Fuldkorn kan forlænge dit liv

Stenalderkost og LCHF-diæten har sat kulhydraterne i skammekrogen, men havregryn og rugbrød kan muligvis forlænge dit liv.

Det er blevet populært at starte dagen med æg og bacon i stedet for havregryn og frugt. Palæokost, glutenallergi, mælkeintolerans eller LCHF-principper er blandt årsagerne til, at en del mennesker fravælger traditionel morgenmad med havregryn og mælk.

Fuldkorn reducerede risiko for tidlig død

Men forskere fra The Harvard School of Health er kommet frem til, at et gennemsnit på 34 gram fuldkorn om dagen kan reducere risikoen for tidlig død med 17 pct.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i kohortestudier, der omfattede knap 370.000 mennesker over 50 år, bosiddende i seks amerikanske stater. Tilbage i 1993 besvarede de spørgeskemaer om deres helbred og madvaner, og deres videre helbredsudvikling blev fulgt de følgende 14 år. De udvalgte var alle raske, da de udfyldte spørgeskemaet.

Forskerne fandt frem til en reduceret risiko for tidlig død ved at sammenligne med de deltagere, der fik væsentlig mindre fuldkorn (gennemsnitligt 3,98 gram dagligt). Selv når forskerne tog højde for helbred, fysisk aktivitet og fedme, var reduktionen i risiko stadig den samme.

Havregryn kunne halvere risikoen for diabetes

De fandt også ud af, at 34 gram fuldkorn om dagen næsten kunne halvere risikoen for at få type 2-diabetes, og risikoen for at dø af en kræftsygdom eller diabetes faldt med henholdsvis 15 og 34 pct.

Da studiet er et såkaldt observationsstudie, hvor man har nærstuderet data men ikke lavet kontrollerede forsøg, kan studiet ikke bevise årsag og effekt. Men forskerne mener alligevel, at der er en sammenhæng mellem kornfibres antiinflammatoriske effekter og den lavere dødelighed.

– Vores studie indikerer, at fuldkorn og kornfibre kan reducere risikoen for tidlig død og kroniske sygdomme som kræft, hjertesygdomme, diabetes og luftvejssygdomme, siger Dr. Lu Qi fra The Harvard School of Health.

Kilde: dailymail.co.uk

2 kommentarer

 • Iona Main Stewart siger:

  Jeg har hørt det modsatte, at alle gryn er af det onde og kan føre til demens. Flere eksperter siger det i deres bøger.

 • Niels siger:

  Havregryn er som regel dampbehandlede ved høj temperatur, og det ødelægger de sunde fedtsyrer i havregrynene. Køb i stedet hele, afskallede havregryn, der ikke er varmebehandlede. Sæt dem i blød i vand natten over. Så er de lige til at spise næste morgen. Læs mere om havregryn og dampbehandling i bogen “Hvad er det du spiser” af Ane Bodil Søgaard og Troels V. Østergaard

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *