel

Er en ny skøn samling af kager bagt uden hvedemel lavet af Lise Lotz, cand. theol. og kageblogger. Det er ikke en opfordring til at vælge en bestemt ingrediens fra, men nærmere om at vælge en masse skønne og lækre ingredienser til. Bagning uden hvedemel er nemlig ikke en fiks ny idé, men dyrket gennem historien og i mange religioner.

Flere af kagerne er blevet bagt igennem mange år rundt omkring i verden – og med kagerne følger flere sjove og interessante anekdoter.

Så hvis du har lyst til at udvide din kagehorisont eller få lidt mere fyld på fravalget af hvedemel, kan denne lille sag være en god tilføjelse.

Find den i Naturlishoppen.dk

‘Kager uden mel’, af Lise Lotz, Forlaget Vingefang, 48 sider, vejl. pris kr. 100,-.

Spirer i køkkenet?

Har du fået mod på at spire dine egne små stykker livskraft i køkkenvinduet? Så kan en spirekasse være et godt sted at starte indkøbet. Bergs Bio Salad er et dansk produkt og din garanti for, at spirekassen lever op til de strenge danske krav til materialer, som kommer i forbindelse med fødevarer.

Du kan dyrke over 20 forskellige spiretyper i spirebeholderen, som du kan nyde i alle retter, hvor du normalt bruger grøn salat eller i juicer, smoothies, salater, sandwich, wok- og gryderetter.

Du kan finde Bergs Bio Salad i flere helsekostbutikker, som også sælger frø til spirerne. Find evt. nærmeste forhandler på www.bergsbiosalad.dk

Forrige artikelLyst til at spise sundt

Næste artikelOppe i hovedet