Nyheder

Fryser du? Her er 8 mulige årsager 

Sidder du og fryser i store, uldne sweatere og med tre par sokker, mens dine omgivelser ser undrende til? Måske kan du gøre noget ved det.

Foto: Shutterstock
22. november 2022

Sidder du i store, uldne sweatere og med tre par sokker, mens dine omgivelser ser undrende til? Måske kan du gøre noget ved det.  

Det er blevet koldere. Samtidig opfordres vi til at skrue ned for varmen, så vi kan holde energikrisen nogenlunde i ave. Så der er god grund til, hvis du har kolde hænder, tæer eller bare skælver lidt ind imellem.  

Men der kan også være andre årsager til, at du skal bruge to dyner for at holde kroppen varm om natten. Du kan måske ændre på tingenes tilstand, hvis du sidder med stor uldsweater i et lokale, hvor termometeret viser 21 grader.  

Vi har fundet otte almindelige årsager til, at den indre termostat går lidt i udu.  

1: Du er for tynd 

Det er fint at være slank, men den evige kamp for en lav fedtprocent kan nemt tage overhånd. Det er navnlig de undervægtige, der har problemer med kropsvarmen. Hvis du har et BMI under 18,5, er du at regne for undervægtig. Det betyder, at du har for lidt af det naturlige, isolerende fedtlag i underhuden, og det betyder, at du sikkert spiser for lidt, så kroppens varmecentral har for lidt brændstof at arbejde med. 

2. Du har dårlig blodcirkulation 

Hvis dine hænder og fødder altid er kolde, mens resten af din krop føles normalt varm, tyder det på, at dit blodcirkulation ikke fungerer korrekt. Bemærk ordet “altid” – alle kan få kolde fødder eller hænder af og til. Men hvis det mere er regelen end undtagelsen, kan det være tegn på begyndende hjertekarsygdom eller åreforkalkning. Raynauds fænomen er en anden tilstand, der er forårsaget af, at blodkarrene reagerer på en unormal måde på kulde. De trækker sig sammen til en slags forbigående spasmer, der får fingrene og ofte også tæerne til midlertidigt at lide af dårlig blodcirkulation. 

3. Du mangler jern 

Får du ikke nok jern i kosten eller med tilskud, kan du lide af jernmangel. Det kan også skyldes blodtab eller at kroppen ikke optager nok jern. Bønner og grønne bladgrøntsager hjælper med at genopbygge dine jernlagre. Hvis du ikke er vegetar, kan du spise rødt kød og kylling. Stegt lever er også godt.  

4. Du har problemer med skjoldbruskkirtlen 

Skjoldbruskkirtellidelser eller lavt stofskifte er en almindelig årsag til at føle sig kold. Tilstanden skyldes for lidt udskillelse af stofskiftehormonet thyroxin fra skjoldbruskkirtlen til blodet og alle kroppens celler.  

5. Du får for lidt søvn 

Mangel på søvn påvirker vores nervesystem og de mekanismer i hjernen, der regulerer kropstemperaturen. Forbrændingen påvirkes også, når du sover for lidt. 

Sørg for faste søvnrutiner, hvor du går i seng og står op på nogenlunde samme tidspunkter. Læg mobiltelefoner og andre skærme væk et par timer før sengetid. 

6. Du mangler vitamin B12 

Mangel på B12 er særlig udbredt blandt ældre, der er blevet småtspisende. B12 findes hovedsageligt i animalske fødevarer som æg, fisk, rødt kød og kylling og i mejeriprodukter. Er du veganer, skal du tage kosttilskud, og det kan også gælde dig, der er vegetar og spiser sparsomt med æg og mælkeprodukter. Mangel på B12 kan dog også skyldes problemer med at optage vitaminet i tarmen. 

7. Du oplever bivirkninger af medicin 

Meget medicin giver bivirkninger i form af svimmelhed. Det gælder for eksempel betablokkere. Det er medicin, der fungerer som en “håndbremse” for hjertet, så det slår langsommere. Som følge heraf pumper blodet også langsommere rundt i kroppen, og det er nemt at komme til at fryse. 

8. Du er kvinde 

Kvinder har oftere kolde fødder og hænder, fordi kvindekroppen er bedre til at holde på varmen end mandekroppen. Det kan lyde selvmodsigende, men kvindekroppen holder netop på varmen ved at holde gang i de vitale organer, hvorfor der undertiden mangler varme til ”udkantsområderne” på kroppen. 

Kilder: tidningenhälsa.se m.fl. 

Forrige artikelStore neglebånd

Næste artikelRask i en ruf?

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.