Nyheder

Gå i køkkenet for klimaet

Foto: Adobe Stock
18. januar 2022

Mange danskere har en ambition om at spise klimavenligt. Men der er langt fra tanke til handling. For selvom intentionen er god, så rykker madvanerne sig langsomt. Et godt sted at starte er med hjemmelavet mad, som generelt er mere klimavenligt end at spise ude eller købe take-away.

Ifølge en analyse foretaget af Madkulturen mener mange danskere, at det er vigtigt at spise mere klimavenligt. Faktisk svarer tre ud af fire, at de finder det vigtigt, mens to ud af tre gerne vil spise grønnere. Men ser man på, hvordan vi faktisk spiser, så afspejler de gode intentioner sig ikke i tilsvarende grad.

Tre ud af fire aftensmåltider indeholder eksempelvis stadig kød, og det har ikke rykket sig siden 2015. Det tyder på, at der er stor forskel på tanke og handling, når det kommer til klimavenlig kost. En forklaring kan være, at det tager tid at ændre en madkultur, og for mange danskere er retter som frikadeller, bøf og koteletter nok en del af opdragelsen. En anden forklaring er, at en stor del af danskerne synes, det er svært at spise mere klimavenligt. 

Men sådan behøver det faktisk ikke at være. Derfor kommer madkulturen også med en række råd til, hvordan man kan gøre ambitionen til en realitet. Her er et vigtigt element at lave maden selv.

Få fingrene i råvarerne

En fjerdedel af vores klimabelastning stammer fra mad. Derfor kan det også gøre en forskel, hvis vi spiser anderledes. Og her kan man altså gøre en væsentlig forskel ved at lave maden selv fremfor at spise ude eller købe med hjem. 

Madkulturens analyse viser nemlig, at vi tænker langt mere over klimaaspektet i madlavningen, når vi selv står for processen. Med det in mente er det måske heller ikke mærkeligt, at over halvdelen af hjemmelavede måltider vurderes at være klimavenlige, mens det kun gælder omkring hver fjerde, der bliver lavet i restaurationsbranchen. 

Det hjemmelavede måltid er rygraden i en stærk madkultur, hvor vi gør maden til en del af løsningen på store samfundsproblemer. Når vi selv laver mad, har vi magten over råvarerne og kan tage hånd om blandt andet sundhed og klima”, siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.

Så tilbered dine egne måltider. Derudover er der selvfølgelig også en række andre tiltag, man kan tage for at gøre kosten grønnere.

Tænk ud af boksen

En måde er ved at finde smutveje. For selvom du selv skal have forklædet på, behøver du ikke gøre alt selv. I en travl hverdag kan du snildt tage den nemme løsning, hvor andre har skrællet og skyllet grønt for dig. Det kan være kartofler, rodfrugter, salat, kål eller andet grønt. På den måde sparer du tid, og det kræver mindre overskud. 

Du bør også skele til sæsonen. Lige nu er det vinter, og det betyder, at ting som porrer, grønkål og rodfrugter er i sæson. Ved at gå efter sæsonens grønt sænker man sin klimabelastning og det bliver nemmere at få mere smag i retterne, som kan mindske behovet for kød. Her er det også oplagt at genopdage den dybe tallerken og lave lækre supper, der både varmer og byder på en lækker kulinarisk oplevelse. 

Slutteligt kan man tage et kritisk blik på sine hofretter. Vi har dem nok alle – de retter, som bare sidder på rygraden, og vi ved, vi kan lave til perfektion. Men prøv at udfordre dig selv og se, om du kan bytte nogle af ingredienserne ud. Behøver der eksempelvis være kød i en lasagne eller kan den laves med fisk eller plantefars? Og hvad med wokretterne – kan de klares kun med grøntsager og massere krydderier? 

Meget tyder på, at klimavenlig kost er fremtiden. Og mange danskere vil gerne med på vognen. Så det er bare med at komme i gang. 

Forrige artikelSpiser vi os syge?

Næste artikelNu kan du få køreposer med svanemærke