Nyheder

Friske æg fra egen avl?

10. september 2013

Var det noget med friske æg fra egne høns på morgenbordet? Flere og flere bymennesker er begyndt at holde høns, og det er tilmed blevet nemt og økonomisk overskueligt.

Det er muligvis både diskussionerne om dyrevelfærd og udsendelserne på DR med “Bonderøven”, der har gjort det hipt at holde høns i almindelige villahaver. Hvis egen avl af æbler, grøntsager og bær ikke helt slår til i den romantiske drøm om selvforsyning, kan der suppleres med frisklagte æg, og – hvis håndelaget og modet er til det – hønsekødsuppe, når hønemutter har lagt sit sidste æg.

Lej en hønsefræser med høns

Danmarks Fjerkræforening for Raceavl skønner i følge dagbladet Politiken, at 100.000 danske familier har høns i haven – og flere kommer til.

Den øgede interesse har betydet, at man flere steder i landet kan leje eller ligefrem låne hønsehuse og høns. Kommunerne Gladsaxe og Høje Taastrup har i en årrække tilbudt såkaldte hønsefræsere med høns og trug. Hønsefræsere er et simpelt hønsehus uden bund, som du kan flytte rundt i haven, så hønsene kan rode i jorden og “fræse” ukrudtet op.

Få dine egne høns med rugemaskine

Men også private tilbyder udlejning af høns og hønsehus, hvilket gør opstarten noget nemmere. Hos hønsegården.dk kan du f.eks. leje en startpakke med tre høns, hønsehus med lukket hønsegård, vand- og foderautomater, samlet og klar til brug for under 400 kroner om måneden – hvis du da ikke i stedet vælger at købe for knap kr. 3700,- Du kan også leje rugemaskine og varmelampe, hvis du vil udklække dine egne høns.

Hønsehold er miljøvenligt

Høns er en miljøvenlig syssel. Du kan komme af med en del af dit husholdningsaffald, som hønsene gladeligt fortærer, hønsene kan hjælpe dig i kampen mod ukrudtet uden giftstoffer, hønsenes afføring er god gødning til køkkenhaven og du reducerer også CO2-belastningen ved at producere dine æg selv uden transportbelastning og emballage.

Styr på nabofreden

Men du skal sørge for at muge ud, så hønsene ikke lugter, og holde foderet i lukkede beholdere, så der ikke kommer rotter. Og så er det en god idé at holde en eventuel hane i mørke til efter syv, hvis du har naboer tæt på. Hvis nabofreden er sikret – og her kan en portion friske æg i ny og næ ofte hjælpe på forståelsen – er høns et hyggeligt bekendtskab i en have. Hønsenes pludren kan virke afstressende som rislende vand i en bæk, og børnefamilier har ekstra glæde af at gøre børnene bevidste om, at æg ikke er noget, der gror ud af køledisken i supermarkedet.

Høns klarer sagtens vinteren

Det kommende efterår og den følgende vinter er ikke nogen hindring for høns i haven. Høns er hårdføre dyr, blot de har det tørt og ikke udsættes for træk. Et isoleret hønsehus med vand og foder, der ikke fryser til is, er tilstrækkeligt.

Læs mere om regler og forholdsregler på bolius.dk.

Kilder: Politiken.dk, hønsegården.dk, ggglx.dk

Forrige artikelFrugt gør blodkarrene smidige

Næste artikelLinsefrikadeller med kartofler og persillesovs