Nyheder

Frivægte er bedre til styrketræning

21. april 2010

Tror du også, at der skal store skrumler af maskiner til i fitnesscentret for at styrketræne? Så tro om og grib vægtstangen.

De fylder en masse og nogle af dem er så komplicerede, at der skal grundig instruktion til, for at bruge dem og undgå skader. Men de store træningsmaskiner er slet ikke nødvendige for at få en grundig styrketræning. Tværtimod kan du få meget ekstra træning ved at vælge frivægte.

Du kan med fordel træne de store muskelgrupper f.eks. med squat (knæløft), lunges og dødløft med en vægtstang.
– Laver du disse øvelser med frivægte, vil du få en bonus, som du ikke får med maskinerne. Med frivægte er du nødt til at stabilisere kroppen selv, og du får derfor trænet kernemuskulaturen i mave og ryg, siger træningsekspert Irene Mårdalen fra personligtrening.no til dinside.no.
Styrketræningen vil dermed give både bedre og hurtigere resultater, end hvis du benytter maskinerne.

Hjælp til styrketræning med frivægte

Det er ligesom ved alt andet træning, vigtigt at variere mellem de forskellige øvelser, så du får udfordret musklerne på forskellig måde. Efterhånden som du bliver stærkere, kan du bruge tungere vægte til din styrketræning – ligesom du vil gøre på maskinerne.
Men det allervigtigste ved styrketræning med frivægte er at bruge den rette teknik. Ligesom ved maskinerne kan forkert brug give skader – i værste fald langvarige belastningsskader.
– I starten bør du have hjælp fra en, der kender frivægte godt – f.eks. en personlig træner. Når du har lært øvelserne, skal du huske at bruge spejlet aktivt, siger Irene Mårdalen.
I spejlet kan du tjekke, at din ryg hele tiden er lige – den må ikke svaje eller krumme. Selv træner Irene Mårdalen aldrig squat, dødløft eller lunges med vægte uden et spejl.

Så meget styrketræning skal du have

Husk at varme op, f.eks. kan du starte med lette vægte, så du har styr på de muskler, du skal bruge, og får dem varmet. Med en let vægt skal du kunne klare 12-15 gentagelser uden problemer.
– Koncentrer dig om, hvad du skal gøre. Tænk på, hvordan du udfører øvelsen og på de muskler, du skal træne. Studier viser, at det faktisk kan hjælpe, siger Irene Mårdalen.
Ved styrketræning skal du også sørge for at bruge vægte, der er tunge nok. Hvis du er nybegynder, bør vægten være så let, at du kan klare 12 gentagelser. Når du kan øvelsen, skal du vælge en vægt, som du kun kan klare 6-10 gentagelser med. Lav i alt tre serier af øvelsen – så er du godt i gang med styrketræning.
Kilde: dinside.no
(Oprettet den 22. april 2010)

Forrige artikelHvidt brød er farligt for kvinder

Næste artikelFedtet får oprejsning