Nyheder

Frugt og grønt forbedrer sædkvaliteten

3. juni 2009

Mere frugt og grønt kan være vejen til bedre sædkvalitet.

Det siger spanske forskere, der i fire år har analyseret forbindelsen mellem mænds sædkvalitet, deres kostvaner og risiko for at være udsat for forurening på arbejdspladsen.

Konklusionen på undersøgelsen, der netop er publiceret i tidsskriftet Fertility and Sterility, er, at et lavt indhold af antioxidanter i kosten er forbundet med dårligere sædkvalitet – og dermed med ringere chancer for at få børn.

Flere antioxidanter »En af vores tidligere undersøgelser, der blev offentliggjort i marts, viser, at mænd, der spiser store mængder af kød og fuldfede mejeriprodukter, har dårligere sædkvalitet end mænd, der spiser mere frugt, grøntsager og mejeriprodukter med lavt fedtindhold«, siger Jaime Mendiola, forsker på universitetet i Murcia og førsteforfatter på den nye undersøgelse.

»I den nye undersøgelse har vi fundet ud af, at mennesker, som spiser mere frugt og grønt, også indtager flere antioxidanter, og dette er en vigtig pointe«, fortæller Jaime Mendiola til det spanske nyhedsmedie SINC.

Nyttige stoffer Antioxidanter er stoffer, der blandt andet findes i fødevarer som citrusfrugter, peberfrugter og spinat. De bekæmper cellers nedbrydning, og har derfor en vis indflydelse på eksempelvis kræftforebyggelse.

Men antioxidanter kan ifølge forskerne også forbedre koncentrationen af sædceller, samt øge sædcellernes kvalitet og bevægelighed.

Alt sammen kan være med til at øge en mands chance for at blive far.

61 mænd med i studiet

Undersøgelsen er udført blandt 61 mænd, der var i kontakt med en fertilitetsklinik.

»Vi så, at blandt de par med fertilitetsproblemer, som kom til klinikken, spiste mænd med god sædkvalitet mere frugt og grønt – flere vitaminer, folsyre og fibre og mindre proteiner og fedt – end mænd med lav sædkvalitet«, siger Jaime Mendiola.

Han fortsætter:

»En sund kost er altså ikke kun en god måde at undgå sygdom på – den kan også spille ind på sædkvaliteten. Hvad vi stadig ikke forstår er, om der er en forskel på at få disse vitaminer gennem kosten eller som kosttilskud«.

Dårlig dansk sædkvalitet Spanske mænds sædkvalitet ligger ifølge Mendiola omkring det europæiske gennemsnit. Der er ingen særlig grund til bekymring her, mener han.

Anderledes alvorligt forholder det sig i de nordeuropæiske lande. Her nævner den spanske forsker specifikt Danmark, hvor 40 procent af de unge mænd har en sædkvalitet, som ligger under det anbefalede niveau.

»De danske eksperter forsker i dette her, fordi det er meget bekymrende«, siger Jaime Mendiola.

Denne forskning, hvor Danmark er blandt de førende lande på verdensplan, koncentrerer sig i disse år ikke mindst om hormonforstyrrende stoffers indflydelse på drengebarnet i fostertilstanden.

En teori er, at den voksne danske mands elendige sædkvalitet og ringe forplantningsevne grundlægges allerede på dette tidspunkt.

Kilde: politiken

(oprettet 4. juni 2009)

Forrige artikelMindre iltbehov med musik

Næste artikelFlertal dumper usundt madmærke