Nyheder

Gå hjem og vug

20. juni 2011

Måske bør vi alle sove i hængekøjer. Nye studier viser, at også voksne falder hurtigere i søvn og sover bedre, når de vugges.

Det er dejligt at dase i en hængekøje. Hvis du har en hængekøje eller en gyngesofa i haven, er det som oftest dem, der bliver optaget først, når der er gæster på besøg.

Ikke kun babyer bør vugges

Det er ikke kun babyer, der kan lide at blive vugget i søvn. Voksne, der vugges i søvn, falder hurtigere i søvn og sover bedre.

Vuggen gav bedre lur

Det er resultatet af et studie fra Genèves universitet i Schweiz. Forskerne bad ti mænd om at tage to middagslure på hver 45 minutter – den ene lur på et almindeligt leje og den anden lur på et leje, der vuggede blidt.

Man lavede en EEG-måling af mønstrene i hjernebølgerne på forsøgspersonerne, mens de sov. En EEG-måling laves med et apparat (elektroencephalograf), der kan opfange og forstærke de elektriske impulser, vores hjerne bruger i sin ”interne kommunikation”.

EEG-målingerne viste, at når forsøgspersonerne blev vugget, faldt de mellem 30 og 40% hurtigere i søvn end på den almindelige seng.

Sov dybere og bedre

Den vuggende lur fik også forsøgspersonerne til at sove dybere; de fik hver i sær mellem 25 og 30% længere tid i den del af REM-søvnen, man kalder N2-stadiet. Det er den dybeste søvn, vi kan få under en kort lur. N3-stadiet (deltasøvnen) opnås almindeligvis kun, når du får en god nats sammenhængende søvn.

Vuggeriet synkroniserer hjernebølgerne

Skønt tilhængere af psykoterapi muligvis ville forklare resultaterne med, at vi alle sammen føler os tilbage i livmoderen, når vi vugges – og at den medfølgende tryghed får os til at sove bedre, har forskerne en mere fysisk forankret forklaring. De mener, at bevægelsen hjælper til at synkronisere de søvnrelaterede hjernebølger i hjernedelene hypothalamus og cortex, sandsynligvis fra hulrummene i det indre øre, der overvåger bevægelse og balance. Det blev du måske ikke meget klogere af, men det er også mindre vigtigt. Det væsentlige er, at en hængekøje eller gyngesofa er fænomenal til en ”morfar”. Sov godt!   

Forrige artikelLever du sundt? Vibeke Hastrup

Næste artikelDreng/pige: Opdag dit barns personlighed!