De fleste børn har perioder, hvor de er urolige eller angste. De kan være bange for tordenvejr, for hunde, for at sove alene, for mørke eller for edderkopper. De kan blive urolige, fordi der sker omvæltninger i familien såsom flytninger, nye søskende, skilsmisse, nyt job til forældrene eller andet. Nogle gange opstår angsten eller uroen, uden at vi kan sætte finger på, hvad der har udløst den.
Det er alt sammen helt naturlige tilstande. Børn har i perioder en meget veludviklet fantasi. Men det betyder ikke, at vi som voksne behøver se til igennem disse perioder. Bachs Blomsterdråber er oplagte remedier til at støtte børn og voksne, når livet bliver lidt udfordrende.
Dr. Edward Bach (1886-1936) var læge i England og han udviklede en teori om, at negative tanker og følelser er årsagen til mange sygdomme. Han fremstillede 38 blomsterremedier, som hver især er unikke og kan afhjælpe bestemte negative følelser som jalousi, vrede, kritik, angst, manglende selvværd m.m.
Remedierne kan bruges af alle og har ingen indflydelse på anden medicin. De er fremstillet efter homøopatiske principper, det vil sige, at de arbejder via energifrekvenser. De er meget nemme at tage, da de kan tages både med og uden mad. De er ikke skabt til psykiatriske lidelser, men til de almindelige følelsesmæssige udfordringer, som de fleste mennesker oplever i løbet af livet.
Danmarks førende Bach-specialist Susanne Løfgren har stor erfaring i at rådgive om, hvordan du kan hjælpe dit barn gennem perioder med uro eller angst. Susanne er uddannet sygeplejerske og zoneterapeut og har arbejdet med børn i rigtigt mange år i sin klinik. Hendes tilgang til mennesket er holistisk med fokus på både krop, sind og sjæl, og hvordan de spiller sammen.
– Uro og angst kan også hænge sammen med et svingende blodsukker, manglende søvn eller en forgiftning med tungmetaller. Det er vigtigt, at man også tager hånd om disse fysiske ting, når man vil hjælpe sit barn. Men derefter kan Bachs Blomsterremedier gøre en stor forskel, siger Susanne Løfgren.
Bachs 38 blomsterremedier er delt op i forskellige grupper og en af disse grupper er netop til angsttilstande. Når man arbejder med Bach-remedier, er første prioritet altid at behandle angst, hvis et barn eller voksen lider af det. Angsten skal behandles, inden man går videre med andre mulige temaer.
Susanne Løfgren har haft mange børn i sin klinik, som bl.a. har været bange for mørke, bange for at sove alene og som har lidt af mareridt og andet søvnrelateret. Ifølge Susanne bør alle børnefamilier have en flaske stående af det blomsterremedie, som hedder Bachs Rescue eller Nødhjælpsdråber. Det er et basisremedie, som man altid kan give, hvis barnet er bange eller urolig. Hvis virkningen ikke er helt tilstrækkelig, eller problemerne fortsætter, skal man prøve at gå lidt mere specifikt til værks med nogle af de andre remedier.
– Angst hos børn er ofte en blanding af, at barnet er bange for noget konkret som for eksempel edderkopper, men også en mere generel ængstelse eller indre uro, som ikke har et bestemt fokus. Derfor anbefaler jeg altid, at man bruger både Abeblomst og Bævreasp, som er to af blomsterremedierne, når man behandler børn. De virker nemlig henholdsvis på konkret frygt og mere generel ængstelse, siger Susanne Løfgren.
Hvis du selv har fundet frem til, hvilke remedier, der kan hjælpe dit barn, så kan man købe de små flasker i en helsekostbutik. Dråberne kan gives på forskellige måder.
– En af de nemmeste måder er at tage et glas vand og tilsætte to dråber af hvert valgt remedie. Så lader man sit barn nippe af glasset i løbet af dagen – mindst fire gange dagligt. Lidt større børn kan eventuelt få dråberne i en drikkedunk, som de har med sig i skole. Nødhjælpsdråberne er klar til brug lige fra flasken og skal ikke blandes i vand.
Hvis smagen af dråberne generer barnet, kan du eventuelt blande med juice for at sløre smagen. Dråberne er tilsat cognac. Hvis man som forælder er bekymret for at lade barnet drikke af dråberne med alkohol, kan man i stedet smøre det på huden – gerne ved håndledspulsen.
Bachs blomsterdråber er utroligt nemme at bruge og effektive. Men bedst af alt er følelsen af at kunne hjælpe og støtte sit barn gennem udfordrende perioder – og dermed se barnet vokse og trives.
Sammensæt blomsterdråberneNår man behandler med Bachs Blomsterdråber, handler det altså om så vidt muligt at se bag om udfordringerne og gætte på, hvad der kan have været den udløsende årsag. Fuglemælk Uro kan for eksempel opstå, hvis der er sket traumer med efterfølgende chok og sorg i barnets liv. Fuglemælk healer nye og gamle voldsomme oplevelser – for eksempel voldsomme fødselsoplevelser. Soløje Hvis et barn lider af meget voldsomme mareridt – de såkaldte night terror-anfald, så er der hjælp at hente i en kur med Soløje, der giver en stor indre ro og mod. Rød Hestekastanje Nogle børn er meget bekymrede for, at der sker noget med andre mennesker for eksempel deres forældre eller søskende. Rød Hestekastanje giver en indre ro og tillid, så de slipper bekymringerne. Kirsebærblomme Hvis du har et uroligt barn, der ind imellem får hysteriske anfald, vil det være en god idé at have Kirsebærblomme inden for rækkevidde. Den hjælper til at genetablere den indre ro. Hvis forældre også kører op i en spids i disse situationer, kan man med god virkning tage en dosis også. Jernurt Bag hyperaktivitet ligger der ofte ængstelse bag. Jernurt er et godt remedie til disse børn, fordi det hjælper til at slappe af. Lærk Hvis et barn mangler selvtillid, hjælper det med Lærk, som styrker troen på, at man kan klare nye ting. Bævreasp Til særligt sensitive og/eller præmature børn kan det være en stor støtte med Bævreasp. Bævreasp giver en god generel tryghed. Walnut I tider med forandringer som skift af institution, nye søskende, tandfrembrud osv. er Walnut-remediet et oplagt valg. Ensian Hvis et barn ofte hurtigt giver op overfor udfordrende opgaver og ærgrer sig og måske derfor nemt bliver uroligt, så hjælper Ensian med at vende modløshed til optimisme. Disse eksempler er blot nogle i rækken af de mange følelsesmæssige udfordringer hos børn, som ifølge Susanne Løfgren kan balanceres med Bach blomsterremedier. Er dit barns problemstillinger af mere kompleks karakter, så anbefaler hun, at du opsøger en uddannet Bach terapeut og får hjælp til at finde de helt specifikke remedier, som i samklang kan hjælpe dit barn. Du finder en liste over uddannede Bachterapeuter på www.casu.dk.
|
Vil du gerne kunne støtte dit barn gennem livets mange udfordringer?BACH dit barn op! Er en opslagsbog om Bach Blomsterremedier til børn og deres voksne, skrevet af Susanne Løfgren. Købes i helsekostbutikker, Saxo eller hos Susanne på hjemmesiden www.casu.dk. |