En ny undersøgelse viser, at fuldkorn sænker risikoen for at udvikle kræft i bugspytkirtlen. Det er en glædelig nyhed, fordi kræftformen er blandt dem med den højeste dødelighed.
Det er altid en glædelig nyhed, når forskere finder brikker til puslespillet om kræft. Og der er efterhånden mange. Vi ved i dag, at alt fra fysisk aktivitet til rygning, alkoholvaner, søvnmønstre, kost, overvægt og genetik er parametre, som kan øge kræftrisikoen.
Det gode ved de opdagelser er, at vi hver især kan tage et kig på vores livsstil i forhold til de forskellige risikofaktorer, tilpasse dem og på den måde sænke risikoen for at blive syg. Et af de parametre, som man med god grund kan tage et kig på, er sit forhold til fuldkorn.
Forskning har allerede vist, at der er en sammenhæng mellem mængden af fuldkorn i kosten og sandsynligheden for at udvikle tarmkræft. Jo mere fuldkorn, jo lavere sygdomsrisiko. Men nu viser det sig, at de grove korn også spiller en rolle for kræft i bugspytkirtlen.
[relateredehistorier]
Undersøgelsen er lavet af Kræftens Bekæmpelse og peger altså på, at fuldkorn har en forebyggende effekt.
Bugspytkirtelkræft er ikke blandt de mest udbredte kræftformer. Hvert år bliver cirka 1000 danskere diagnosticeret med den specifikke kræftform. Til sammenligning bliver omkring 5000 ramt af henholdsvis lungekræft og brystkræft, 3500 af hudkræft og mere end 4000 danske mænd får hvert år besked om, at de har kræft i prostata. I lyset af det, så ser bugspytkirtelkræft ud til at være mindre alvorlig.
Men sådan er det ikke helt. For selvom færre bliver ramt af sygdommen, så er det en alvorlig kræftform med en overlevelsesrate på omkring 11 procent efter fem år. Derfor giver det rigtig god mening at forsøge at forebygge sygdommen.
Seniorforsker Cecilie Kyrø, som står bag undersøgelsen, siger sådan her om de nye fund:
– Indtil nu har vi haft meget begrænset viden om, hvordan man kan forebygge bugspytkirtelkræft. Vores omfattende undersøgelse viser nu, at fuldkorn sænker risikoen for bugspytkirtelkræft betydeligt. Det er en meget positiv nyhed, for vi taler om en af de kræftformer, der har den højeste dødelighed.
I praksis skal man spise omkring 75 gram fuldkorn om dagen for at få den forebyggende effekt. Og i dag findes alt fra brød til pasta, mel og morgenmadsprodukter i en fuldkornsversion, som kan kendes på det orange fuldkornsmærke.
Foruden at fuldkorn altså ser ud til at mindske risikoen for flere kræftformer – der skal stadig laves flere yderligere undersøgelser for at fastslå resultaterne – så er et øget indtag af fuldkorn også linket til en lavere risiko for blandt andet diabetes og hjertekarsygdomme.
Der er altså alt mulig god grund til at byde fuldkorn velkommen. Det er naturligvis bare et af mange tiltag, man kan gøre for at forbedre sin sundhed og forebygge sygdomme, og fuldkorn bør ikke stå alene som den eneste indsats. Kosten bør være varieret og også indeholde en masse grøntsager i alle farver for at give kroppen de vitaminer og næringsstoffer, den har brug for, ligesom man bør have fokus på de gode fedtsyrer fra eksempelvis fisk.
Hvis man af den ene eller anden grund ved, at man kunne være i risiko for mangler – det kan være, at man er dårlig til at spise fisk, lever vegansk eller andet – er det en god ide at supplere kosten med tilskud. Her kan en god fiskeolie, B-vitaminer, jern og selen nævnes som nogle eksempler på tilskud, der er værd at overveje. Det er desuden vigtigt med et godt D-vitamintilskud i løbet af vinteren, uanset hvor sundt og varieret, man spiser.