Men selvom du ikke har en gluten-diagnose kan du alligevel være udfordret, når du spiser glutenholdige fødevarer – i særlig grad hvede.
Helt ny forskning peger nemlig på en sammenhæng imellem irritabel tarm og indtag af glutenholdig mad. I Danmark alene menes cirka en million danskere at lide af irritabel tarm. Det – og hvad du kan gøre ved det – kan du læse meget mere om i en helt ny bog Gaven til maven – spis dig til bedre fordøjelse med glutenfri mad.
Bogen er skrevet af Anette Harbech Olesen og indeholder udover en masse ny viden også 68 lækre opskrifter helt uden gluten.
Naturli har stillet Anette en række spørgsmål om hendes nye bog.
Hvorfor har du skrevet Gaven til maven?
For at udbrede viden om den vigtige nye forskning, som kan betyde hjælp til den million danskere, der lider af irritabel tarm, og til de mange hundrede tusinde andre, der lider af uforklarlige og diffuse symptomer eller autoimmune sygdomme, som kan være relateret til fordøjelsen. Dygtige forskere fra blandt andet Danmark har påvist, at glutenholdig mad, som eksempelvis hvede, kan udfordre selv de stærkeste tarme. Og vi spiser mere glutenholdig mad end nogensinde tidligere.
Flere og flere danskere har oplevet, at de kan blive deres symptomer kvit ved at skære ned på indtag af gluten i maden eller fravælge det helt.
Kan man spise sig til bedre fordøjelse med glutenfri mad?
Helt ny forskning viser, at fibre og andre komponenter fra glutenholdigt korn som hvede og rug kan skabe ballade i tarmen i et langt større omfang end hidtil antaget. Derfor føler mange med irritabel tarm, oppustethed og fordøjelsesbesvær sig ofte hjulpet af mindre eller slet ingen glutenholdig mad i deres måltider.
Hvor hurtigt virker en glutenfri levevis?
Mange menneskers oplevelser med glutenfri levevis underbygges af nyere forskning, som netop tegner et billede af, at indtag af store mængder kornprodukter potentielt kan skabe problemer for mange flere mennesker, end man hidtil har været opmærksom på. Den gode nyhed er, at blot et par måneder helt uden gluten ofte er tilstrækkeligt til, at de fleste mærker en mindskning af symptomer som for eksempel irritabel tarm, oppustet mave, autoimmune sygdomme, hovedpine, migræne, smerter, træthed, vægtøgning og eksem.
Smager glutenfri mad anderledes?
Du behøver ikke at gå på kompromis med velsmagen, hvis du vælger at leve glutenfrit. Men allervigtigst i mine øjne er, at du ikke længere skal gå på kompromis med din sundhed og dit daglige velbefindende. Ved at vælge de allerbedste glutenfri meltyper kan du få lige så mange sunde fibre, næringsstoffer og velsmag og samtidig leve uden potentielle gener fra glutenholdige kornprodukter.
Prøv evt. denne Tærte med forårsløg uden gluten.
Gluten er et proteinstof, der findes i hvede, rug og byg. Udover til brød, kager, kiks og pasta anvendes hvede/gluten i fremstillingen af færdigretter, fast-food retter, slik og øl mm.
Af Oluf Borbye Pedersen, professor, dr.med. og verdenskendt forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet. Han har bl.a. revolutioneret vores viden om tarmbakterier.
Selv om vi lever i en privilegeret periode af menneskehedens historie, hvor viden om madens betydning for vores helbred er omfattende og vokser eksponentielt, kan denne viden ikke uden videre bruges af den enkelte til at afgøre valget af mad.
De officielle kostvejledninger skal betragtes som rammer. Hvordan maden konkret sammensættes og variereres inden for de rammer, er op til hver enkelt af os at finde ud af. Sagt på en anden måde; vores valg af mad i hverdagen kan og bør ikke alene være baseret på kostanbefalinger, men må også styres af de erfaringer, som vi gør os på egen krop og eget sind.
Her kommer Anette Harbech Olesens bog ’Gaven til maven’ i spil. For forfatteren rammer plet ved at imødekomme et stort behov for at kunne kombinere sundhedsfremmende højkvalitetsmad med gastronomisk madkunst i hverdagen hos de mange, som ønsker at eliminere eller mindske indtaget af glutenholdig mad.
For mennesker, der har cøliaki, glutensensitivitet eller hvedeallergi, er det et must efter grundig lægelig udredning at skippe glutenholdig mad. Og for andre, som er diagnosticeret med irritabel tyktarm eller kronisk tarmbetændelse, er motiveringen måske at afprøve, om forskellige besværlige symptomer mindskes ved at fravælge mad med et højt indhold af gluten, bestemte typer kostfibre eller FODMAPs.
Tilbage står de mange raske, der i dag takker nej til glutenholdig mad. Det undrer og bekymrer mange ernæringsforskere. Hvorfor gør de det? Er det en sundhedsrisikabel modedille startet af kendisser og influencere?
Personligt skønner jeg, at fravalg eller mindskning af glutenholdig mad er kommet for at blive for en ikke ubetydelig del af befolkningen. Der er ikke kun tale om en forbigående trend. Vi ser snarere en bottom up-bevægelse. En slags folkebevægelse, der overhaler ernæringsvidenskaben indenom. Mennesker oplever på egen krop mindre oppustethed og mere energi, når de mindsker de store brød-, pasta- og pizzaportioner og erstatter den stærkt glutenholdige mad med anden mad.
Her kommer ernæringsforskernes og min egen bekymring ind i billedet. For hvad er alternativet til for eksempel et fiberholdigt, men også glutenholdigt grovbrød? Findes der et sundt alternativ? For mange af de kommercielt tilgængelige glutenfrie madprodukter på dagligvarebutikkers hylder er af en tvivlsom ernæringsmæssig lødighed.
Det sunde alternativ er netop, hvad denne bog handler om. Det er en uovertruffen inspirationsbog forfattet af et begejstret og engageret menneske, der brænder for, at viden om de sundhedsfremmende alternativer til glutenholdig mad ikke forbliver i ernæringsvidenskabens elektroniske arkiver, men når ud til mange, så de selv kan træffe deres valg.