De kan virke så små og uanseelige, men frø er sprængfyldt med kostfibre, mineraler og sunde olier. Vi har fundet ni gode frø til madlavningen.
Frø er gode at have i køkkenskabet, fordi de kan bruges i alle typer madlavning og dermed give maden nogle ekstra sundhedsegenskaber. En håndfuld frø kan som regel tilføres uden den store ændring i smagsoplevelsen – eller frøene kan tilføre retten en lækker, nøddeagtig smag.
Vi har fundet ni gode frø, som du kan bruge morgen, middag og aften. Vi fortæller lidt om, hvad de er gode til – og hvad de rummer af koncentreret sundhed.
Hørfrø er rig på omega 3-fedtsyrer, kostfibre, B-vitaminet tiamin og mineraler som fosfor, magnesium, kalium, zink og jern.
De er gode mod træg eller urolig mave, og de kan bruges hele eller stødte. Tag en lille håndfuld i morteren til havregrynene om morgenen eller brug dem i salater eller bagværk. De har en nøddeagtig smag.
Loppefrøskaller kaldes også psyllium og kan kaldes for mavens bedste ven. De er nemlig et perfekt tilskud, hvis du har problemer med forstoppelse og andre maveproblemer. Du skal bare huske at drikke rigeligt med vand, for ellers har skallerne den modsatte effekt.
Frøene bevæger sig uforandret gennem kroppen, men de danner sammen med vand en gele, der ligger som en beskyttende hinde på tarmvæggene og gavner peristaltikken.
De fås som oftest kværnede under navnet ”Husk”, men hvis du kan finde psyllium hel, kan de fint bruges i müesli.
Skallerne kan forlænge din mæthedsfornemmelse, så du spiser mindre.
Der er masser af mineraler, kalcium, jern, zink, fosfor, magnesium og B-vitaminer i sesamfrø. Derudover indeholder frøet sesamin, der efter sigende har gavnlige effekter i forbindelse med vægttab. Der er dog ikke gennemført kontrollerede studier, der kan bekræfte det.
De kan bruges til mangt og meget. Brug dem som pynt på bagværk, rist dem til salaten, brug dem som panering eller anvend dem i det asiatiske køkken – også til sushi. De fås også en dekorativ, sort variant.
Chiafrø er gode, hvis du træner og motionerer meget, for de er ganske proteinholdige. Det høje fiberindhold giver også en god mæthedsfornemmelse. Derudover er de rige på antioxidanter, omega-3, kalcium, kalium og magnesium.
De kan blandes med vand, så de bliver til en gelé, der kan blandes i en smoothie. Du kan også bare strø dem ud over maden eller bruge dem i bagværk.
Chiafrø har været anvendt helt tilbage til Aztekerriget i Mexico.
Her får du en god blanding af essentielle aminosyrer, proteiner og omega-3. Derudover kalcium, magnesium, fosfor og jern – og en del E-vitamin.
Hampefrø er fortræffelige i grød, müesli eller en smoothie, men kan også fint bruges i bagværk og salater.
Frøene fra solsikkeblomsterne er fyldt med E-vitaminer og proteiner. Smagen er udpræget nøddeagtig smag og byder også på både jern, magnesium, zink, B-vitaminerne tiamin og folat samt de kolesterolsænkende fytosteroler.
Solsikkekerne er meget lækre i bagværk, og de er rigtig gode at riste til al slags mad.
De små bløde kerner, der er fortræffelige at riste til salater, er rig på E-vitamin, fosfor, magnesium og jern. Kernerne indeholder også nogle stoffer, der efter sigende kan hjælpe til et vægttab.
Brug dem i salater, wokretter, brød – eller brug dem til en hjemmelavet pesto.
Græskarkerner er en af de mest proteinrige frø og indeholder masser af antioxidanter. Masser af flerumættede fedtsyrer, magnesium, E-vitamin, zink og jern.
Græskarkerner er også yderst anvendelige til snacks, salater og supper. Rist dem på en tør pande og få nøddesmagen frem.
Du opfatter måske ikke en kokosnød som et frø, men det vi spiser fra nøden er egentlig at betragte som frøhviden.
Kokosfedt er godt for en stabil vægt, og det tåler tilmed en stegetemperatur, hvor de fleste andre olier ikke kan være med. Kokosvand er fuld af antioxidanter og elektrolytter, hvilket både hjælper på væskebalancen og blodtrykket.
Kilde: expressen.se