Nyheder

Frosne grøntsager er ofte et bedre valg

8. april 2015

Frosne grøntsager bliver tit opfattet som et dårligere valg end ferske. Men faktisk kan den frosne variant i mange tilfælde være det sundeste valg.

Du skal bruge grønne bønner til aftensmaden. Valget står mellem de frosne fra frostdisken eller friske og sprøde fra eksempelvis Kenya. Det kan virke som det lækreste og sundeste valg at vælge de ferske bønner, og de er da også dyrest, men de billige på frost er ofte et langt bedre valg.

Frosne grøntsager nedfryses lige efter høsten

Grønne bønner taber 25 pct. af C-vitaminerne allerede et døgn efter høsten, og da bønnerne fra Afrika givetvis har været længe undervejs, mens de frosne er nedfrosset umiddelbart efter høsten, har de frosne som oftest et højere vitaminindhold.

Frosne ærter er f.eks. nedfrosne allerede tre timer efter høsten, mens det for bønners vedkommende er seks timer.

C-vitamin nedbrydes i ferske grøntsager

Grøntsager lever videre, efter de er blevet høstet, og derved tærer de på vitaminreserverne. Grøntsagen har mistet sin næring og enzymaktiviteten skal bruge energi. Det er helt slemt for ærter og grønne bønner, men problemet er også særlig udtalt i blomkål og broccoli. Gulerødder, rødbeder og andre rodfrugter er bedre til at holde på vitaminerne.

Når fødevareproducenter nedfryser grønt, får grøntsagerne først en hurtig blanchering i damp, der stopper nedbrydningen. Efter nedfrysningen har grøntsagerne mistet mellem 10 og 30 pct. af vitaminerne, men derefter er vitaminindholdet stabiliseret. Derved kan frossen broccoli være sundere end en fersk broccoli, der har ligget fem dage i kølemontren.

Frys selv dine grøntsager

Derfor kan det også være et sundt valg at nedfryse grøntsager, du ikke får brug for inden for den næste uges tid. Selvom et blomkål kan holde sig pænt i køleskabet i mere end en uge, kan der være flere vitaminer i at lave buketter af kålhovedet, blanchere buketterne i damp og indfryse dem bagefter.

Kilde: Forskning.no

Forrige artikelVent på de økologiske jordbær

Næste artikelProtein sat i forbindelse med modermærkekræft