Nyheder

Giv barnet ro, så bliver søvnen god

1. februar 2012

Forskerne anbefaler, at voksne kun benytter soveværelset til søvn. For sådan bliver vores søvn bedre. Men gælder de samme regler for børn, der lever hele deres liv i børneværelset?

Det er vigtigt, at man forbinder, det sted man skal sove, med hvile. Det råd dukker fra tid til anden op i medierne. Vi bliver anbefalet at undgå tv-kigning i soveværelset. Især lige inden sengetid. For meget rod kan endda være med til at skabe kaos. Ikke bare i soveværelset, men også i hovedet. Og så sover man dårligere.

Men hvad med børnene, tænker du måske. De små, der leger, ser tv, surmuler, spiser og sover i et og samme rum, indtil de flytter hjemmefra. Burde de have et ekstra rum kun til søvn?

Børn sover bedre end voksne

Den gode nyhed er, at du ikke behøver at flytte i et større hus, så dine børn kan få et ekstra værelse hver. Børn kan nemlig noget, som voksne ikke kan.

– Det ser ud til, at børn har en bedre fysiologisk evne til at sove end voksne, siger professor og søvnforsker Ståle Pallesen fra Bergen Universitet til forskning.no.

Alligevel er han bekymret for børns søvnkvalitet. Mennesker forbinder nemlig steder med både følelser og aktiviteter, og aktiviteterne i et børneværelse hænger ofte sammen med høj puls og larm. Ting, der intet har med søvn at gøre.

Ingen tv på børneværelset

Men hvad kan man så gøre, hvis støj og vild leg ikke kan undgås på børneværelset.  Man kan for eksempel sørge for ro tæt på sengetid.

Ståle Pallesen mener nemlig, at tidspunktet for barnets aktiviteter har større betydning end det faktum, at barnet forbinder sit værelse med andet end søvn.

– Jeg tror, at det største problem er, på hvilket tidspunkt aktiviteten finder sted, siger han til forskning.no.

Børns søvn bliver dårlig

Ståle Pallesens har specifikt forsket i effekten af mediebrug på soveværelset. Resultaterne er for nylig blevet publiceret i Journal of Sleep Research.

Han er da også mest bekymret for, hvordan brugen af elektroniske apparater kan forringe børns søvn. Netop fordi børnene har tv og computer på deres eget værelse og mulighed for at bruge dem lige inden sengetid. Måske endda, mens de ligger i sengen. Det medfører, at barnet får endnu flere dårlige associationer om, hvad en seng skal bruges til, og hvad der skal ske, inden barnet skal sove. Og hvis tv-kigning i sengen er en del af aftenritualet, så bliver søvnen dårlig. Også fordi barnet bliver udsat for stærkt lys på det forkerte tidspunkt af dagen. Noget der i sidste ende kan forrykke døgnrytmen.

Ståle Pallesens forskning viser blandt andet, at en iPad lyser med samme lysstyrke som stærkt stuelys.

Kilde: forskning.no

Forrige artikelForkølelse eller influenza?

Næste artikelDit biologiske ur går forkert