Nyheder

Giv dit barn et kram

13. juni 2017

Ny forskning viser, at nyfødte og fostre er udstyret med en langt mere modtagelig hjerne, end man måske lige skulle tro.

For nogle fædre er det nyfødte barn en lidt svær størrelse at håndtere. For der er jo ikke rigtig nogen respons, når smilet og gy gy-lydene ikke er udviklet endnu. De ligger bare der og spiser, græder og laver i bleen. Måske tilmed på samme tid.

Men disse fædre skulle måske læse med her. For selvom de kan føle sig lidt til overs i forhold til det, moderen og barnet har sammen, er deres tilstedeværelse og deltagelse af stor vigtighed.

For der sker meget mere i de små hoveder, end man måske lige skulle tro.

Fostre ser ansigter

Et nyt studie fra Lancaster University i Storbritannien viser, at fostre helt ned til 34 uger viser en særlig interesse for ansigter. Forskerne projicerede lys gennem livmodervæggen hos gravide kvinder og iagttog fostrenes reaktioner på de skygger, der blev skabt på indersiden af livmoderen. Former af ansigtslignende karakter vakte langt større interesse hos fostrene end andre former. De vendte simpelthen ansigtet og kiggede efter ansigterne.

Studiet viste også, at der er rigeligt med naturligt lys i livmoderen til at give fostrene en visuel stimulation. De kan altså ligge derinde fra 34. uge og kigge efter former, der minder om ansigter.

For tidligt fødte udvikler sig med kram

Et andet studie fra Nationwide Children’s Hospital i den amerikanske stat Ohio konkluderer, at kram og kærlige berøringer har stor betydning for hjernens udvikling hos for tidligt fødte. For tidligt fødte har ofte et sart sansesystem, fordi de brat er blevet frarøvet den trygge tilværelse i livmoderen, hvor de ellers kunne vende bunden i vejret på sig selv og vrikke med alle lemmer. Pludselig – og alt for tidligt – er de omgivet af støj og larm. Det betyder noget.

Studiet viser, at kærlige kram formentlig kan give børnene noget af den tryghed tilbage, som de mistede.

– Det er essentielt for de for tidligt fødte, at de modtager positiv og støttende berøring, der matcher den tryghed, andre børn har oplevet ved en hel graviditet i deres moders mave. Når forældrene ikke er i stand til det, kan hospitalet med fordel tænke i at lade sundhedsfagligt personale udføre denne opgave, siger Nathalie Maitre fra Nationwide Children’s Hospital.

Kropskontakt øgede respons

Maitre og hendes kolleger lavede en undersøgelse af 125 nyfødte børn. En del var for tidligt fødte i mellem 24. og 36. graviditetsuge, mens en anden del var født imellem 38. og 42. uge. Før børnene blev udskrevet fra hospitalet, blev det undersøgt, hvordan deres hjerner reagerede på små pust mod huden. Studiet viste, at de for tidligt fødte generelt havde en dårligere respons på blide berøringer end de børn, der var født til tiden. Men studiet viste også, at de for tidligt fødte, der havde mest kropskontakt med forældrene, reagerede bedst på de små pust mod huden.

Kilder: Videnskab.dk, Sciencedaily.com

Forrige artikelBørn husker bedre med motion

Næste artikelIngen pebermynteolie mod flåter