Nyheder

Ftalater i T-shirts til børn

6. april 2009

Børnetøj kan indeholde hormonforstyrrende stoffer, viser svensk undersøgelse.

Smarte mønstre i spraglede farver eller slogans om alverdens ting er populære på T-shirts til børn. Men det festlige farvetryk kan indeholde ftalater, der kan være sundhedsskadelige. Det viser en ny undersøgelse fra Miljøforvaltningen i Göteborg.

Højt indhold af ftalater
Den svenske myndighed har undersøgt fem forskellige T-shirts til børn. Alle fem indeholdt ftalater. På en T-shirt fra Benetton havde farvetrykket over­ras­kende højt indhold af to særligt problematiske ftalater.
Plasttryk er ofte lavet af PVC blødgjort med ftalater. PVC-tryk bliver især brugt på T-shirts, sweatshirts, børnetøj og arbejdstøj. Der kan være tale om et tykt tryk med forhøjede konturer – eller et tyndt lag, der minder om maling på tøjet.
Forbudt i legetøj
Nogle ftalater mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. EU har derfor regler om ftalater i legetøj, som skal begrænse især små børns kontakt med dem.
Ftalaterne DEHP, DBP og BBP er helt forbudt i legetøj og i småbørnsartikler til børn under 14 år. DINP, DIDP og DNOP er forbudt i samme slags produkter, hvis de kan kommes i munden. I Danmark er ftalater helt forbudt i legetøj og småbørnsartikler til børn under 3 år.
Børnetøj hører imidlertid ikke ind under definitionen af småbørnsartikler. Der kan derfor frit anvendes PVC-tryk med ftalater på børnetøj.
Også dansk problem
I den svenske undersøgelse indgår også tøjmærker, som sælges på det danske marked. En undersøgelse udført af Forbrugerrådets blad TÆNK i 2006, viste, at der dengang var ftalater i 4 ud af 16 testede babybodystockings.
– Vi ved ikke, hvor udbredt fænomenet er i Danmark i dag. Men det er en problemstilling, vi gerne vil undersøge. Et mindreårigt barn kan jo i princippet sutte lige så meget på en bodystocking eller en T-shirt som på et stykke legetøj, siger Rikke Bille, test-koordinator i Informationscenter for Miljø & Sundhed.
Fokus på tekstiler i 2009
IMS sætter i 2009 fokus på tekstiler og kemi. I den forbindelse vil der blandt andet blive gennemført en række undersøgelser af problematiske kemikalier i tekstiler og tøj.
Allerede nu kan man læse en masse om emnet på www.miljoeogsundhed.dk, hvor der er samlet en række nyttige informationer, tests og links indenfor området.
Det kan du selv gøre
– Vælg tøj mærket med Svanenb eller Blomsten. Det er din garanti for at der ikke er brugt PVC-tryk.
– Køb tekstiler uden plasttryk.
– Det er svært at se forskel på tekstiltryk med og uden PVC. Som tommelfingerregel kan du vælge tøj, hvor motivet er broderet på eller trykt med farvestoffer, som ikke minder om maling.
– Bemærk, at babysokker med plastknopper eller plastmønster under foden kan indeholde PVC. Bed evt. forretningen undersøge, om tøjet indeholder PVC, før du køber det.
Kilde: Miljø & Sundhed

Forrige artikelMangelfuld tandbørstning kan give hjerteanfald

Næste artikelHver anden ung går i solarium