Nyheder

Gammelt råd virker: Løb smerterne væk

17. januar 2007

Amerikanske idrætslæger anbefaler motion mod smerter. Det er en skrøne, at smerter og skader skal behandles med hvile. Det kan tværtimod forværre situationen, mener de.

En af USA's prominente ortopædkirurger ville løfte en tung kasse op fra gulvet – og blev ramt af en uudholdelig smerte i ryggen. Ganske som mange før ham. Han kunne ikke sidde. Og lagde han sig ned, kunne han næsten ikke rejse sig igen. Og så besluttede ortopædkirurgen, dr. James Weinstein fra Dartmouth College, at snøre løbeskoene.

“Jeg tog en smertestillende pille og løb ud,” fortæller han til New York Times. “Da jeg kom hjem igen efter løbeturen, havde jeg det ganske godt.” Forældede og forkerte rådNormalt anbefaler man folk med smertende skader at holde sig i ro, til smerten er væk. Men Weinstein og flere amerikanske idrætslæger mener, at det råd ikke kun er forældet og forkert. Det kan ligefrem have den stik modsatte effekt – at smerterne og skaden forværres af hvile. Dr. Weinsteins råd til skadede og smerteramte mennesker, der er vant til at være aktive, er derfor, at de skal fortsætte med at være aktive. Blot ikke på samme niveau som før skaden. Men ofte er det nok blot at reducere en smule – eksempelvis løbe lidt langsommere eller kortere. Eller at skifte til en anden og lidt mindre belastende sportsgren. Det afgørende er at holde sig i gang i stedet for at gå i stå. Skader heler bedre under stressForklaringen er ganske enkel: “Du har godt af at være i bevægelse, og skadede muskler heler bedre under en vis form for stress,” forklarer dr. William Roberts, idrætslæge på “University of Minnesota” og tidligere præsident for “American College of Sports Medicine.” Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelHvem går til zoneterapi og hvorfor?

Næste artikelSkizofrene har flere hjerneceller

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.