Krop

Gigt – når inflammationen begynder at knirke

6. december 2016

700.000 danskere – eller ca. hver 8. af os – er berørt af gigt. Uanset hvilken gigtsygdom, vi taler om, betyder det smerter i led og muskler, men hvis vi kan bekæmpe inflammationen og støtte vores led, kan vi gøre noget ved det. Og denne del er naturlige midler bedst til i længden.

Det er et større puslespil, der skal gang i. For der findes ingen hurtige løsninger eller vidundermidler mod gigt – heller ikke slidgigt, som ofte er en gigtform, der dukker op med alderen, når vores krop begynder at knirke, hver gang vi udfordrer den lidt.

Men det er lige præcis, når de første tegn viser sig, at du har den bedste chance for at sætte ind og forebygge at ledsmerterne bliver værre.

Når de første smerter begynder, har irritationen og inflammationen ofte været på spil i et stykke tid. Og jo længere tid, der går, før du tager skeen i den anden hånd, jo sværere bliver det som regel at rette op på skaderne.

 

Sæt bremse på nedbrydning

Først og fremmest er det altid godt at vide, hvad der sker med kroppen. Sæt dig ind i, hvad årsagen til dine ledproblemer kan skyldes og insistér på at få lægens bud på, hvad der kan gøres forebyggende i stedet for bare at tage imod smertestillende gigtmidler. De medicinske gigtmidler har flere uheldige bivirkninger hos mange og gør ikke noget ved årsagen eller forebygger forværring.

Hvis du f.eks. vil forebygge, at brusken i dine led nedbrydes yderligere, kan naturlige stoffer som f.eks. chondroitin-sulfat bremse denne nedbrydning. Det er et stof, som findes naturligt, og som du også kan finde i naturlige midler mod ledproblemer, f.eks. Free Flex fra den danske producent Mezina. I Free Flex finder du også ingefær og gurkemeje i en kvalitet og mængde, der er i stand til at gøre en forskel for den inflammation, der i bund og grund starter meget af balladen. Det er et af de eneste tilskud på markedet, der både har ledopbygning og inflammationsdæmpere med i samme produkt.

 

Motion er en vigtig del

Når kroppen begynder at knirke, kan det også betale sig at kigge på, hvordan ens vægt og form generelt ser ud. Hvis du er overvægtig, kan et vægttab på bare 5 pct. faktisk gøre en forskel på dine smerter og stive led.

En anden naturlig – selvom den kan føles unaturlig – lindring kan findes i motion. Så selvom det gør ondt at rejse sig fra sofaen, så har leddene faktisk godt af at blive rørt, da den rette motion smører dem. Få lagt et passende træningsprogram, der tager hensyn til dine udfordringer. Du kan også vælge blide motionsformer som svømning og tai-chi – det vigtigste er at få rørt sig og få styrket sine muskler.

 

Naturlige smertestillere

Har du ondt, kan du selvfølgelig tage smertestillende medicin, men som nævnt har mange gigtmidler bivirkninger. Du kan også gribe til mere almindelige smertestillere, men effekten af både gurkemeje og ingefær har i flere studier vist at kunne forebygge behovet for medicinen. Også i studier, hvor f.eks. de naturlige midler bliver målt overfor effekten af almindelig smertestillende medicin, klarer ingefær og gurkemeje sig lige så godt. Da midlerne hjælper, fordi de påvirker inflammationen, kræver det dog, at du tager dem fortløbende og giver dem tid til at skabe en effekt.

 

Satser du på et nyt led?

Selv i vores moderne verden kan vi ikke helbrede en gigtsygdom. Men vi kan forsinke udviklingen eller bremse den, hvis vi tænker over, hvordan vores krop skal plejes og passes på for kunne holde til strabadserne fremover.

Alternativet er stadigt stærkere medicin mod smerterne, og derved stadigt flere bivirkninger og sikkert også nedbrydning af kroppen. Nogle ender med at få kunstige hofter eller knæ, men da de i snit holder ca. 15 år, er det ikke et valg, man bør træffe for tidligt.

__________

Av – nu og her

Vælger du at sætte ind med naturmidler, som skal bremse nedbrydningen og inflammationen, så kan det tage flere uger, før virkningen sætter ind.

Hvis du lider af smerter, som du gerne vil have dæmpet nu og her, kan du supplere med Free Flex gel, der er en varmende og smertestillende gel. Huden optager indholdet af chondroitin, MSM, ingefær, eucalyptus olie og mentol, så de aktive stoffer kan komme ind og virke, der hvor det gør ondt.

Du smører bare det berørte led med gelen, som også virker med sin varmende/kølende følelse.

Forrige artikelHver tredje unge kvinde tager antibiotika

Næste artikelAntiinflammatorisk jul med nødder

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.