Gang ligeså effektivt som løb?

Jeg læste et sted at gang skulle være lige så effektiv motion som løb. Hvordan kan det være det? Det er jo hårdere at løbe, og man puster mere.

Den undrende

 


 

Jo du kan have ret i, at det er hårdere at løbe, men man forbrænder stort set samme antal kalorier, hvad enten man løber eller går en rute. Det, der er fordelen ved gang, er, at det let kan flettes ind i hverdagen ved f.eks. at stige af et stoppested før på vej hjem, gå til indkøb, gå aftentur osv. Men nu er kalorierne ikke det eneste det kommer an på. Der er mange fordele ved at gå, dels er det nemt, kræver ingen opvarmning eller udstyr, der kan næsten ikke ske skader ved gang, man kan dyrke den motion i længere tid ad gangen, end man kan med løb, og knoglestyrken bliver styrket.

Men hjerte- og kredsløb forbedres langt mere ved løb, og det er også det, du skriver: Man puster mere. Til gengæld er leddene meget mere udsatte ved løb, fordi du ikke hele tiden har en fod i jorden.

Så spørgsmålet er:

– Hvor meget tid har du til motion? At gå en distance tager jo længere tid end at løbe den.

– Hvad er dit formål med at træne? At tabe dig eller at træne dit hjerte/kredsløb?

– Kan dine led tåle belastningen fra løb?

– Hvad er realistisk i din hverdag?

– Hvad kan du lide: gang eller løb?

Hvis du gerne vil være en løber, vil det være ideelt at begynde med en kombination af gang og løb i hvert træningspas. F.eks. løb 1 minut, gå 1 minut og så udvide løbeturene efterhånden. Der findes også en ny form, der kaldes 30-20-10 som du kan bruge, den giver både noget på kalorie- og på hjerte- og kredsløbsfronten:

30 sekunders langsomt løb, derefter 20 sekunders moderat løb og til slut 10 sekunders spurt. Denne form for intervalløb kan du variere, som du vil. Du kan f.eks. gå lidt mellem hvert enkelt sæt, eller du kan tage flere 30-20-10 i rap.

God tur ud i det blå.

Bedste hilsner

Tine Sofia Marcussen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*