Skøn

Frem med sandal og shorts … og hestekastanje

12. maj 2010

Ikke alle ser lige lyst på sommerens komme med udsigten til korte og afslørende gevandter. Hestekastanje kan hjælpe.

Voks, barberknive og andre hårfjerningsmidler bliver fundet frem, selvbruneren skal lige klare de første spæde skridt, og neglelakken skal pynte på tæerne, når vi endelig kan slippe ben og fødder ud igen. Men for nogle bliver bukserne og strømperne på. For hvad sjovt er der ved ”blå” ben, hvor blodet tegner fine mønstre hen over de lår, der gerne skulle fremstå glatte og indbydende?

De blå ben er tegn på, at venekredsløbet har mistet sin elasticitet og evne til at transportere det af-iltede blod tilbage til hjertet. Blodet siver derfor ud i vævet. Hvis du har veneproblemer, oplever du højst sandsynligt også, at dine ben kan føles tunge og let hæver op.

Forskning har faktisk vist, at hestekastanjer indeholder et stof – aescin – som kan opstramme venekredsløbet i benene, så blodet transporteres tilbage til hjertet.

Studier af den vilde hestekastanje

I 2006 gennemgik forskere 5 studier lavet på produktet Aesculaforce Forte, der er udvundet af friske vildtvoksende hestekastanjer. Frøene indeholder bl.a. flavonoider og en kompleks blan­ding af saponiner – det er dem, der tilsammen benævnes aescin.

Cochranesamarbejdet evaluerede resultaterne fra et antal velfunderede, kliniske, placebokontrollerede studier af effekt og sikkerhed ved indtagelse af hestekastanje. Det overord­nede resultat tyder på, at der sker en bedring af symptomerne ved utilstrækkelig venefunktion.

En metaanalyse af fire studier pegede på, at der faktisk var en betydelig reduktion i symptomerne blandt den gruppe patienter, som fik hestekastanje sammenlignet med gruppen, der fik placebo.

De symptomer, som patienterne ople­vede forbedringer af, var hævelser, kløe, tyng­de-følelse og uro. Samtidig blev Aesculaforce Forte bedømt som sikkert at indtage af patienterne, der ikke havde problemer med at tåle produktet.

Ville fortsætte med hestekastanje

Endnu et studie – udført på 87 kvinder – viste, at milde til moderate symptomer på utilstrækkelig venefunktion i benene blev bedre, jo længere tid kvinderne tog præparatet. 81 pct. af kvinderne ønskede at fortsætte behand­lingen efter forsøgsperioden.

Netop fordi hestekastanjen virker karsammentrækkende, kan den også have en positiv effekt på f.eks. hæmorider og virke opstrammende på blodårer, der er slappe og udvidede.

Gravide, der også let døjer med problemer i venekredsløbet og hævede ben, kan med fordel bruge Aesculaforce Gel, som bruges direkte på benet, hvor du har problemer. Gelen kan også kombineres med tabletten.

Efter to til fire uger vil de fleste mærke en forbedring, som vil blive stadigt mere mærkbar efter længere brug. Så hvis shortsene ligger og venter, er der stadig håb for en sommer med ben i det fri…

 


Kramper i benene?

Magnesium spiller en vigtig rolle ved nerveimpulstransmission til muskler og ved hjertets impulsledning. Derfor kan magnesiummangel til tider være årsagen til bl.a. kramper i benene.

Andre indikationer på magnesiummangel kan være neurale forstyrrelser som for eksempel rysten, muskelsvaghed, kramper og mentale forstyrrelser, men også nedsat appetit, kvalme og træthed. Magnesium findes overalt i kosten, men bladgrønsager og mandler er specielt rige på magnesium, mens de primære kilder i kosten er kornprodukter, mælk og grønsager.

Overdosering af magnesium er sjælden, da et eventuelt overskud af magnesium i kroppen udskilles via nyrerne. Så hvis du vil sikre dig at få tilstrækkeligt med magnesium, kan du med fordel tage et tilskud – eksempelvis Total Magoxid, som er sammensat efter nyeste forskning og både er fri for tilsætnings- og farvestoffer samt animalske ingredienser.

Forrige artikelFind dig selv bag støjen

Næste artikelFedtstoffer: Velkommen til junglen!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.