Nyheder

Giftfri have – uden store anstrengelser

12. april 2016

Forår giver anledning til havearbejde. Men det betyder hverken, at du skal slide din krop ned ved at luge, eller at du behøver at skade miljøet med giftstoffer.

Når insekterne mæsker sig i dine rododendronbuske, og ukrudt forsøger at stjæle pladsen fra dine stauder, kan det være fristende at ty til effektive sprøjtemidler. Men sprøjtemidlerne påvirker ikke kun dine ubudne gæster, de rammer hele det økosystem, insekterne og planterne indgår i, og så ender de ofte nede i det dyrebare grundvand.

 

Bekæmp ukrudtet

Det behøver ikke at kræve blod, sved og tårer at holde en flot have. Der er flere muligheder, hvor du kan undgå at gribe fat i flasker med kemi.

Forsøg at vælge planter, der kan dække jorden i et bed. Det gør det svært for ukrudtet at finde steder, det kan vokse. Du kan også dække den bare jord med flis.

Hvis du vil holde ukrudtet væk fra din terrasse, er det en god idé at lægge fiberdug under, inden du lægger fliserne. Der findes også fugesand, der fungerer på samme måde.

Du vil dog aldrig kunne holde ukrudtet helt væk. Derfor er du nødt til selv at give dig i kast med at luge ud en gang i mellem. Hvis ukrudtet ikke luges tidligt nok, når det at sætte frø til nye ukrudtsplanter. Derfor er det bedst at begynde at luge i det tidlige forår. For at du ikke skal bruge alt for meget energi og muller, kan det være en god idé at luge umiddelbart efter et regnskyl, hvor rødderne sidder løsere.

 

Nyttedyr mod insekter

Bladlus kan fjernes med en hård vandstråle, men der er også mange insekter, der kan hjælpe dem på afveje. På planteskoler kan du købe mariehøne-larver. En enkelt larve kan spise op mod 200-600 bladlus i sin levetid. På www.nyttedyr.dk kan du også købe næb-tæger og andre nyttedyr til at bekæmpe ubudne gæster.

Et andet godt trick er at skabe gode vilkår for havens fugle. Udover at tilføre haven skøn fuglesang, hjælper de med at holde skadedyrene nede.

 

Erstat kunstgødningen med kompost

Kunstgødningen kan svække plantens modstandskraft over for angreb fra sygdomme og grådige insekter.

Brug i stedet kompost. Det fungerer som en vitaminpille for jorden, og så forbedrer det planternes immunforsvar.

Hvis du vil have flere råd til at holde en kemi-fri have, kan du gå ind på www.hofor.dk/havekalender. Her bliver der løbende lagt vejledning op til, hvordan du kan bekæmpe sygdomme, skadedyr og ukrudt, måned for måned.

 

 6 råd fra Hofor til en flot have uden gift

Den 22. marts var det FN’s internationale vanddag. I forlængelse af det, indførte forsyningsselskabet Hofor en kampagne, der skal få flere haveejere til at droppe giften i haven for at beskytte grundvandet.
Hofor har 6 gode råd til en giftfri have:

  • Skab gode vilkår for havens fugle, så de kan hjælpe med at holde skadedyrene nede
  • Undgå kunstgødning, der svækker planternes modstandskraft over for sygdomme og skadedyr
  • Brug kompost, der virker som en vitaminpille for jorden og forbedrer planternes immunforsvar
  • Hold al jord dækket af planter eller organisk materiale, så ukrudtet ikke får plads til at spire
  • Vælg robuste planter, der passer til havens sol og skygge, fugt og tørke og jordtype
  • Begræns områder med fliser og grus og fej det jævnligt

 

Kilder: Hofor.dk

 

 

Forrige artikelLøsning på CO2-problemet – med hjælp fra naturen

Næste artikelVitaminrige børn

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.