Tema

Frisk blod til nethinden

Foto: Shutterstock
16. november 2021

Skader på nethinden, som kan forårsage alvorligt synstab, skyldes ofte forkalkning af øjets små, fine blodårer. Tilskud af Q10 kan støtte forebyggelse af disse nethindeskader, viser nye forskningsresultater.

Nethinden er en af de smarteste, men samtidig sarteste, funktioner i kroppen.

En meget vigtig del af forebyggelsen af nethindeskader består i antioxidanter, fordi sygdom i nethinden ofte skyldes problemer med kredsløbet. Kredsløbsskader skyldes kolesterol, som danner forkalkning i blodårerne. Men vel at mærke først, når LD-kolesterolet oxideres af frie radikaler. Antioxidanter er den mest effektive måde at undgå de skadelige frie radikaler.

”Ok, så lad mig spise en masse gulerødder,” tænker du måske. Eller broccoli eller fuldkornsprodukter eller hvilke øvrige fødevarer, du er klar over, indeholder gode antioxidanter.

Desværre er det ikke helt så enkelt. Antioxidanter findes i en stor del af din kost, så det er ikke indtaget, som er et problem. Der findes flere forskellige slags antioxidanter, og det har også betydning, hvordan de er kombineret og balanceret med hinanden. Nogle er fedtopløselige, så de optages bedst, når de er tilberedt fx i en ret med sunde olier. Andre er følsomme over for kraftig opvarmning, som reducerer fødevarens indhold af antioxidantiske vitaminer.

Det skal stadig i høj grad anbefales at spise grønt og varieret, når du vil være sikker på at få dine antioxidanter og andre næringsstoffer. Men du kan også give kroppen lidt ekstra hjælp.

Q10 og øjnene

I dette magasin anbefaler vi gerne, at du tager en multivitaminpille i god kvalitet. På den måde er du sikker på at være dækket ind med doser af C- og E-vitamin, der er stærke antioxidanter, samt ofte også zink og selen.

Men når opmærksomheden hviler på øjnene, retter et spansk studie vores opmærksomhed på co-enzymet Q10, som ser ud til at have særlig stor betydning. Q10 spiller en rolle for en lang række funktioner på celleniveau, og det fremhæves ofte som et vigtigt tilskud som støtte til kredsløbet.

Derfor valgte det spanske forskerteam at kigge nærmere på effekten, når man kombinerede Q10 med et mere traditionelt tilskud af antioxidanter (A-, B, C- og E-vitamin samt bl.a. zink, mangan, selen, lutein, zeaxanthin, folsyre og glutathion).

Målgruppen for forsøget var 48 patienter, der allerede havde fået stillet en diagnose, som omfattede skade på nethinden. Ved hjælp af synstests og øjenundersøgelser undervejs i forsøget kunne forskerne konstatere, at alle deltagere fik forbedret deres syn i perioden.

Da en deltager – af ikke-oplyste årsager – afbrød indtaget af Q10, blev synet forringet. Det kom dog tilbage på det tidligere niveau, da patienten genoptog indtag af Q10.

Nethindens sundhed

De spanske forskeres konklusion på forsøget er, at tilskud med antioxidanter i kombination med Q10 ser ud til at spille en meget vigtig rolle for nethindens sundhed og bevarelse af synet. De konkluderer, at det har styrkende effekt på behandlingen med antioxidanter, når tilskuddet omfatter Q10.

Det positive resultat til trods opfordres der til, at supplerende forskning kaster yderligere lys over effekten af Q10 – herunder om man man forbedre resultatet med en anden dosering eller varighed af behandlingen.

Cellernes kraftværker

Q10 er ikke et vitamin, selvom det på mange måder har samme virkning på kroppen, som vitaminer har. Man kalder det et co-enzym, og det fungerer som en katalysator for en række processer på celleniveau. Især har Q10 betydning for mitokondrierne, der nogle gange beskrives som ”cellens kraftværker”.

Det latinske navn for Q10 er ubiquinon, som kan oversættes til ”allestedsnærværende”. Det henviser til, at man finder Q10 i alle dyr og bakterier. Mennesker indtager det meste Q10 gennem kosten, men cellerne producerer også selv en mængde. Med alderen daler cellernes evne til at producere det vigtige co-enzym, og det er muligvis grunden til, at kroppen kan have stor gavn af et tilskud.

Selvom Q10 findes overalt i vores krop, er det svært for kroppen at optage det i form af tilskud. I den spanske undersøgelse benyttede man et Q10-tilskud i dokumenteret optagelig kvalitet (Bio-Quinone), fordi det sikrer den bedste optagelse og dermed det mest pålidelige grundlag for at vurdere effekten.

Hvis du derfor selv har et ønske om at få gavn af den virkning, som er dokumenteret, må det anbefales, at du benytter et videnskabeligt dokumenteret produkt.

Den fintfølende nethinde

Den tynde hinde på indersiden af øjeæblet er tæt bestrøet med fine små celler – man kalder dem stave og tapper – som modtager lyset fra pupillen og sender billederne af verden videre til fortolkning i hjernen.

Millioner af synsceller, som hver dag, hele tiden, bliver tilført ilt og energi gennem nogle meget spinkle blodkar. I samme arbejdsgang føres affaldsstoffer med det afiltede blod tilbage mod hjertet via lige så tynde vener.

Øjets fine blodkar er forbundet med resten af kredsløbet, og dermed er de udsat for samme risiko for forkalkning, som vi kender fra andre blodkar. Når det sker, er der stor risiko for en skade på synet. De skader, som opstår på nethindens celler, har lægerne ikke nogen behandling af. Derfor er forebyggelse af skader på nethinden ganske vigtig.

Forebyggende tiltag

Svækkelse af kredsløbet ligger til grund for flere forskellige typer øjensygdomme, som rammer nethinden. Sygdommene skyldes forskellige typer påvirkning, som både kan være lokaliseret i arterier og vener, og som både kan opstå i selve nethinden eller i synsnerven og de områder, som forbinder øjet med hjernen.

Fælles for disse sygdomme er, at de opdages som et pludseligt synstab eller synsforstyrrelse. Det er meget svært at behandle den opståede skade direkte. Derfor ligger fokus på at stoppe skadens udvikling. Det sker med mange af de samme metoder, som benyttes til behandling af andre kredsløbsproblemer. Samtidig er det meget tilrådeligt at iværksætte forebyggende tiltag, som styrker kroppens modstandskraft imod åreforkalkning.

De samme forebyggende tiltag er en god ide at tage hul på i god tid, før man selv risikerer at sidde hos lægen med en akut opstået synsskade.

Forrige artikelSkøn vital hud

Næste artikelFuldkorn sænker risikoen for kræft

Carsten Gottlieb

Redaktør

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.