Skøn

Giv din hud en ekstra gave!

Foto: Shutterstock
20. januar 2020

Nogen gange skal der lidt ekstra til. Lige det ekstra, der gør, at man føler sig bedre tilpas i sin hud. At betrækket er fleksibelt, smidigt, blødt, strålende, vitalt og rart at være i. Og i vores ansigt og hænder ikke mindst kan dette betræk være under pres, da det på alle årstider er eksponeret for vind og vejr.

Først: Hænderne op! Mange oplever allerede ved årstidernes skiften, at huden på hænderne nærmest over natten forandrer sig. Det bliver ikke bedre hen over vinteren med ekstra kulde. Nogle oplever ekstra tørhed, andre revner og sprækker i fingre og hændernes indersider. Nogle, at deres knoer bliver røde og irriterede, måske med små sprækker og små røde knopper, der kan være varme og gøre ondt.

Der findes flere andre irriterende udgaver af hænders reaktion på årstider og kulde/varme. Naturligvis kan hænder også reagere på uhensigtsmæssige stoffer, både hvis man vasker hænder ofte og især i udtørrende sæbestoffer. Eller hvis man har hænderne meget i vand eller kemikalier i forbindelse med sit arbejde.

Det kan være, man måske bruger gummihandsker, man ikke tåler eller skyllemiddel i sit tøj, man måske heller ikke tåler – man spiser noget, som man reagerer mod. Nogle reagerer f.eks. på farvestoffer i mad og slik, andre på mælk osv.

Hvis du kan finde ud af, hvad der er på spil og sætter din hud i alarmberedskab, er det en kæmpe hjælp. For selvom det skulle være vejrskifte, der udløser irritationen, kan der godt ligge mere bag. Og det betaler sig forebygge, i stedet for at vente til det nærmest ikke er til at holde ud og så måtte ty til skrappe midler.

Helende håndcreme

Til de hænder, der bliver tørre og sprækker, er der rigtig mange, der kan lide håndcremer, der heler og beroliger, men ikke fedter – så man kan komme videre med sine gøremål uden at sætte fedtfingre alle vegne uanset – på tastaturet, dørkarmen, katten eller mindstebarnet …

Et eksempel på en sådan håndcreme er Zinobel Organic Boosts håndcreme. Med pilebark, der indeholder naturlig salicylsyre til udskiftning af døde hudceller og opheling af særligt tørre og sprækkede områder. Sammen med hyben, gulerod og macadamia er denne håndcreme meget populær hos mange, der bøvler med revner og sprækker, men er også populær til almindelig hverdagspleje.

Mange mænd er også glade for den. De afholder sig ofte fra at smøre sig, fordi mange netop ikke bryder sig om en fedtet fornemmelse, og derfor venter indtil hænderne har det virkeligt skidt. Så kommer de virkelig meget creme på, som så ikke trænger ordentligt ind, men fedter, og de får så ringe en oplevelse, at det ikke kalder på mere.

Vil man gerne gøre denne let indtrængende håndcreme eller lignende cremer federe til f.eks. nattens pleje, kan man komme et par dråber olie i. I Zinobel Organic Boosts tilfælde kan det være fra ansigts- eller kropsolien i samme serie, som begge indeholder hybenkerneolie i ekstra høj kvalitet.

En meget gammel multitasker

Fra hænder til en multitasker, der har flere anvendelsesmuligheder for både ansigt, hænder, fødder og alt ind imellem: Weleda Skin Food, klassikeren på 93 år … en evergreen i ordets grønneste og mest vedholdende betydning, som stadig vinder priser.

Det er en utrolig anvendelig multitasker, og den bliver brugt til meget. Utrolig populær at sove med for ekstra næringsboost. Meget brugt om dagen som creme under en mineralmakeup, som den blender så godt med.

Weleda Skin Food bliver ofte anvendt som nærende highlighter til sart hud hos dem, som normalt ville gå uden om noget med duft. Flere med den aknetype, der har stor overflade-tørhed – ikke mindst ung hud – melder tilbage med lindring og bedring.

Men Skin Food kan også bruges til hænder, fødder, tørre skinneben osv. Simpelthen multianvendelig.

Ekstra lækkert til pleje af ansigtshud

En lækkerbisken af en nyhed fra amerikansk/franske Odacité er Bioactive Rose Gommage. Dens evne til at fjerne døde hudceller og samtidig beskytte de sarte lag øverst i huden er fantastisk – og så er den sjov at bruge, ikke mindst pga. konsistensen. Den kan bruges  af alle hudtyper som gommage eller som maske.

Som gommage påfører man et tyndt lag, og inden det er helt tørt, nulrer eller gnider man det af med fingerspidserne. Det føles dejligt, som om man løfter døde hudceller af, og huden bliver klar og blød. Bruges den som maske, er det stadig et tyndt lag, hvor enzymerne papaya og bromelain fra ananas peeler, og hyaluronsyre fugter. Den rensende effekt er ekstra fra konjacrødder, og rosenvandet beroliger. Den kan også bruges som læbemaske og øjenmaske.

I den skønne roses navn – mere lækkert nyt

Når man vælger et Jurlique-produkt, får man altid en oplevelse af et førsteklasses skønhedsprodukt med naturens egne ingredienser i fokus. På deres biodynamiske farm har de fokus på naturens balance, samarbejde mellem jord, planter, vand, insekter, fugle og rytmerne i naturen. Og hvordan vores hud og balance opretholdes, som den del af naturen, vi selv er.

Det nyeste fra Jurlique er Moisture Plus Rare Rose-serien – det rene fugtbad og pleje. Intens fugt hele dagen, som giver et friskt, fugtet og smidigt udseende og beskytter den tørre og dehydrerede hud. Cremen – eller den lettere udgave: lotionen eller til den kombinerede hud: gel-cremen med harpiks fra det velduftende mastiktræ – reducerer porernes størrelse og balancerer talgproduktionen i huden.

I kombination med Rare Rose-serum forbedres hudens barriere, og hudens optagelse af dagcremen øges og beskyttes mod fugttab.

Og så den klare, klare rosenduft i en pæn indpakning, hvis man holder af den slags …

Regenererende, fugtgivende og styrkende

Et ekstra skud kan du også få til det ydre fra Annemarie Börlinds Intensive Care-kapsler. Økologisk intensiv hudpleje, som er skøn at bruge og lade virke om natten.

Kapslerne er rige på regenerende lycopen fra tomatkerne-ekstrakt med ceramider og ekstra styrkende vitamin E og C.

De styrker hudens evne til at binde fugt, og ceramider er bare så blødgørende og styrkende pga. deres evne til at binde hudcellerne sammen. Med borago-olie, som også passer til alle hudtyper – ikke mindst en stresset og træt hud.

Ekstra pleje til sarte slimhinder

Der er en grund til, menstruationskopper er blevet så populære. Det er godt for pengepungen at genanvende, og for miljøet, der spares for produktion og affald i form af bind og tamponer.

Men også de sarte slimhinder skånes. Fair Squared har Period Cup, som er en blød, bionedbrydelig menstruationskop, der er lavet af 100 pct. ren naturgummi fra Fair Rubber-plantage i Sri Lanka. Den naturlige plantebaserede kop kan enten smides i kompostbunken eller graves ned i haven, når det er tid til en ny, og man kan ca. have den i to år. Fair Squared er et virkelig interessant bekendtskab at dykke mere ned i. Zero Waste, fair trade, vegan, produceret i Tyskland, NaTrue-certificeret mm.

Spændende dansk nyt på vej

Inden længe er der flere danske, økologiske nyheder på vej. Både nye mærker, men også eksisterende danske, som videreudvikler og forbedrer sig i takt med, at man bliver klogere.

Alger og tang er kommet ind i hudplejen, men vi har også fået ny forståelse for ingrediensers synergi i optagelse og virkning i huden. Der er samtidig større efterspørgsel på mere transparens og højere integritet – for at kunne gennemskue greenwashing, hvor nogle virker grønnere, end de egentlig er:

Miild – hudpleje, makeup, transparens og integritet

Transparens og integritet stråler netop ud af Miilds nye hudpleje-serie. Her kan man både tåle at nærlæse indhold – og få forklaringer på, hvad de latinske betegnelser dækker over, så man ikke behøver være ekspert for at gennemskue, hvad der er i ens creme. Da Tanja og Tine bag serien selv har hududfordringer, har de selv høje kvalitetskrav, men også forståelsen for, hvad en mere sart eller problematisk hud har brug for.

GreenEtiqs – nyt flyvende mærke på vej

Nyt spændende, dansk mærke rammer helsekostforretningerne her i foråret. GreenEtiqs er NaTrue-certificeret og med en høj tilgængelighed i informationer om ingrediensers ophav, dyrkning, håndtering, anvendelse og hvorfor. Mere om det i et af de kommende numre!

Mellisa – innovation, lækkerhed og nyt look

Det er ikke kun etiketternes udseende, der gennemgår en udvikling hos Mellisa. Opdateringer af mange formuleringer med spændende bioaktiver, der både i effekt, forståelse og netop anvendelse bruges på en ny bevidst måde.

Et eksempel er Mellisas ansigts- og kropsolie, der udover de gode olier fra granatæble også indeholder en masse flerumættede essentielle fedtsyrer, som kroppen ikke selv danner, men som er nøgleingredienser i at vedligeholde og genopbygge en hudbarriere, der er bedre i stand til at holde på sin egen fugt. Og så føles huden mere velnæret og elastisk.

Olien kan bruges i ansigt og på krop, men kan også supplere eller blandes i de øvrige produkter både for effekt og lækkerhed. Der er mere spændende på vej fra Mellisa, som vi nok kommer til at følge og fortælle om!

Forrige artikelHudallergi sænker livskvaliteten

Næste artikelUdsigt til natur dæmper støj

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.