Krop

Præbiotika: Giv de sunde bakterier et godt hjem

Foto: Scanpix/Iris
26. april 2018

Du kan blive ved med at hælde sunde mælkesyrebakterier indenbords, men hvis de ikke har noget at leve af i tarmen, forsvinder de igen. En sund tarmflora dannes først og fremmest af en sund kost og den rette præbiotika.

Mens probiotika er en fælles betegnelse for de gavnlige bakterier, der arbejder i tarmene og sikrer, at dårlige bakterier og svampe ikke tager over, er præbiotika en fællesbetegnelse for de ingredienser, der populært sagt skal bygge et godt hjem for de probiotiske bakterier.

Wienerbrød og slikkepinde er yndlingsspise for Karius og Baktus, og sådan er det såmænd også for deres fætre i tarmene. De dårlige bakterier og svampe stortrives på sukkersøde sager, mens de gode bakterier foretrækker grøntsager, fibre og sunde fedtsyrer.

En sund kost med fibre indeholder en del af de komponenter, der skal til for at skabe et godt miljø i tarmene, der får sunde bakterier til at trives og formere sig. Derudover ved man, at fermenterede fødevarer og valle er gode former for præbiotika.

Valle syrner boligen

Valle kaldes også for ostevalle og er et biprodukt fra ostefremstilling. Valle fremkommer, når fedt, protein og vand er fjernet fra mælken. Valle er først og fremmest mælkesyre (laktat), men indeholder ingen laktose eller kasein, så den kan tåles af de fleste. Valle medvirker til en sund syrning af tarmens miljø, hvilket probiotiske bakterier elsker.

Herhjemme fås valle i Valleforce fra A. Vogel. Den schweiziske sundhedspioner arbejdede en del med at optimere fordøjelsen hos sine klienter, da rigtig meget sundhed grundlægges i vores tarme. Derfor var det for ham oplagt at bruge vallen, der er et kendt middel i de schweiziske alper. Han udviklede vallen ved at tilsætte L+ mælkesyre, som er med til at gøre den endnu mere effektiv.

Bakterier dør uden godt miljø

At miljøet, som vi tilbyder de probiotiske bakterier i tarmene, er vigtigt, viser nogle af de seneste resultater fra forskningen i fæcestransplantationer. Metoden, hvor syge mennesker får afføring fra raske, viser, at de i en periode kan have glæde af de sunde bakterier, de dermed får indsat i tarmene. Men effekten tager af allerede efter seks uger, og efter 18 uger er der ingen forskel.

Det siger måske sig selv – men hvis du ikke har miljøet i tarmene, der får de probiotiske bakterier til at trives, så forsvinder de. Og så skal du igen og igen have tilført nye bakterier, da det i yderste konsekvens kan føre til kroniske eller livstruende sygdomme, hvis din tarmflora har fået en uheldig ubalance.

Optager kosten bedre

Ved at syrne miljøet i tarmene med f.eks. valle oplever mange, at de optager deres kost og kosttilskud meget bedre. Det er der for så vidt ikke noget mærkeligt i, da et sundt miljø får bakterierne til at udføre deres opgaver mere effektivt. Og en af deres store opgaver er at omdanne kosten til de komponenter, som kroppen kan bruge.

At have styr på fordøjelsen er første skridt mod et sundere liv med færre skavanker, det stabiliserer blodsukkeret, og når vi optager næring mere effektivt, kan vi bedre bekæmpe eventuelle mangelsymptomer.

 


 

Valleforce kan:

  • Fødevarer tilsat valle, optages langsommere og hindrer blodsukkeret i at stige for hurtigt. Valle er oplagt til diabetikere, der kæmper med at regulere blodsukkeret omkring måltiderne.
  • Valle medvirker til at regulere insulinproduktionen, så blodsukkeret ikke sendes i bund.
  • Valle kan øge mæthedsfølelsen – måske på grund af det stabile blodsukker.
  • Den syrlige valle er let antiseptisk, så den er også god at smøre på smårifter og insektstik samt irriteret hud.

 

Forrige artikel7 simple øvelser, der gør din flyrejse udholdelig

Næste artikelImmune boost