Nyheder

Gåture styrker din evne til at regne

27. maj 2015

Måske skulle du overveje at gå hen til supermarkedet, når du skal handle. Ny forskning viser, at gåture styrker regnekundskaberne.

Det kan være sjov og god hjernegymnastik at lægge priserne sammen, efterhånden som indkøbskurven fyldes. Hvor tæt er du på – i kroner og ører – når der skal betales? Måske vil du være en anelse tættere på, hvis du valgte at spadsere hen til supermarkedet. Et nyt studie har nemlig konkluderet, at du ved at gå kan styrke din evne til at lægge til og trække fra.

Bedre til at trække fra og lægge til

I studiet skulle 52 personer spadsere, mens de fik præsenteret et regnestykke. Herefter blev de bedt om at dreje til højre ellers venstre, hvorefter de skulle sige resultatet af regnestykket højt.

Her kunne forskerne se, at deltagerne var bedre til at lægge sammen, når de gik mod højre – og bedre til at trække fra, når de gik mod venstre.

Bevægelse styrker hjernen

Studiet bidrager ifølge forskerne til tidligere forskning, der har vist sammenhæng mellem bevægelse og evnen til at bearbejde tal. Resultaterne bekræfter, at der er en sammenhæng mellem tal, rum og motoriske processer, konkluderer forfatterne til studiet ifølge Psypost.org.

Studiet understøtter igen, at motorik og bevægelse er en væsentlig del af al indlæring.

Forskellen på at dreje til højre og venstre er måske en overraskelse, men det er ikke nogen forskningsmæssig landvinding, at hjernen fungerer bedst, når du er i bevægelse.

Tag en gåtur hver time

Det er også derfor, at du ved stillesiddende arbejde bør sørge for fem minutters bevægelse hver time. Det kan være et smut i printerrummet eller til kaffemaskinen – eller endnu bedre: Tag et slentretur udendørs på nogle minutter. Men du skal ikke knokle for at få pulsen højt op eller blive stakåndet. Den slags er også sundt, men hvis du skal have din hjerne op i omdrejninger, er en slentretur bedre.

Når du udfører en rolig, repetitiv bevægelse, går din hjerne nemlig ind i et afslapningsmodus og skaber såkaldte alfabølger. Disse bølger gør, at neuroner, som sidder langt fra hinanden, kobles sammen på nye måder.

De nye koblinger i hjernen skaber gammabølger, som er de kraftigste hjernebølger. Disse kommer som korte glimt – for eksempel når du brat kommer i tanke om noget, du har spekuleret over i et stykke tid. Disse mekanismer og nye koblinger kan give ny indsigt og nye tanker.

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelSSI kom med misvisende tal for MFR-vaccine

Næste artikelSelleri i strimler (Rasmus Kofoed)