Nyheder

Frugt kan give vægttab

3. august 2009

Ifølge danske forskere tyder en række undersøgelser på, at indtagelse af frugt kan give vægttab.

Frugt og grønt forbedrer sædkvaliteten
Læs mere her
Udrensningskur
Læs mere her

Nu undersøger danske forskere, om frugten alene betyder noget, eller om vægttabet skyldes et mix af sunde livstilsfaktorer. Det erfarer Berlingske Tidende.

Indtagelse af frugt kan være en vej til en slankere linje, fordi frugten giver en hurtigere mæthedsfornemmelse. Det vurderer danske forskere efter at have gennemgået den eksisterende videnskabelige litteratur om frugt og vægttab.

Den danske undersøgelse peger på, at frugten ikke bare nedsætter risikoen for kræft og hjerte-kar-sygdomme. Flere æbler, pærer og appelsiner på menuen kan tilsyneladende også være en vej til en smallere figur.

Frugtspisere med kortere livvidde

Forskerne fra DTU Fødevareinstituttet har fundet 16 undersøgelser, hvoraf 11 viser, at kortere livvidde er en følgesvend til dem, der spiser meget frugt. Og nu er de danske forskere ved at undersøge nærmere, om frugten har en selvstændig betydning for vægttab.

»Frugt har et ret lavt energiindhold, et højt vand- og kostfiberindhold og er relativt lang tid om at passere mavetarmkanalen, hvilket kan påvirke mæthedsfornemmelsen og dermed kropsvægten,« siger hovedforfatteren bag en videnskabelig artikel i tidsskriftet Obesity Reviews, ph.d. studerende Sevil Alinia fra DTU Fødevareinstituttet.

»Selvom de fleste af de undersøgelser, vi har fundet om emnet, viser, at frugt kan have en betydning, kan vi dog ikke med sikkerhed sige, om frugten alene spiller en rolle for vægttab. Det kan være omvendt, nemlig at personer, der holder vægten nede, spiser meget frugt. Og det kan være, at de lever sundt på mange andre måder end ved at spise frugt.

Derfor kan vi ikke sige noget sikkert om, hvorvidt frugt spiller en uafhængig rolle for vægten,« siger Sevil Alinia til Berlingske Tidende.

Erstatning for chokolade

Sammen med sine kolleger er hun derfor i gang med en undersøgelse, hvor deltagerne skulle leve, som de plejede, blot med den ene forskel, at én gruppe spiste en aftalt mængde frugt hver dag, mens en kontrolgruppe ikke gjorde det.

»Det er et almindeligt kostråd, at vi skal spise mere frugt og grønt. Men frugt kan bruges i sammenhænge, hvor grønsager ikke duer, for eksempel som erstatning for chokolade og desserter. Derfor er det vigtigt at vide mere om sundhedsegenskaberne ved frugt,« siger Sevil Alinia.

Hendes undersøgelse kan være med til at kvalificere de officielle kostråd om indtagelse af frugt og grønt, som fremgår af den nu godt 10 år gamle kampagne »6 om dagen.«

»Kampagnen var oprindelig begrundet i en viden om, at 600 gram frugt og grønt om dagen kunne være med til at reducere risikoen for kræft og hjertekarsygdomme med 30 til 40 procent. Nyere viden tyder på, at effekten er endnu bedre for så vidt angår hjertekarsygdomme, mens den ser ud til at være mindre for kræft,« siger Morten Strunge Meyer, næstformand for »6 om dagen,« der kører i et samarbejde mellem staten og en lang række organisationer.

Han peger på, at kampagnen, sammen med ordninger om skole- og firmafrugt, har bidraget til, at danskerne i modsætning til befolkningen i mange andre lande, spiser mere og mere frugt.

Den seneste opgørelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danskerne har øget deres indtag af frugt med hele 75 procent fra 1995 til 2006. Når det gælder grønsager, er fremgangen kun knap halvt så stor, nemlig på 33 procent. Det skriver Berlingske Tidende.

Tv: Høj puls = Flad mave

Kilde: fpn.dk

(oprettet 5. august 2009)

Forrige artikelIngefær mindsker kvalme ved kemobehandling

Næste artikelDer er forskel på økologiske og ikke-økologiske fødevarer