Nyheder

Fuldkorn beskytter mod tarmkræft

15. november 2011

Du kan nedsætte risikoen for at få tarmkræft, hvis du konsekvent vælger fuldkorn. Det er engelske forskere kommet frem til.

Britiske forskere har gennemgået al tidligere forskning i fuldkorns betydning for helbredet. Det har resulteret i en såkaldt metaundersøgelse, der er blevet offentliggjort i British Medical Journal. Konklusionen er klar: Fuldkorn beskytter mod tyk- og endetarmskræft.

Fuldkorn beskytter bedre end andre kostfibre

Det er første gang, at man har samlet al dokumentation på fibre, fuldkornsprodukter og tarmkræft. Undersøgelsens mest markante fund er, at fuldkornsprodukter beskytter mod tyk- og endetarmskræft. Et af de interessante indholdsstoffer i fuldkorn er det høje indhold af kostfibre, og det har studiet også set nærmere på. Her var resultatet, at kostfibre fra netop kornprodukter gav en mindre risiko for tarmkræft, mens kostfibre fra frugt og grøntsager ikke havde en tilsvarende beskyttende effekt.

– Resultaterne er så overbevisende, at der er god fornuft i at anbefale, at man spiser fuldkorn, siger Anne Tjønneland, der er afdelingsleder og overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Fibre fra kornprodukter beskytter

Ifølge Anne Tjønneland har mange af de tidligere undersøgelser fokuseret på kostfibre generelt. Det er første gang, at man målrettet har kigget på fuldkorns effekt.

– Det er meget tydeligt, at det ikke er fibrene generelt, men fibrene fra kornprodukter der har en beskyttende effekt. Derudover er det markante resultat på fuldkorn meget interessant, siger Anne Tjønneland.

Mindre risiko for kræft med fuldkorn

Ifølge forskerne kan man nedsætte risikoen for tarmkræft med 17 pct., hvis man spiser 90 gram fuldkorn om dagen. Det svarer til en portion havregryn og et par skiver rugbrød, så det er bestemt ikke uoverkommeligt. Den officielle anbefaling er mindst 75 gram fuldkorn, så 90 gram er naturligvis endnu sundere.

Fuldkorn giver stabilt blodsukker

Hvis du ikke kan lide havregryn eller rugbrød, er der andre måder at få fuldkorn på. Det behøver ikke kun være meget grove brødtyper. Det væsentlige er blot, at hele kernen indgår i produktet. Det kan være kernen fra både hvede, rug, byg, tørret majs, hirse og ris. Der behøver ikke være mange hele kerner i brødet – bare hele kernen er brugt i melet.

Man ved ikke endnu præcist hvorfor kostfibre fra fuldkorn har en større forebyggende effekt end kostfibre fra frugt og grøntsager. Men årsagen skal muligvis findes i, at fuldkorn giver større mæthedsfornemmelse og et mere stabilt blodsukker.

Kilde: cancer.dk

Forrige artikelVælg det rette fedt

Næste artikelSpis den danske frugt