Nyheder

Ftalater i luftfriskere

10. oktober 2007

Luftfriskere kan indeholde problematiske stoffer, viser amerikansk test. Gør i stedet rent og luft ud, lyder rådet fra IMS.

Duften af vanilje, roser eller grannåle – såkaldte luftfriskere kan give hjemmet et pift af friskhed eller sløre en dårlig lugt. Men produkterne er ikke nødvendigvis en ren fornøjelse. Det viser en test af 14 forskellige luftfriskere, som den amerikanske organisation Natural Resources Defense Council (NRDC) har lavet. Fund af ftalaterI 12 ud af 14 luftfriskere har interesseorganisationen nemlig fundet ftalater som fx DEP, DIHP og DBP. Ifølge NRCD er ftalaterne tilsat som opløsningsmidler i parfumestofferne.

En af ftalaterne kan nedsætte forplantningsevnen. Det drejer sig om ftalaten DBP (dibuthylftalat), som organisationen har fundet i seks af de 14 luftfriskere. Hvorvidt indholdet af de fundne ftalater er problematisk for sundheden afhænger af bl.a. rummets størrelse, luftudskiftningen og koncentrationen af stoffet i produktet, lyder det i rapporten. På det danske marked?Kun et af de 14 produkter forhandles på det danske marked. Det oplyser Brancheforeningen for sæbe, parfume og teknisk/kemiske artikler (SPT) til www.miljoeogsundhed.dk. Luftfriskeren på det danske marked indeholder ikke nødvendigvis ftalater, selvom de samme produkter gør det på det amerikanske, oplyser SPT. Foreningen kan dog ikke udelukke, at nogle af produkterne bliver importeret af firmaer, som ikke er medlem af SPT. Kun få stoffer skal deklareresMiljøstyrelsen har tidligere undersøgt luftfriskere på det danske marked for indholdet af duftstoffer. Undersøgelsen viste, at samtlige produkter indeholdt et eller flere af de såkaldte særligt allergifremkaldende duftstoffer. Nogle produkter indeholdt duftstofferne helt op til 6,2 vægtprocent. Hvis produkterne indeholder et allergifremkaldende stof i en koncentration på over 0,1 procent, skal det fremgå af emballagen. Generelt skal øvrige indholdsstoffer i luftfriskere ikke deklareres. Det kan du gøreInformationscenter for Miljø & Sundhed giver følgende råd om et godt indeklima:Møbler, tæpper, stearinlys, elektronik m.m. afgasser løbende kemiske stoffer til luften indendørs. Du begrænser bedst mængden af stoffer ved at lufte ud flere gange om dagen. Åbn alle vinder samtidig, så der bliver gennemtræk i ca. fem minutter.

Nogle af de kemiske stoffer binder sig til støv. Tør derfor jævnligt af for støv, særligt på elektroniske apparater.

Brug uparfumerede og miljømærkede rengøringsmidler, når du gør rent. Du kan gøre rent med ganske få midler. Se flere råd om rengøring Kilde: Miljø & Sundhed

Forrige artikelFarvestoffer fjernes i stor stil

Næste artikelSvanen bli'r cool