Nyheder

Frygt ikke bakterier – de er vigtige for dit velvære!

4. oktober 2017

Vi lever i dag i en kultur, der er opdraget til at vaske, skure og rense. Vi tager antibiotika og pakker alt ind i plastik. Men stadig mere forskning peger på, at vi også nedbryder os selv, når vi dræber alle bakterierne. For de har større betydning, end vi hidtil har troet.

Efter vi i 1800-tallet fandt svaret på årtusinders uforklarlige, epidemiske sygdomme – mikroberne – blev kampen sat ind imod de små bakterier. Det har skabt et samfund, der konstant bekæmper de mikroskopiske ”modstandere”.

Men det er tid til at revidere, om vi bekæmper noget, som vi faktisk har brug for. Bakterier skal nemlig ikke kun bekæmpes, for de spiller en afgørende rolle for vores fysiske og psykiske helbred – og hvem vi er som mennesker.

Bakterier påvirker psyken

Forsker og kurator ved Medicinsk Museion i København Adam Bencard tilrettelægger for tiden et foredrag, som skal sætte fokus på bakteriernes indflydelse på psyken.

Han fortæller, at bakterierne stimulerer vores immunforsvar, justerer tarmvæggene og har i nogle tilfælde sågar helbredende egenskaber.

Bakterierne kan også gå ind og påvirke i form af mental sundhed, velbefindende og endda selve din personlighed.

Et eksempel på dette blev bevist, da man testede mus, henholdsvis nysgerrige og nervøse, og fik dem til at ændre adfærd – når man overførte tarmbakterier fra den ene type til den anden. Det var ikke tarmbakterierne, der gjorde udfaldet alene, men det var en del af det store puslespil.

Del af et større system

Vi har ofte en forestilling om, at kroppen er noget, som er delt op: hjernen tænker, maven fordøjer, og hjertet banker. Men vi skal begynde at se os selv som lidt mere komplicerede systemer, mener Adam Bencard.

Man skal begynde at se vores tilstand som noget, der svæver i mellem tarme, bakterier og hjerne. Personlighed, sundhed og følelser – det hele hænger sammen. Hver funktion påvirker hinanden, meget mere end vi hidtil har troet, fortæller Adam Bencard.

Vi bor i bakteriernes verden – ikke omvendt

Det kan være svært at sluge, at vi pludselig ikke skal bekæmpe bakterierne mere – nu skal vi faktisk omfavne dem.

Vi har en kulturel og historisk ballast i forhold til bakteriekulturen. Så på trods af åbenlyse, sundhedsmæssige fremskridt i kampen mod sygdomme har vi måske allerede påvirket det ellers naturlige samspil negativt.

Adam Bencard siger, at vi skal huske på, at bakterierne var her før os, og de er over det hele. De er her, hvor vi er, de er i dig, og de er i mig. Og vores krop er tunet til det samarbejde.

Med det stadigt unge forskningsfelt kommer der på den ene flanke stadigt flere medicinske fremskridt. Såsom transplantationer med sund afføring, der har vist sig at kunne afhjælpe eller lindre en række fysiske og psykiske lidelser.

 

 

 

 

 

Forrige artikel9 gode råd til at undgå efterårsforkølelse

Næste artikelTungen skal også børstes