Nyheder

Genåbning kan give depression og angst

Foto: Adobe Stock
3. juni 2021

Genåbningen af samfundet har for nogle været både tiltrængt og befriende, mens det for andre giver anledning til bekymring. Det oplever de hos Topdanmark, som får flere henvendelser om psykisk mistrivsel ved tanken om at skulle tilbage til den gamle hverdag.

Sammenlignet med sidste år har Topdanmark modtaget 25 procent flere henvendelser om angst og depression i årets første fem måneder. I samme periode har vi oplevet. hvordan samfundet lidt efter lidt er åbnet mere og mere. Flere er kommet tilbage på arbejde, børn og unge tilbage på skolebænken og vi kan gå på museum, restaurant, ud at shoppe og i fitnesscenter.

Genåbningen bør vække glæde og begejstring, og netop sådan er det for mange af os. Men der er altså også nogle, for hvem tanken om at skulle tilbage til den hverdag, vi kendte inden corona, giver anledning til bekymring. 

Vi mennesker kan have svært ved forandringer. Mange har fundet ud af, at det fungerer rigtig godt at sidde derhjemme, og man skal derfor ikke undervurdere, at der er mange, som er bekymrede for at skulle tilbage på arbejdspladsen og ud blandt andre mennesker igen i en travl hverdag, siger Vivian Byrholt, adm. direktør i Topdanmark Livsforsikring.

Så selvom der løbende har været fokus på, at mange mistrivedes under selve nedlukningen, bør vi ifølge Byrholt også som samfund have fokus på, at der er en gruppe, særligt unge under 35 år, som kæmper med mistrivsel på grund af genåbningen. 

Hurtig behandling er nøglen

Vurderingen hos Topdanmark lyder på, at der er flere aspekter, som påvirker. Det er både en frygt for, hvad det vil betyde for familien at skulle tilbage til en mere travl hverdag udenfor hjemmet, en frygt for smitte og en generel frygt for socialt samvær, der kan udløse angst og depression. 

Uanset årsagen appellerer de til, at man tager det alvorligt, hvis man oplever symptomer på stress, der kan udvikle sig til angst eller depression, eller hvis man har symptomer på de specifikke lidelser. Det kan eksempelvis være hjertebanken, søvnproblemer, koncentrationsbesvær eller generel tristhed og irritation. 

For erfaringen viser, at jo før man kommer i gang med at behandlingsforløb, des nemmere er det. Ved angst og depression vil man typisk blive henvist til en psykolog og i nogle tilfælde en psykiater. 

Det seneste år har været strabadserende, og det er ikke mærkeligt, at det kan påvirke psyken. Både i pandemiens start og nu under genåbningen. Derfor er det særlig vigtigt at være opmærksom på sig selv og sine nærmeste, og få sat tidligt ind, så man kan undgå et langstrakt sygdomsforløb.

Forrige artikelMentorforløb og onlinegrupper vil øge unge kvinders trivsel

Næste artikelNy forskning i corona-senfølger: “Vi er fortrøstningsfulde”