Nyheder

Frygt ikke smør eller sødmælk

17. februar 2015

Du behøver måske ikke skrabe smørret på rundstykkerne, hvis du gør det af andre årsager end din vægt. Skotske forskere konkluderer, at smør næppe er så usundt som hidtil antaget.


Vi er de sidste 30 år blevet bombarderet med advarsler mod mættet fedt fra mælkeprodukter, fordi videnskaben mente, at disse fedtstoffer gav os forhøjet kolesterol og hjertekarsygdomme. Denne vurdering er der flere og flere forskningsresultater, der sætter et stort spørgsmålstegn ved.

Utilstrækkelig forskning til grund for kostråd

Senest har en forskergruppe fra Robert Gordon University i Aberdeen kigget på de kostråd, der har betydet, at salget af smør og fede mælkeprodukter er styrtdykket i USA og England siden 1980’erne.

De gamle kostråd er baseret på utilstrækkelig forskning og en alt for lille forsøgsgruppe af mænd, der i forvejen levede usundt, konkluderer studiet. Forskerne mener, at kostrådenes opfordring til at skrue ned for fedtet og op for kulhydraterne meget vel kan være skyld i Vestens fedme-epidemi.

– Den nye undersøgelse viser, at de gamle kostråd ikke blot skal genovervejes; de burde aldrig have været introduceret. Det er på tide, at den britiske regering tager fat og stopper det ukontrollerbare eksperiment, der ikke blot har ramt os selv hårdt, men en stor del af verden. Det syn vi har på en sund livsstil i dag kan meget vel være skyld i den eksplosion i fedme, vi har set over de sidste 30 år, siger professor Iain Broom fra Robert Gordon University i Aberdeen.

Ingen sammenhæng mellem mættet fedt og hjertekarsygdomme

I undersøgelsen har forskerne fra universitetet kigget nærmere på sammenhængen af dødsfald på grund af hjertekarsygdomme og indtagelse af fedt. Den nye forskning viser således ingen direkte sammenhæng mellem indtagelse af mættet fedt og hjertekarsygdomme.

Forskergruppen fra Robert Gordon University har baseret deres undersøgelse på seks forskellige forsøg, som hver især har kørt i gennemsnit fem år og involveret 2467 mænd, der alle tidligere har overlevet et hjerteanfald, eller haft andre alvorlige hjertesygdomme.

Fede mælkeprodukter holder diabetes på afstand

I september sidste år påviste svensk forskning, at mennesker der spiser mere end otte små portioner fede mælkeprodukter hver dag har 25 procent mindre risiko for at udvikle type-2 diabetes. Forskningslederen Ulrika Ericson fra Lund Universitet konkluderede, at fede mælkeprodukter hjælper vores krop med at bearbejde sukker og insulin. I det svenske forsøg deltog 26.000 midaldrende mænd.

Kilde: Dailymail.co.uk

Forrige artikelHar du talt med din skjoldbruskkirtel for nylig?

Næste artikelHar du hørt om heilpraktik?