### BLOG ###>Kostens indflydelse

Gi’ den gas!

20. januar 2014

Så er januar måned over os. Fitness-centrenes allermest travle måned. I rigtigt mange familier er januar anledning til, at man lige kigger vanerne lidt efter i sømmene. Spiser vi sundt nok? Får vi lidt for meget sukker? Måske skulle vi begynde at spise lidt flere grøntsager?

Men modargumenterne ligger ofte lige klar med det samme. Hvorfor nu bruge tid og penge på at købe, skrælle, hakke, smitte og servere flere grøntsager? Når børnene alligevel ikke vil spise dem…..

Jeg snakker ned rigtigt mange familier. Og jeg kan med det samme fortælle dig: Det er ikke dine børn, som er usædvanlige. Rigtigt mange børn rækker ikke af sig selv ind over bordet efter broccoli, blomkål og spinat. Det kan måske lige gå med et par gulerods og agurkestænger. Og måske en enkelt rød peber.  Men så er det nok også sagt.

Men det kan faktisk godt betale sig at tage handsken op og kigge lidt på, hvordan det så kan lade sig gøre at få grøntsagerne i børnene. For de har skis’me godt af dem. Eller rettere sagt – det har vi alle sammen.

Grøntsagerne indeholder stoffer, som kroppen elsker! Vitaminer, mineraler, fibre og sporstoffer. Det er bare at give den gas med grøntager.

Læs også: ‘Får dit barn, hvad det behøver?’

Find det rette tidspunkt til grøntsager

Men hvordan var det så lige, at vi får ungerne til spise dem?

Ja, man kan jo overveje tvang… Men det kommer ikke så meget godt ud af! Så lad mig dele mine bedste og velafprøvede tips med dig:

Timing er et nøgleord! Det klart bedste tidspunkt på dagen at få børn til at spise grøntsager er med min erfaring om eftermiddagen, når de er kommet hjem fra skole eller institution. Her er de nemlig sultne! Så lav en skål til dem med grøntsager, der er lige til at spise. Og evt. også lidt frugt og måske en halv rugbrød, hvis de er meget sultne.

Og nej – det er ikke sikkert de kan spise helt så meget til aftensmad så. Men det er i mine øjne lige meget, når de bare har fået noget ordentligt til eftermiddagsmad.

Læs også: ‘Få børnene til at spise ordentligt’

Gem grøntsagerne …

Men nyd synet af, hvor mange grøntsager der ryger indenbords på den måde. Og fyld endelig op, hvis de kommer og beder om mere mad.

Så er der jo det klassiske tip med at putte grøntager i maden. Og jeg vil bare lige tippe dig om, at der altså kan være rigtigt mange revne grøntsager i en kødsovs, lasagne el. lign. Faktisk kan du sagtens bruge 50/50 kød og grønt. Det handler bare om at få krydret sovsen netop sådan, som I godt kan lide den.

Hvis du bager selv, så husk også gulerødder, squash og måske rødbeder i bolledejen.

Det sidste tip til dig i denne omgang er at lave smoothies! Smoothies kan indeholder alle mulige forskellige grøntsager. Husk bare at tilsætte noget frugt. F.eks. bær og banan.

Find: ‘4 sunde smoothies’

Du kan købe en smoothies-opskriftsbog eller bare prøve dig frem. Det er en fantastisk måde at få tømt køleskabet for grøntsags-rester.

God fornøjelse med at guffe grøntsager!

Æblebørn

Forrige artikelFedtforvirring: Med fedt skal fedt bekæmpes!

Næste artikelKemigiganter sagsøger EU

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.