Krop

Gamle tricks og nye kunstner

26. januar 2010

Gamle bøger fortæller om datidens mere eller mindre heldige metoder og midler – mod sygdomme og skavanker. Men modsat af hvad nogle mener, var ikke alle metoder lige fjollede – vi har set på et par gamle kendinge, der har overlevet.

Udrensning med lavementer

At rense tarmen og skylle den har været brugt i mange hundreder af år og hos alverdens folkeslag. I 1700-tallet var lavement eller klyster f.eks. meget populært – derfor beskrives tiden ofte som ”the age of clysters”. Dengang fik mange op til 3-4 lavementer om dagen.

I Tyskland i forrige århundrede var det en af basisbehandlingerne på kurbadestederne, men det gled efterhånden ud med kirurgien og medi-cinalindustriens fremtog. Men allerede i 1970 blev lavementer og tarmskylninger genoptaget i Tyskland, hvorfra det har bredt sig igen.

Nutidens tarmskylning

I dag er det almindelig behandlingsform på sygehuse i Rusland, mens det er anerkendt i USA, England, Tyskland og Japan som alternativ behandling med certificerede uddannelser og brancheforeninger.

Herhjemme er der efterhånden kommet flere colonterapeuter til og i 2008 dannedes Sygeplejerskernes Brancheforening for Colonterapi. Det er muligt at finde klinikker, hvor du selv får lov at skylle i fred og ro, og klinikker, hvor behandleren hjælper dig med at styre vandet og masserer maven imens.

Også danske sygehuse er begyndt at vise interesse for behandlingsformen.

Hvad hjælper det mod? Tarmskyldning kan hjælpe mod forstoppelse, træg mave, hudproblemer, hovedpine, træthed og andre symptomer på, at maven ikke fun- gerer optimalt, og giftstofferne hober sig op. Hvis vi spiste optimalt og motionerede det, vi skulle, ville vi højst sandsynligt ikke få disse symptomer. Gør det selv Du kan købe sæt til at lave hjemme-tarmskylninger – husk blot at følge instruktionerne nøje. Kaffelavement skulle være specielt rensende, da en række afgiftende enzymer stimuleres af kaffen. Til et lavement bruges renset vand eller kildevand og økologisk kaffe – ikke instant kaffe.

Dosering er 3 top spiseskefulde kaffe til 1 liter vand. Kaffen småkoger i 15 min, sies og afkøles til kropstemperatur. Brug ½ liter kaffe pr. gang. Kaffelavementet blev opdaget under 1. verdenskrig og virker både smertestillende og opkvikkende.

Find mere information på nettet – bl.a. www.tarmskylning.info

Faste og udrensningskure

Faste med forskellige begrænsninger i kostindtaget har været kendt i årtusinder. Nogle dyrker det af religiøse årsager, mens andre har fundet ud af, at det fungerer godt for deres velvære.


Det er vigtigt at følge et seriøst program, h
vis du ønsker at faste eller rense ud. Men så længe kuren er tidsbegrænset, er der ingen fare for helbredet, hvis du er sund og rask.

Undersøgelser tyder på, at ved at få færre kalorier, ældes vi langsommere. Og så kan der være rigtig mange gode grunde til at rense ud i en moderne tid, hvor vi bliver udsat for mange tilsætningsstoffer, kemi og raffineret føde.


Mange oplever større energi og lethed ovenpå udrensning – også selvom det kan være hårdt at undvære de sædvanlige stimulanser, mens kuren står på.

Lægende grødomslag

Der er nærmest ikke noget som grødomslag, der minder om gamle dage og heksekunst. Men ideen er slet ikke så tosset endda – og rigtig mange har gennem tiderne haft god gavn af omslagene mod smerter og til helende formål. At huden optager alt, hvad den kommer i kontakt med, er ikke svært at forstå – test bare med en skive hvidløg, du lægger under foden. Efter et stykke tid kan du smage det i munden.

En pendant til grødomslaget er urtebade, hvor man hælder urterne i badekarret sammen med vandet. Her benytter man ofte udrensende og beroligende urter.

Nutidens grød og urter

Grødomslag og urtebade er igen kommet op i tiden og bruges i flere alternative behandlinger. Det nye inden for genren er de såkaldte detox-plastre. De minder om tebreve, som du sætter på huden. Som navnet antyder, bruges de især ved udrensning, – typisk ved at sætte dem under foden – men nogle af plastrene kan også bruges til decideret smertebehandling. Så sætter du dem på det sted, hvor det gør ondt. Hvad hjælper det mod? Grødomslag kan bruges til led- og muskel-smerter, betændelsestilstande, ved nogle typer hudproblemer og sygdomme, til udrensning og beroligelse. Gør det selv Især bukkehornsfrø er kendt for at hjælpe på smerter og betændelsestilstande som f.eks. senehindebetændelse. Grøden fremstilles af 3-5 teskefulde knuste bukkehornsfrø, som tilsættes så meget vand, at det kan dampe væk på ca. to minutter under omrøring og ikke for heftig varme. Du lægger det så i en linnedklud, som du tager på det ømme område, når det ikke brænder mere. Efterfølgende dækkes med et håndklæde og evt. beskyttende plastik mod tøj.

Urtebade kan du let lave ved hjælp af teurter – urterne har den samme virkning i badet, som du ville få ved indtagelse.

Urtemikstur

En god tonic eller urtemikstur var meget brugt tidligere som noget, man styrkede sig på. I dag kender vi det fra forskellige flydende kosttilskud, hvor urternes gavnlige stoffer er udvundet ved hjælp af f.eks. alkohol. Nogle af de mest kendte er Bidros Urtemix, 6 sunde urter, Kräuterblut og enkelt urter, der fremmer forskellige funktioner i kroppen – f.eks. Echinaforce.


I det hele taget er det gamle phyto-terapeutiske begreb – læren om urter og deres virkninger – blevet støvet grundigt af hos flere danske naturmiddelproducenter.

Blod, igler, fisk og skæl

I den tidlige lægekunst var åreladning et kraftigt middel, som man nogle steder benyttede sig af et par gange om året for at drive de ’onde safter’ ud af sig.

Igler var også en kendt metode til at suge blodet og dermed safterne ud. Iglerne udskiller et sekret, der hindrer blodet i at størkne, og derved kan blodgennemstrømningen holdes i gang på betændte steder.

Siden 1800-tallet har doktorfisken været brugt i Tyrkiet for sin hudlindrende effekt. Garra Rufa, som fisken hedder, spiser nemlig skæl fra mennesker, når muligheden dukker op, da vandet er fattigt på plankton.

Nutidens igler – og fisk

Lægevidenskaben har genoptaget brugen af igler, da de har vist sig særdeles effektive til at suge blod og forhindre komplikationer – især oven på rekonstruktionskirurgi. Efter ulykker og brand, hvor patienterne har fået plastikkirurgi, kan iglerne lindre hævelser betragteligt.

Nyere studier viser, at iglerne også lindrer, når de bruges på betændte led, da de udskiller smertelindrende og bedøvende kemiske forbindelser.

Iglerne er sideløbende vendt tilbage i den alternative behandling, hvor man eksperimenterer med iglerne i afgiftende kure.

Herhjemme har vi de senere år taget doktorfiskene til os. Især sværger nogle psoriasispatienter til fiskene, der suger så lang tid, at det øverste hudlag fjernes. Samtidig afgiver fiskene et saltholdigt sekret – eller enzym – som optages i underhuden, og som tilsyneladende hæmmer celledelingen. Hvad hjælper det mod? Igler kan hjælpe mod betændelse og hævelser efter operationer, samt øjensynligt virke smerte lindrende. Ved at øge blodgennemstrømningen fremmer det helingen, og man kan forestille sig en afgiftende effekt.

Fiskene kan hjælpe på tør og sprukken hud hos f.eks. psoriasispatienter. Gør det selv Der er næppe mange, der har lyst til at kaste sig over iglerne på egen hånd. Til gengæld kan man faktisk købe Garra Rufa-fiskene til hjemmebrug.

Behandlingerne kan du evt. prøve hos Garra Rufa-centrene i Åbenrå og Farum.

Find flere informationer om fiskene på nettet – f.eks. www.bioclinic.dk.

Forrige artikel5 udbredte myter om alternativ behandling

Næste artikelMotion påvirker dine kostvaner