Chili er et krydderi, som de fleste danskere frygter en lille smule. Men der er mange gode grunde til at bruge de røde, grønne, gule eller brune frugter i køkkenet.
Chili Klaus blev et omdiskuteret fænomen på YouTube og Facebook i løbet af efteråret sidste år. Lige nu inviterer han ikke kendte hjem og spise rå chili, men det skyldes vist mest, at vi er kommet udenfor sæson. Det er ikke længere så nemt at skaffe de mere eksotiske arter i frisk form.
Men derfor kan du sagtens bruge chili i din mad. Du kan købe chili på glas og i tørret form året rundt, ligesom det ikke er udelukket at de mest anvendte chiliarter kan fås i frisk form i supermarkedet.
Chili giver din mad styrke og fremhæver smagen på en langt mere frugtig facon end den velkendte sorte peber. Du kan også reducere saltmængderne, når du bruger chili.
Chili er en del sundere end sort peber, da chilien indeholder både A- og C-vitaminer samt antioxidanter. A-vitamin har det stor betydning for synet, slimhinderne og kan modvirke tør hud, ligesom det booster vores immunforsvar.
C-vitamin har en beskyttende virkning mod flere kræftfremkaldende stoffer og er meget gavnligt for vores immunforsvar. Chili rummer ca. tre gange så meget C-vitamin som i appelsin.
Chili kan medvirke til at sætte gang i forbrændingen og øge stofskiftet. Chili er også kendt for at sætte gang i blodcirkulationen, sænke blodtrykket og frigive endorfiner i hjernen.
Man kan godt kalde chili for en vitaminbombe, for du behøver ikke spise store mængder af det for at få glæde af de gavnlige egenskaber. Der er stor forskel på styrke og smag, hvor de mildeste chilier mest minder om peberfrugt i smagen, mens de stærkeste kan tage pusten fra de fleste i selv meget små mængder.
Stærk mad har den gavnlige effekt, at vi spiser mindre af den. I chili findes stoffet capsaicin, som bestemmer hvor styrken. Det er capsaicin, som kan medvirke til en nedsat appetit og øge stofskiftet. Så hvis du spiser meget chili, kan det på længere sigt give et lille vægttab.
Hvis du får for meget at spise af chilien – eller hvis du efter at have skåret chilien ud kommer til at rode dig selv i øjet eller lignende følsomme steder (det er en klassiker blandt mænd at forette nødtørften med capsaicin på fingrene), skal du huske, at vand kun gør det hele værre. Capsaicin er ikke vandopløselig, så hvis du drikker vand eller gnider vand på de ømme punkter, bredes smerten kun ud. Brug i stedet mejeriprodukter som mælk, hvis smerten er i mundhulen og evt. madolie, margarine eller lignende, når smerten er udvortes. Capsaicin binder sig nemlig til fedtmolekyler. Det kan også være en god idé at smøre hænderne ind i madolie, før de vaskes, når du har snittet chili.
Visse steder i verden bliver chili sat i forbindelse med forbygning af gigt, forstoppelse og hudproblemer, og der bliver forsket en del i sammenhængen mellem indtagelse af chili og forekomsten af kræft, men det kniber endnu med dokumentationen.
Kilde: JP.dk