Nyheder

Gå vinteren i møde med ginseng

Foto: Adobe Stock
15. oktober 2019

Ginsengroden har været brugt i kinesisk medicin i årtusinder, og det er ikke så mærkeligt endda. For roden har med sine adaptogene egenskaber og aktive stoffer evnen til at regulere kroppens systemer og styrke dens modtandsdygtighed.

Vi går mod mørkere og koldere tider. Du har sikkert allerede bemærket, at det er mørkere når vi står op, og mørkere når vi kommer hjem – man fristen næsten til at tage mod varmere himmelstrøg og sommer i Europa, som Rasmus Nøhr synger det.

Men hvis ikke man vil emigrere permanent, må man affinde sig med, at de lyse timer bliver stødt færre i de kommende måneder. Og det er der da også meget hygge forbundet med. Hvad, der måske er knap så hyggeligt, er, hvad det kan gøre ved energiniveauet og den øgede risiko for at fange sig en forkølelse eller influenza.

[relateredehistorier]

Den del vil de fleste nok gerne undgå og undgå at blive påvirket af i videst muligt omfang. Og der er da også flere ting, man selv kan gøre, for at booste sin energi over vinteren.

Færre forkølelser

En mulighed er at anskaffe sig en lampe, der imiterer solens lys, eller tage tilskud med D-vitamin, som en del danskere oplever at være i underskud af på netop denne tid af året. Man skal naturligvis stadig sørge for at få sin søvn, spise sundt og drikke nok vand, selvom tørsten måske ikke melder sig på samme måde, som den kan gøre det i sommerheden. Det kan også være en god ide at skele til kosttilskud, der kan styrke både immunforsvar og energiniveauet.

Det kan for eksempel være Ginsana, G115 som er et standardiseret ekstrakt af ginsengroden. Ginseng har været brugt i kinesisk medicin i mere end 2000 år, og har også fået opmærksomhed fra både danske og udenlandske forskere, netop for sin evne til at mindske træthed og risikoen for småsygdomme som forkølelser.

I et studie undersøgte man effekten af ginseng på forkølelse. Forkserne havde samlet en gruppe af mennesker, som havde haft minimum to forkølelser i det seneste år og gav dem enten ginsengekstrakt eller placebo i fire måneder. Ved studiets afslutning havde den behandlede gruppe oplevet mindre sygdom i perioden. I alt havde 10 procent af de ginseng behandlede personer haft to forkølelser, mens det galt for 22,8 procent af placebogruppen.

Roden, der regulerer kroppens egne systemer

Disse fund hænger godt sammen med tidligere resultater, som konkluderer, at ginseng har en styrkende effekt på immunsystemet grundet rodens indhold af sakkarider. Faktisk konkluderer forskerne, at ekstrakten er ligeså effektiv som almindelig antiviral medicin, og at et forstudie på ældre viste en nedsat risiko for influenza på 89 procent,

Men det er ikke kun sygdomme, som roden har positiv indvirkning på. For den er nemlig et adaptogen, som betyder, at den enten kan fremme eller hæmme kroppens funktioner alt efter, hvad der er behov for. Det gør den ved at regulere kroppens overordnede systemer, som immunsystemet, og de aktive stoffer i ginseng medvirker til kroppens evne til at administrere energi.

Det betyder, at energiniveauet er højere i de vågne timer, hvor der er behov for det, men at det falder, når vi skal sove. Det er altså nogle helt andre kræfter, der er på spil, end med eksempelvis koffein, som giver et energikick, men som også kan påvirke nattesøvnen.

Den gamle rods effekter er mange og særligt givtige for kroppens mostandsdygtighed overfor sygdom og energimangel gennem den mørke vinter.

Forrige artikelHvorfor forebygger gulerødder kræft?

Næste artikelJalousi, skadefryd, egoisme: De forbudte følelser