Danske forskere er på sporet af en ny type slankemedicin. En giftig plante fra Kina spiller en vigtig rolle i at gendanne kroppens evne til at forbrænde kalorier.
Det er ikke nemt at tabe sig. Det er en del mere kompliceret, end de fleste slanke mennesker er klar over. En væsentlig faktor er mæthedsfornemmelsen, som er slået i stykker hos mange overvægtige. Så hvis du vælger at spise færre kalorier, skal du gå rundt med en konstant følelse af sult.
Derfor forsøger forskellige former for slankemedicin at genskabe mæthedsfornemmelsen og stofskiftets evne til at forbrænde mere effektivt, når der indtages ekstra kalorier. En rask krop er nemlig så smart indrettet, at den udskiller nogle bestemte hormoner, når vi mæsker os i buffeten. Hormonerne fortæller stofskiftet, at nu skal der gang i kedlerne. Men denne kommunikation virker ikke optimalt hos svært overvægtige.
Læs også: Spis grønnere og lev længere
Leptinresistens
Et af hormonerne hedder leptin. Ved fedme bliver mennesker resistente over for leptin, fordi der sker en overproduktion af hormonet. Det skaber en betændelsestilstand i hypothalamus – den del af hjernen, som styrer det autonome nervesystem (sultfølelse, kropstemperatur, tørst m.v.). Kroppen modtager dermed ikke signalet.
Heldigvis findes der et naturligt stof, der kan reaktivere kroppens følsomhed over for leptin. Stoffet hedder Celastrol.
Eksperimenter med mus, der var sat på fedekur, har vist, at mus, der havde fået celastrol, tog 45% mindre på i vægt end musene i kontrolgruppen. Forsøg med menneskeceller har vist lignende effekt.
Effekten skyldes, at celastrol genaktiverer kroppens følsomhed over for hormonet leptin, som overvægtige bliver resistente overfor. Leptin er et af de hormoner, der får kroppen til at forbrænde flere kalorier og dermed regulere vægten.
Syv skridt til døden
Celastrol findes i den kinesiske lægeplante Tripterygium wilfordii, der også kaldes Tordengudsvin. Planten er meget giftig. I Kina lærer børn, at de ikke skal ved røre ved planten. Planten, som på kinesisk har ’kælenavnet’ Seven Steps to Death, er nemlig så giftig, at man risikerer at dratte død om efter få skridt, hvis man spiser af den.
Så det er en delikat opgave at udvinde celastrolen fra roden uden at få giften med. Men det har danske forskere altså fundet en metode til. Forskere fra Københavns Universitet har ikke alene fundet formlen på den syntetiske fremstilling af stoffet – de har tilmed fundet en simpel og bæredygtig opskrift med ganske almindeligt gær som hovedingrediens.
Gær som ’rugemor’
Missionen for et forskerhold fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab var at finde vejen til at fremstille stoffet bioteknologisk. Anført af adjunkt Yong Zhao er det lykkedes forskerne at kortlægge ruten med alle de 15 biokemiske trin, som planten gennemgår, når den danner celastrol. Disse trin er nødvendige at kende for at genskabe stoffet biosyntetisk.
Læs også: Bliv slank og lev længere med selen
Den sjældne plante, tordengudsvin, som på latin hedder Tripterygium wilfordii, har i tusinder af år været brugt i traditionel kinesisk medicin, som behandling for bl.a. gigtlidelser og som præventionsmiddel.
Planten vokser i de kinesiske bjerge, hvor lokale samlere høster dem. Så ud over at den er ekstrem giftig, er den også svær at opdrive.
– Vi har fundet ud af, hvordan planten danner celastrol ved at finde alle leddene i fremstillingsprocessen. Det betyder, at vi kunne tage de gener og enzymer, som laver stoffet, og putte dem over i en anden organisme, som ikke danner giftige stoffer. Og det er det, vi har gjort med gær, siger Yong Zhao.
De skaber dermed celastrol uden de giftige stoffer, som ellers følger med fra naturens side. Processen er både simpel og effektiv, og så tager den kun en uge. Den foregår uden brug af giftige opløsningsmidler eller katalysatorer, som ellers typisk bruges i kemiske synteser.
Grønneste og eneste metode
I dag bliver de fleste medicinske præparater til gennem syntese baseret på petrokemikalier, der hovedsageligt er baseret på råolie. Den traditionelle måde at udvikle syntetiske stoffer på er slet ikke en mulighed.
– Fordi celastrol-molekylet er så kompleks, findes der lige nu kun meget ineffektive kemiske syntese-metoder, som ikke er brugbare i storskala-produktion. Så vores metode er ikke alene en grøn metode – det er også den eneste reelle metode, der eksisterer, siger Yong Zhao.
Den videnskabelige artikel om studiet er udgivet i tidsskriftet Nature Chemistry.
Forrige artikelHud-mod-hud gør for tidligt fødte børn mere sociale
Næste artikelMangel på D-vitamin øger risiko for demens