Makeup er ikke en ny opfindelse. Helt tilbage fra det gamle Ægypten pyntede mænd og kvinder sig med streger om øjnene. Og selvom der i de senere år har været en tendens i nogle kredse til at hylde det naturlige look, er makeup stadig en stor industri, der – ligesom i gamle dage – trækker penge op af lommen på både mænd og kvinder.
[relateredehistorier]
Når vi bruger makeup er det gerne for at få huden og ansigtet til at fremstå smukkest muligt. Desværre kan produkterne have den modsatte effekt, hvis de bliver for gamle. Så kan skadelige svampesporer og bakterier nemlig vokse frem i produkterne, som kan give inflammation og betændelse, når de kommer i kontakt med huden.
Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvor lang holdbarhedstiden er på de forskellige produkter, hvis man vil passe på sin hud. Der er forskel på, hvor lang tid forskellige typer af produkter kan holde – flydende produkter har som hovedregel en kortere holdbarhedstid end tørre – men man kan altid se det på produkterne ved at kigge efter et særligt lille mærkat.
På de fleste makeup-produkter kan holdbarheden ses ved et lille mærke, der ligner en åben krukke. Ved siden af det står et tal, der indikerer, hvor mange måneder efter åbning produktet kan holde sig. Der er dog forskellige faktorer, som kan påvirke holdbarheden negativt.
For eksempel trives makeup dårligt i omgivelser med fugt og temperatursvingninger. Den slags vil man ofte have på et badeværelse. Derfor kan det være en god ide at finde et nyt hjem til sine produkter – det kunne være et mørkt sted i soveværelset, hvor temperaturen ofte er mere konstant, og risikoen for fugt er markant mindre.
En anden ting, man bør være opmærksom på, er ikke at tilføre unødige bakterier til produkterne. Det kan man gøre ved at lade produkterne komme i kontakt med fingrene. Der sidder mange bakterier på fingrene, og når man dypper en fingerspids ned i et produkt, opstår der en mulighed for, at bakterierne kan sætte sig og udvikle sig. Dermed øger man risikoen for, at makeuppen kan have skadelig virkning på huden. Et andet sted, der kan komme bakterier fra, er munden.
Man kan nemt have lyst til lige at puste lidt ned i en fast pudder eller øjenskygge for at fjerne smulder, men det bør man undgå. Det kan nemlig give anledning til samme problematik med bakteriedannelse.
Kosmetik- og hygiejnebranchen omsætter årligt for mange milliarder. Tal fra brancheforeningen viser, at der i 2018 blev omsat for 46 milliarder kroner, og mange danskere – særligt kvinder – får brugt flere hundrede tusinde kroner på makeup, hudpleje og duft gennem deres liv.
Med det in mente kan det altså være en god ide at sørge for, at de produkter, man køber, holder bedst muligt. Både for at passe på pengepungen, men bestemt også for at passe på huden. Irritation, rødme og inflammation er nogle af de ting, vi gerne vil undgå og skjule med makeup – ikke fremprovokere.