Galdesten

8. oktober 2009

Mange mennesker har galdesten uden at vide det. Stenene dannes oftest ved udfældning af kolesterol-krystaller i galden, hvorefter der lægges lag på lag på stenen.

Carsten Vagn-Hansen
Læge, sundhedskonsulent
08.10.2009
Det er de små galdesten, der er der mest ubehagelige, da de kan kile sig ind i udførselsgangen fra gal­deblæren eller gå ned og sætte sig i udførselsgangen fra leveren, evt også blokere for bugspyt­tet, da galdegangen inde i bugspytkirtlen forenes med udførselsgangen fra bugspytkirtlen. Der kan i disse tilfælde komme gulsot, smerter og betændelse, både i galdegange og i bugspytkirt­len.
Galdesten rammer hyppigere kvinder end mænd. Overvægt øger risikoen rigtig meget.
Er der symptomer fra galdesten, kan det være i form af oppustethed og kvalme, evt smerter. Større galdesten kiles sjældent ind ved udførselsgangen fra galdeblæren og giver derfor sjældent større problemer. Det er de små, der lige netop ikke kan passere ned gennem galdegangen, men stopper for galden, der er problemet. Sidder stenen i selve galdeblærnes udførselsgang, vil der komme anfald af smerter under højre ribbensbue, ofte med udstråling. Sidder stenene i den samlede udførselsgang fra lever og galdeblære, kommer der foruden smerter også gulsot. Der kan let opstå betændelse af galdeblæren, når der ikke er afløb.
Tidligere var man meget fastlåst på, at det var fedt i maden, der udløste anfald, men nyere undersøgelser har vist, at fedtindholdet i maden ikke har noget at gøre med, at der kommer anfald. Derimod kan kaffe, også med eller uden sukker, med eller uden koffein, stimulere galdeblæren til at trække sig sammen, så man får anfald.
Fedtstoffet lecithin, der indeholder cholin og fosfolipider (fedtstoffer, der er bundet til fosfor) og er vigtigt for bla. cellevæggene og transporten ind og ud af cellerne, kan holde kolesterol flydende. Hvis der er for meget kolesterol i galden i forhold til lecithin, vil kolesterol udfældes som galdesten. Derfor kan ekstra tilskud af lectihin være med til at forebygge galdesten. Sukker øger risikoen for galdesten.
Det er lettere at forebygge galdesten end at fjerne dem. Kosten skal være fiberrig og fedtfattig. Spis mere frugt, grønsager, kornprodukter, klidprodukter (fx morgenmad med havregryn eller All Bran).
Overvægt øger som nævnt risikoen. Men tab langsomt i vægt, da et hurtigt vægtab kan udløse anfald. Det er heller ikke godt at lade være med at spise morgenmad. Drik 6-8 glas vand hver dag. Ekstrakt af artiskokblade – Cypar R – virker stimulerende på galdeudsondringen og modvirker opstasning af galden. Det er derfor godt at bruge under en slankekur.
Naturmidlet Resium kan hjælpe nogen til at komme af med deres galdesten. Jeg har i hvert fald fået adskillige breve om dette. I et af dem fik brevskriveren galdeblæren fjernet, men der var ingen galdesten i den efter en Resiumkur. I nyeste tid er der også udviklet medicinske stoffer, der gennem sonder kan opløse galdesten.
Galdesten kan fjernes ved en operation, evt gennem en kikkert, men skal hele galdeblæren fjernes, har en undersøgelse vist, at risikoen for svære komplikationer er tre gange større, end hvis man opererer på gammeldags facon, hvor der er bedre oversigt over forholdene omkring galdeblærens udmunding, hvor der godt kan være afvigelser fra det normale. Det er dog meget afhængigt af operatørens erfaring og teknik. Kikkertoperationen medfører kortere indlæggelse.
Der er mange gamle råd om galdesten, hvor der ikke er nogen videnskabelig dokumentation. Man kan dog roligt forsøge dem.
1: Tag en spiseskefuld olivenolie sammen med en cognac eller en snaps.
2: Et andet gammelt husråd mod galdesten er en kur med olivenolie og citronsaft. Man skal før kuren faste i halvandet døgn, evt. med indtagelse af flydende kost bestående af urtete, grønsagsafkog og saft fra rå grønsager. Til kuren bruger man en halv liter olivenolie og saften fra cirka otte citroner. Man starter med at indtage fire spiseskefulde olivenolie og derefter en spiseskefuld citronsaft. Man gentager så dette hvert kvarter, indtil al olien er brugt op. For at lette, at olien glider ned, kan man dyppe skeen i citronsaft, før man hælder olien på. Efter 3-5 timer skulle man så kunne se små sten i afføringen.
3: Ifølge James Duke’s bog ”Det grønne apotek” skulle curcumin – gurkemeje på dansk – kunne forbedre opløseligheden af galden, og hos dyr har man set op til 80% færre galdesten ved behandling med curcumin i forhold til dyr, der ikke fik behandling. Karry indeholder også gurkemeje, og man kan tilsætte mere af den til sin karry.
4: Marietidsel – Silybum marianum – er godt for leveren og med til at forbedre galdens opløselighed.
5: En amerikanske opskrift, der skal stamme fra en kendt, amerikansk ernæringsfysiolog, lyder som følger:
Drik en kvart liter æblejuice hver dag i fem dage. Dette vil opbløde stenene til en sådan grad, at man vil kunne knuse dem med sine fingre. På sjettedagen stryder man middagen, og kl 18.00 tages en spiseskefuld engelsk salt med vand. Gentag dette kl. 20.00.
Kl 22.00 laver man en blaning af ca. 100 gram olivenolie og ca. 100 gram friskpresset citronsaft. Ryst blandingen kraftigt og drik det hele med det samme.
Næste morgen vil der komme grønne sten ud, varierende i størrelsen fra sandkorn til din tommelfingernegl. Det gør ikke ondt, og du vil blive forbløffet over resultatet.
Tusinder af mennesker skal have gjort dette i stedet for at gennemgå en større operation.
En opskrift fra England lyder således:
Opskrift på en engelsk galdestenskur:
Den er som følger:
Du skal bruge: 6-12 liter økologisk æblejuice,
Glaubersalt (fåes i Matas)
Olivenolie koldpresset osv
frisk grapefrugt 1 stor eller 2 små
15 dråber GSE grapefrugtkerneekstrakt
Drik 1-2 liter æblejuice om dagen i 6 dage. Det blødgør stenene. Kan forårsage let diaré. Spis en let skånekost med dampede grønsager og ris. Den 6 dag er udrensningsdag, sørg for det er en weekend. Spis et let morgenmåltid – lidt grød, frugt etc. Undgå mættet fedt. Til frokost lidt dampede grøntsager, spis ikke yderligere efter kl. 14.
Kl. 18 indtages 4 spsk. glaubersalt – bland i en skål med 3 kopper vand. Rør så det ikke størkner. Del det i 4 portioner og indtag 1. portion nu. Drik lidt vand efterflg.
Kl. 20 indtages 2. portion glaubersalt.
Kl. 21.30 Hvis ikke der har været afføring endnu tages et vandlavement.
Kl. 21.45 Pres grapefrugten, der skal helst være 185 ml. juice. Bland juicen i en meljævner med ½ kop olivenolie og tilsæt 15 dråber GSE. Ryst det godt.
Kl. 22 indtages denne blanding – drik det hurtigt evt. med sugerør.
Læg dig ned, ellers kan du ikke løsne stenene, og lig stille i 20 min. så stenene kan passere ud. Du skal formodentlig på toilet et par gange i løbet af natten og her kan du se de små galdesten i din afføring ( ærtegrønne eller gyldentbrune).
Du kan få lidt kvalme i løbet af natten.
Kl. 06.00 Drik din 3. kop glaubersalt med lidt tempereret vand
Kl. 08.00 Drik din 4. kop
Kl. 10.00 Frugtjuice helst æble eller orange
Kl. 11.00 lidt frugt
Der vil sikkert komme mange sten ud og du vil nok også have diarélign.
afføring.
Gammel opskrift på galdestenskur:
250 gram enebær samt en spiseskefuld røllike koges langsomt en time i to liter vand.
Derefter tilsættes en teskefuld rosmarin og en teskefuld salvieblade, der koges med i yderligere fem minutter.
Det hele sies og deles i seks portioner. Der drikkes en portion hver dag.
På trediedagen kan man forvente en kraftig, ildelugtende afføring.

Forrige artikelSyge ideer til sund livsstil

Næste artikelSådan får du et bedre familieliv

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.