Liv

Fra sur til sund helt ned på celleplan

1. november 2016

I over 30 år har underviser, forfatter og sundhedscoach Bettinna Delfs guidet mennesker til en sundere livsstil med mere glæde og overskud. Sundhed afhænger af vores indre miljø og foregår ifølge Bettinna helt inde i kroppens milliarder af celler.

Altandøren står på fulde gab, nede i haven boltrer border collien Lassie sig og sukkulenterne med de tykke, kødfulde kaktusblade i Bettinna Delfs solfyldte vindueskarm er vandet lige tilpas. Hun taler livligt og flydende om kroppens biologi, kemiske formler, cellestruktur, membraner, DNA og tarmflora.

– Cellen er kroppens fundament. Cellen er liv. Cellen kræver, at den kan komme af med sine affaldsstoffer, og at cellevæggen frit kan kontrollere, hvilke stoffer der kommer ind og ud af cellen. Og hvorfor får vi så smerter, er trætte og slappe? Det gør vi, fordi det vand, cellerne i alle væv er omgivet af, har for lav en pH-værdi. Celler lever og fungerer optimalt, så længe den væske, der omgiver dem, har den korrekte sammensætning. Din krops surhedsgrad påvirker alt lige fra hjertets evne til at pumpe blodet rundt og musklernes evne til at arbejde – til nervesystemets og hjernens evne til at kommunikere.

– Du består af 75 pct. vand. Så hvordan ser dit vand ud? Består det af cola, kaffe, rødvin, sodavand og klistret mad som sukker, mælkeprodukter, ost og kød? Hvis ja, så har du skabt et surt miljø. Et surt miljø svækker dit immunforsvar og skaber inflammationer i kroppen. En sur krop øger risikoen for livsstilssygdomme såsom gigt, sukkersyge, kredsløbssygdomme og i værste fald kræft. Mens en let basisk krop giver dig og dine celler de allerbedste livsbetingelser.

Bettinna har i mange år spist og levet alkaline, som det hedder, når man mentalt og fysisk prøver at begrænse syredannende forhold. Og hun har set tusindvis af klienter få det meget bedre med forholdsvis små ændringer i syrebase-balancen.

Fra bulimi til basisk livsstil

Men Bettinna har ikke altid levet basisk. Hun har selv prøvet at gå fra sur til sund, eller som hun selv siger det i sin bog Alkaline Living fra 2015: ”Jeg er ikke født med en sundheds-sølvske i munden”. Fra barnsben til Bettinna var midt i 30’erne, døjede hun med kronisk forstoppelse, astma, overvægt, bulimi og en smertefuld rygskade. Vendepunktet kom, da hun begyndte at leve efter syrebase-principperne. Men hvad vil det sige?

Bettinna forklarer det på følgende måde, mens hun drikker et glas vand tappet fra ioniseringsmaskinen i det lille hyggelige køkken i Rungsted:

– Forestil dig dit hjem. At du aldrig får luftet ud. At du lader dine affaldsposer stå ude i dit køkken, hvor skraldet hober sig op. At dit toilet er stoppet. På den måde får du skabt et miljø, der gør, at du får fugt, og når der er fugt, får du skimmelsvamp. Her er også spyfluer og mus. Der kommer sågar rotter. Alt i alt kommer der nogle organismer, som har deres berettigelse, men ikke i dit hjem. Når du ændrer på miljøet, ændrer du på de organismer, der er i miljøet. Der sker en forrådnelsesproces i kroppen, når vi ikke er basiske nok, og fordi cellerne ikke er iltet nok.

Vi skal af med vores affald

Bettinna Delfs er ikke i tvivl. Sammen med bl.a. syrebase-eksperten Dr. Robert Young, plus-minus-balancens forkæmper i 1970’erne Julie Vøldan, biologen Bruce Lipton og nobelprismodtageren og lægen Otto Warburg mener hun, at vores livsstil, tanker og kost har stor betydning for, om vi udvikler sygdomme.

– Ilt er base. Vi skal bevæge os, trække vejret mere og få iltet kroppen. Bevægelse øger blodgennemstrømning og sætter gang i lymfen. Lymfen er vores store affaldsåre, ligesom vores tarm og lever selvfølgelig også er det. Vi skal rense op, vaske ned og gøre rent i vores krop, så forsvinder svampen og krybene. Kigger vi på det mentale, sker der det, at når vi er stressede, så trækker vi vejret overfladisk og får ikke noget flow. Og de korte vejrtrækninger er med til at forsure os.

Bettinna påpeger selv, at ordet ”flow” let komme til at lyde en anelse spirituelt, men forklarer, at vi blot skal tænke gennemstrømning. Ligesom hvis vores åer ikke flyder, så opstår stille, råddent og grumset vand, hvor åens fisk ligger med bugen i vejret, og vi giver føde til de ikke ønskede bakterier.

– Når flow og balance er til stede, er du ustresset, har ro i tankerne og fred i hjertet. Du er i kontakt med dig selv, kan mærke, hvad der er godt for dig, lytter til din intuition, tager de beslutninger, der er rigtige for dig og udtrykker dig mere klart.

Tanker påvirker også kroppen

I Bettinnas bog Alkaline Living er det netop ikke kun kosten, som er i fokus. ”Living” er med, fordi det er hele vores livsstil, som man skal tage fat på. Alkaline-livsstilen handler ligeså meget om din mentale tilstand. Tanker og følelser spiller en afgørende rolle for surhedsgraden og din sundhed. Ligesom ethvert fysisk symptom tager afsæt i dit sind.

Bettinna mener som metasundhedscoach, at vi skal tænke holistisk og lede efter både fysiske og mentale årsager. Som hun udtrykker det, så hjælper det ikke noget kun at fjerne skimmelsvampen, hvis din kælder har fugt. Find ud af, hvordan det sure miljø opstår. Stress, sorg og angst får kroppen til at ophobe syre.

– Jeg behandler ikke, jeg coacher. Med coaching understreger jeg, at folk selv skal tage ansvar for deres liv, helbred og glæde. Og selvom du lever uden stress, med masser af motion og ingen forsurende instanser, skal du alligevel også have løst dine konflikter, ellers øger du risikoen for at komme i ubalance. Kroppen vil nemlig altid udtrykke det, som sindet undertrykker. F.eks. kommunikerer nervecellerne i dine tarme med nervecellerne i din hjerne. Forstoppelse er ofte udtryk for, at du holder dig selv tilbage mentalt, sluger nogle kameler eller ikke kan give slip på en sag. Og med en forstoppet tarm kan du hverken komme af med affaldsstoffer eller frigive glædeshormonet serotonin. Det er derfor, forstoppede mennesker ofte føler sig triste til mode.

Fik hund på trods af allergi

Bettinna har selv taget tyren ved hornene. Eller skulle man snarere sige hunden til sit hjerte. Bettinna anskaffede sig en hund sidste år, selvom hun ikke kan tåle hund.

– Alle sagde, at jeg var godt tosset, da jeg fik Lassie, fordi de godt vidste, at jeg før havde haft allergi over for hunde. Nogen vil tage en praktisk løsning, undgå hunde eller tage medicin, men så kommer jeg jo ikke et skridt videre med mit symptom. I metasundheden handler det om at konfrontere sig med den følelsesmæssige konflikt, der ligger bag, eller som minimum få skabt flow i energien i kroppen, der hvor den er blokeret. Du kan sige, at metasundhed først og fremmest er en forståelsesmodel: hvorfor bliver vi syge?

– Metasundheden afdækker hovedårsagen til vores symptomer, sygdomme eller ubalancer. Så i stedet for at opgive at have hund, arbejder jeg med, hvorfor jeg har astma og allergi og ikke så godt tåler hunde bl.a. ved at bruge tankefeltterapi og tapping. Det handler om at kigge på den følelsesmæssige bagage, traumer og livsindhold, forstå årsagen til sygdommen og så frigøre sig fra den.

Vi bliver syge, når vi reparerer

Bettinna forklarer det med noget, de fleste kan nikke genkendende til. Så snart de tager på ferie, bliver de syge.

– 70 pct. af alle sygdomme opstår i det, vi i metasundheden kalder reparationsfasen. Og det er, fordi de har været for stressede forud for ferien, og når de endelig kan slappe af og mærke efter, så har kroppen kapacitet til at reparere. Ferien er løsningen på stressen, og derfor går kroppen i reparation. Derfor siger vi i metasundhed, at sygdommen for det meste opstår, når en konflikt er løst. Det er det samme med syrebase-balancen. Man forsures hen over en årrække. Men når folk bliver syge, tror de, at det er noget, der sker lige her og nu, men sygdommen har været under opbygning i mange år, længe før du bliver syg.

– Spørger du mig, belaster syren der, hvor du har dine konflikter. Det er jo ikke alle, der får gigt, fordi de er for sure. Dit symptom kommer i forhold til dit konfliktindhold. Og det er din opgave at forløse alt det negative, du har gemt og glemt i kroppen.

Bettinna Delfs gør, hvad hun kan, for at både sindet og kroppen er i balance. Men balance betyder netop også, at hun ikke er fanatisk.

– Jeg drikker både vin og kaffe. Er du fuldstændig fanatisk med noget, så havner du bare i et andet fængsel. Og du skal have friheden til at mærke efter og vælge, hvad der er godt for dig. Du har nogle knapper, du kan skrue på for at holde dig basisk. Du bestemmer selv, hvordan og hvor meget. Hvis du bevæger dig noget mere, kan du spise mere syreholdig mad, og hvis du trækker vejret bedre og er afslappet, så kan du også spise mere surt.

– Vi skal huske at reparere hver dag med søvn og hvile samt bevare kontakten til os selv og acceptere os selv. Hvis du er træt i dag, så accepter det, hvis du er ked af det, så accepter det. Når du accepterer det, slipper den forsurende stress dig. Livet er en lang opgave – og gave.

Talestrømmen slutter, Bettinna vinker farvel, og Lassie logrer ivrigt.

 


En god guide til at leve basisk

Bettinna Delfs guider dig i bogen ”Alkaline Living” til et mere basisk liv. Med fysiske og mentale øvelser, opskrifter, gode råd og masser af viden om kost, motion og sindet hjælper bogen dig på en let og lige til måde.

Du kan også se meget mere på www.alkalineliving.org


Forstå din sygdom og få det bedre

Metasundhed består i at erkende, hvorfor du døjer med det, du gør. Med metasundhed kan vi oversætte og forstå reaktionen af tanker og følelser i forhold til den biologiske reaktion i kroppen.

En tysk læge, Dr. Ryke Geerd Hamer, født i 1935, udviklede metamedicinen efter mange års forskning. Han opdagede, at bestemte sygdomme er forbundet med nogle specifikke traumer, som han kaldte for ”biologiske konfliktchok”.

Afhængig af typen af konfliktchokket rammer det et bestemt sted i hjernen, som svarer til et bestemt sted i kroppen.

Bevidstheden og erkendelsen af chokket kan i sig selv være helbredende. Tanken er, at ved at skabe indsigt i og fjerne årsagen til fysisk og mental ubalance bliver vi raske.


Forløs ubevidste og negative tanker og følelser i kroppen

EFT, emotionel frihedsterapi, bruger en banketeknik – også kaldet tapping – på akupressurpunkter. Metoden virker på et psykologisk niveau såvel som på et fysiologisk energimæssigt niveau ved at frigøre eller neutralisere en ubevidst tanke, følelse eller overbevisning, der skaber lidelse eller sygdom.

Ved at tappe re-programmeres sindet til at acceptere en ny overbevisning.

Her på billedet kan du se de typiske punkter, man bruger i EFT.

Når du banker, starter du med at sige sætningen: Selvom jeg (udfyld med dårlig vane, smerte, adfærden), så elsker og accepterer jeg mig selv.

Derefter finder du en positiv sætning på det, du vil erstatte med:

Jeg vælger nu at … – med det du ønsker at opnå.

 

Forrige artikelFlere landmænd omlægger til økologi

Næste artikelBønnedip med chlorella

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.