Nyheder

Frivilligt arbejde forlænger livet

27. juni 2022

Et sundt liv handler ikke kun om, hvad du spiser, eller hvor meget du motionerer. Nu mener canadiske forskere at have fundet tegn på, at du kan få et sundere liv ved at hjælpe andre.

Det er ingen hemmelighed, at psyke og fysik er uløselig forbundet. Selvom lægevidenskaben ikke kan blive enig med sig selv om psykens indvirkning på en lang række alvorlige sygdomme, såsom kræft, er det en erfaring for ganske mange, at influenzaen altid dukker op, når man er allermest stresset eller på anden måde psykisk svækket.

Frivilligt arbejde og hjertesundhed

Canadiske forskere har kigget på, om den personlige tilfredsstillelse, frivilligt arbejde kan give, har nogen indvirkning på helbredet.

Man undersøgte 106 studerende på en High School i Vancouver, som i en periode på ti uger enten var beskæftiget med frivilligt arbejde eller stod på en venteliste til at udføre frivilligt arbejde.

Det frivillige arbejde bestod i at hjælpe børn fra grundskolen en time om ugen med lektiehjælp og lignende, så det var ikke en enorm indsats.

Fedtprocent, kolesterol og inflammation påvirkes af empati

Deltagernes fedtprocent, inflammationsniveau og kolesterolniveauer blev undersøgt før og efter de ti uger. Efter perioden havde de studerende, der udførte frivilligt arbejde, lavere fedtprocent, inflammationsniveau og mindre af den skadelige kolesterol i blodet end de studerende, der stod på venteliste.

– De frivillige, der gav udtryk for voksende empati og forbedret mental sundhed var også dem, der viste størst fremgang i hjertesundhed, siger en af studiets forfattere, Hannah Schreier.

Det skader ingen at prøve

Hjertekarsygdomme er en af de største dræbere i Nordamerika, og de første tegn på livsstilsygdomme i hjerte og blodkar viser sig allerede i teenageårene.

 

Studiet har vist en mulig forbindelse mellem frivilligt arbejde og hjertesundhed, men der er ikke evidens for en egentlig sammenknytning af årsag og effekt. Men selvom der ikke er et egentligt bevis, skader det jo ikke nogen at prøve. Tværtom.

 

Forrige artikelFakta: Tine

Næste artikelVibrationsterapi: Ryst kroppen – det er ren terapi