Nyheder

Gamle kendinge træner hjernen

Foto: Shutterstock
12. april 2022

Lytter du stadig til musik fra din ungdom? Det er sundt. Et studie viser, at kendte toner aktiverer hjernen og gør livet bedre.

Du kender sikkert følelsen: Et stykke musik, der minder om en særlig periode i dit liv, dukker op på radioen, og pludselig er du tilbage. Ansigter, navne, følelser, dufte dukker op igen. På samme måde kan musik bidrage til at holde fast i minderne livet igennem. Hvis du stadig hører musikken fra dine yngre år, hjælper musikken dig til at holde fast i minderne fra den tid.

Musik hjalp Alzheimerpatienter

Det er ikke kun en følelse; der er skam en videnskab bag, som viser hvordan vores sind forbinder musik med hukommelse. Den har f.eks. kunnet bruges til at hjælpe patienter med Alzheimers og demens.

Ved University of Toronto lod man patienter med tidlig Alzheimers eller mild kognitiv svækkelse lytte til musik, der var meningsfuld for den enkelte. Forskerne kunne se, at musikken stimulerede nervebaner i hjernen, som bidrog til et højere funktionsniveau. Studiet blev offentliggjort i Journal of Alzheimer’s Disease i november i fjor.

Når man f.eks. lod patienten lytte til musik, som vedkommende havde danset til ved sit bryllup, gav det øgede hukommelsespræstationer i tests.

Nervenetværk blev aktiveret af musikken

Ændringer var mest bemærkelsesværdige i den præfrontale cortex, kendt som hjernens kontrolcenter. Det er her, beslutningstagning, social adfærdsmoderering, personlighedsudtryk og planlægning af kompleks, mental adfærd finder sted.

Når patienterne hørte musik, der var personlig for dem, startede det et musikalsk neuralt netværk, der forbinder forskellige områder af hjernen. Det adskilte sig fra, når de hørte ny, ukendt musik, som kun aktiverede en isoleret del af hjernen.

Hjalp alle – uanset baggrund

Deltagerne i undersøgelsen var både tidligere musikere og mennesker, der aldrig havde rørt et instrument.

– Uanset om du er en musiker eller aldrig har spillet et instrument, er musik adgangsnøgle til din hukommelse, din præfrontale cortex, sagde Michael Thaut. Han er direktør for University of Torontos “Music and Health Science Research Collaboratory” og professor ved “The Faculty of Music and Temerty Faculty of Medicine”

– Det er enkelt – bliv ved med at lytte til den musik, du har elsket hele dit liv. Dine yndlingssange gennem alle tider – de stykker, der er særligt betydningsfulde for dig – gør det til din hjernegymnastik, tilføjede Michael Thaut.

Kilde: CNN.com

Forrige artikelBlærebetændelsens fjende

Næste artikelKan et æble om dagen holde lægen væk?

Thomas la Cour

Journalist