Nyheder

Gear ned med en hviskevideo

7. maj 2013

Har du problemer med at falde i søvn om aftenen? Måske skulle du bruge lidt tid på en “hviskevideo”.

Der opstår med jævne mellemrum forskellige fænomener på internettet. Nogle er lidt mere sejlivede end andre. ASMR-videoer (Autonomous Sensory Meridian Response) eller “hviskevideoer” har fået et voksende publikum igennem de sidste tre-fire år. Videoerne er – kort fortalt – helt almindelige mennesker, der hviskende eller meget lavmælt og langsomt fortæller om helt almindelige ting, mens de ofte kigger ind i kameraet. Du kan altså sidde og se på et ansigt, der langsomt, lavmælt og venligt fortæller om sammenlægning af håndklæder eller spiller et enkelt rollespil om en ansigtsbehandling eller en klipning.

Gear ned med ASMR – hviskevideoer

Hvis du lever i en stresset hverdag med tonsvis af indtryk og et højt tempo, kan det være svært at geare ned, når du skal sove. Her kan ASMR-videoerne, som du finder i dusinvis på internettjenesten YouTube, fint bruges til at få hjernen ned i gear. Men videoerne kan også bruges i løbet af dagen, hvis du har svært ved at fokusere og finde nærværet. Gå ind på YouTube.com og søg på ASMR, så dukker næsten 1,7 millioner videoer op.

ASMR giver intimitet og velvære

Videoerne skaber en intimitet, der giver en følelse af velvære, en kilden i hjernen – eller måske små hjerneorgasmer, som nogle vælger at kalde det.

Mange vil måske opfatte fænomenet som noget værre vås, for hvorfor dog bruge tid på at kede sig med at glo på narcissister, der hvisker? Men hjerneforsker Troels W. Kjær vil ikke afvise, at videoerne kan noget specielt:

– Jeg synes, at det er et interessant fænomen. Det ligger op ad det, der lidt enkelt bliver kaldt for ubevidst påvirkning. Når vi bliver påvirket normalt, når vi taler sammen, er man meget bevidst om, hvad der sker. Men med disse videoer bliver folk ubevidst påvirket. De er meget fokuserede på intimiteten. Man kan sige, at man på den måde kommer ind på en anden -ubevidst- måde i hjernen, siger Troels W. Kjær til DR Aftenshowet.

Hviskevideoer minder om kendt adfærd

Egentlig lægger ASMR-videoerne sig også op af en vane, de fleste kender til. Når du zapper på tv’et og ikke har travlt med at finde noget at se, fordi du måske godt ved, at der ikke rigtig er noget at se, dvæler du undertiden ved tv-shop eller noget andet kitchet og kedeligt. Det kan virke beroligende, når du får den samme salgstale om et ligegyldigt aggregat, du alligevel aldrig ville købe, igen og igen.

I en online-verden, hvor vi bombarderes med indtryk og afkræves stillingtagen hele tiden, kan det virke afstressende og beroligende at se på noget, der ikke handler om ret meget. Men faktisk kan du finde ASMR-videoer, der levner plads til lidt eftertanke eller som lærer dig noget nyt. Men det kræver i sagens natur ikke høje omdrejninger på øverste etage at følge med.

Videnskaben er i tvivl om ASMR

Men skønt fænomenet har fået det meget videnskabelige navn “Autonomous Sensory Meridian Response”, er der ikke megen opbakning fra videnskaben. Der er store diskussioner om ASMR er et tomt modefænomen eller om det reelt kan bruges på linje med eksempelvis meditation. Professor Tom Stafford fra universitetet i Sheffield har formuleret problematikken ret præcist: “Det kan godt rumme en sandhed, men det er i sagens natur svært at udrede, når du har at gøre med noget, der ikke kan ses eller føles, og som virker nogen men ikke på andre”.

Men der er naturligvis ingen grund til at lade sit liv styre af videnskabens trang til evidens. Hviskevideoerne gør ingen skade, og kun du kan afgøre, om de gør gavn.

Du kan se to eksempler på ASMR-videoer her (sammenlægning af håndklæder) og her (rollespil om øreundersøgelse).

Kilder: Independent.co.uk, DR.dk

Forrige artikelSollys mindsker risiko for nærsynethed

Næste artikelMetasundhed og den psykiske svulst