Skøn

Frisk og forårsklar – så er det op!

4. april 2012

Når vinteren letter sit tag, er det tid til at lufte ud og gøre rent. Det gælder også for din hud. Læs med, og lær mere om, hvorfor og hvordan du skal gøre din hud forårsklar.

 
Jeg er sikker på, at jeg ikke er den eneste, der i de mørkeste måneder har lyst til at gå i vinterhi. Under dynen med te, bøger, stearinlys og god dansk hygge. Faktisk har jeg sovet med strømpebukser og tre dyner på det meste af denne vinter. Brrr. Så nå foråret melder sig, er jeg den første til at springe op, lufte ud, rydde op og igangsætte. Det virker logisk for mig, at min krop har brug for samme omgang. Ifølge den kinesiske medicin er foråret også optimalt til at få afgiftet kroppen.

Et godt sted at starte er din lever. Leveren er kroppens ‘oliefilter’. Den er ansvarlig for at rense blodet for bl.a. uvelkomne kemiske indholdsstoffer (fx fra kosmetik). Så hvis du styrker din levers funktioner, styrker du kroppens generelle evne til at udrense og forny sig selv. Du vil typisk kunne se det på din hud i form af øget glød, pænere, mere ensartet farve og færre urenheder.

Den udvendige forårsrengøring

Ligesom kroppen har brug for at vågne og strække sig oven på vinteren, så trænger din hud også til et boost. Foråret er det oplagte tidspunkt til en kur for din hud. Hvad enten du går til din kosmetolog eller gør det hjemme, så prioriter din hud en måned i træk. Din hud er nemlig ca. 30 dage om at forny sig, så hvis du støtter din hud i 30 dage, får du det optimale resultat.

Det er oplagt at starte med at rydde godt og grundigt ud i huden, inden du bygger nyt ovenpå. Peeling, skrubbecremer, enzymer, frugtsyre, kort sagt: exfoliering (kært barn har mange navne), er måden at gøre det på. Forskellen er, hvor mange døde hudceller der fjernes og hvordan. Skrubbecremer og peelingmasker indeholder små korn eller mikro-perler, og virkningen kommer, når du aktivt står og masserer produktet rundt på huden. Afrens huden, påfør produktet, massér, og rens af. Voila!

De øvrige former for exfoliering går en tand mere ’til den’. Det kan enten være i form af enzymer, der ‘klipper’ limen over, som holder sammen på de døde hudceller. Eller i form af frugtsyre, der opløser såvel lim som døde hudceller, og på den måde bliver huden befriet for gamle, døde hudceller og giver plads til foryngelse og fornyelse. Frugtsyre kan udtrækkes fra mange forskellige frugter, mest typisk er papaya, ananas og appelsin. Vær dog opmærksom på, at der er stor forskel på, om du bruger syntetiske frugtsyrer eller naturlig frugtsyre. Den naturlige version er at foretrække, fordi frugtsyren her er i sit rette element i samklang med andre virkestoffer fra frugten, der fx balancerer virkningen af frugtsyren. I modsætning hertil er den syntetiske frugtsyre ofte for ‘ubalanceret’ i sin virkning, dvs. for kraftig og koncentreret og hård ved huden. Uanset, hvilken version du bruger, syntetisk eller naturlig, skrubbe eller ej, så sørg altid for IKKE at blive udsat for UV-stråling i op til 12 timer efter. Det betyder, at det er oplagt at eksfoliere om aftenen, eller i det mindste bruge høj solfaktor og undgå direkte sollys bagefter (ellers er der stor risiko for at få øget pigmentering i huden).

Tilføj ny næring

Efter oprydning er det tid til at mætte huden med fugt og næring. Det er som sådan ikke svært at pumpe huden fuld af fugt. Det, der er udfordringen, er at få fugten til at blive i huden og altså ikke fordampe. Til det formål er gode planteolier et must. De lægger et fint forseglende lag på overfladen af huden (uden at tilstoppe porerne), som hjælper huden med at holde på fugten. Derudover er glycerin og hyaluronsyre naturlige ingredienser, der er gode til at pumpe huden fuld af fugt i dybden.

Hvis du synes, du har for lidt tid, og tænker, at du kan tage en smutvej ved at gå direkte til fugtmasken uden at rense først, så tro om igen. Det er spild af tid. Det svarer til at male en vindueskarm af træ uden at slibe den afskallede, gamle maling af først. Resultatet holder ikke længe, og så skal du bare til at bruge dobbelt så meget tid i den anden ende. Tro mig, jeg har prøvet det.

 

TIP til indvendig rengøring

Start dagen med at sige ordentligt goddag til din lever:

Den milde: kogt vand med saften af 1/2 citron.

Den vovede: saften af 1 presset hvidløg, 1 cm ingefær, 1 hel citron blandet med 2 spsk. olivenolie.

 

Begge versioner indtages om morgenen på tom mave. Vent 10-20 minutter med at indtage andet.

 

 

Forårsluft

Vil du gerne hjælpe foråret lidt på vej, i hvert fald i sindet? Så lav følgende øvelse:

Træk vejret ind, som når du dufter til en blomst, på den måde trækker du vejret med den ‘forreste del’ af næsen, og det er faktisk med til at ændre sindstilstanden (opløftende, mere energi), ganske som var det årets første forårsdag.

 

Produkter til forårsrengøring

Den dyre:

Bio Soft Peeling fra Aniel Care. En peelende maske, der kan bruges hver dag i tre til fire uger (hvis du har mange døde hudceller og ikke har sensitiv hud). Er også god at bruge på hænderne. Med jojobakerner, gulerodsolie og macademiaolie.

50 ml, kr. 328,-

Mask Miraculous fra Aniel Care, to til tre gange om ugen, afrenses efter 20 minutter. Virker nærende, styrkende og genopbyggende. 50 ml, kr. 441,-

Calendula Hydrating & Toning Mask fra John Masters. Næring til tør og udtørret hud. Kan benyttes dagligt, hvis din hud er meget tør. Med morgenfrue, aloe vera og havreproteiner der heler, beroliger og gør huden blød og silkeagtig.

57 g, kr. 394,-


Den billige:

Jojoba And Ginseng Exfoliating Face Cleanser fra John Masters. Med jojobafrø, der eksfolierer huden uden at ridse. Stimulerer blodcirkulationen og giver liv og glød til huden. Med bl.a. sojaprotein, der øger hudens vandbindende egenskaber.

118 ml, kr. 329,-

LL Regeneration Fugtighedsmaske fra AnneMarie Börlind. Brug den én til to gange om ugen for at give fugt og samtidig øge hudens egen evne til at binde fugt til sig. Med økologiske ekstrakter af agurk, katost og sheasmør.

50 ml, kr. 299,-

Iris Hydrating Masque fra Weleda. Brug den, når huden føles tør og har brug for ekstra fugt. Understøtter hudens naturlige evne til regenerering. Oplagt til dig, der er under 30 år. Med mandelolie, jojobaolie, agurk og æteriske olier.

30 ml, kr. 168,-


Den næsten gratis:

Skrubbecreme med grøn te fra Melissa. Med 87 % aktive økologiske ingredienser (herunder vand). Brug den et par gange ugentligt. Med mild duft af krusemynte og citron.

50 ml, kr. 108,-

Gør det selv: Bland lidt mandelmel med din ansigtsrens. Masser blidt ind, vask af med det samme.

Lav din egen nærende og fugtgivende maske: Blend ingredienserne. Påfør ansigtet, rens af efter 15 min. Opskrift: 2 spsk. yoghurt naturel, 1/4 agurk, 1 æggeblomme.

 

Leverandørinfo:

Aniel Care, tlf.: 5545 0745

Melissa, tlf.: 4586 7499

John Masters, tlf.: 5572 1100

Weleda, tlf.: 7595 4088

AnneMarie Börlind, tlf.: 7023 6630

Forrige artikelAnette Heick: Fravær giver umulige børn

Næste artikelGysende velvære: Cool Kids