Det er svært at forestille sig et årsskifte uden en tilhørende inferno af farverige lysglimt og glitter på himlen og en lydtornado af bulder og brag. Det er tradition. Men mens festivitasen er for stor glæde for os, forholder det sig anderledes for vores kæledyr. For dem er de høje lyde stressende og ildevarslende og sørger man ikke for at give sine dyr de rette betingelser på årets sidste dag, kan det få langstrakte konsekvenser for deres velbefindende, peger flere dyrlæger på.
Kombinationen af lysglimt, høje lyde og mennesker i vild vigør er nemlig ikke en dyrevenlig kombination. Dyrlæge og indehaver af virksomheden Dyreadfærdskonsulenten, Iben Meyer, forklarer:
– Dyr forstår ikke, hvor de høje lyde og lysglimt til nytår kommer fra, hvilket er med til at øge deres stressniveau, som ofte er forhøjet i forvejen i december. Nogle kæledyr kan ryste det af sig efter nytår, men for rigtig mange dyr vil oplevelsen af frygt og stress have sat sig.
[relateredehistorier]
Og selvom december nok for manges vedkommende har været mere rolig i år, og det konstante rend af mennesker ind og ud af huset i forbindelse med julearrangementer er sat på pause, kan den ene aften altså stadig være skadelig for dyrene. Iben Meyer forklarer, at den stress, de oplever generelt i december og i særlig grad på nytårsaften kan sætte sig i dem og øge deres generelle alarmberedskab. Det kan udvikle sig til en længerevarende tilstand af stress og angst, som igen kan give problemer med aggression eller frygt for helt almindelige daglige begivenheder.
Netop fordi oplevelsen med fyrværkeri kan virke så traumatiserende på dyr, har Dyrenes Beskyttelse også været ude at opfordre til, at man sætter en stopper for indkøb og affyring af fyrværkeri, som vi kender det. Men så længe, reglerne er, som de er, må man som dyreejer affinde sig med, at der sandsynligvis vil være masser bulder og brag nytårsaften. Derfor er det også væsentligt, at man selv tager sig sine forholdsregler, for at få dyrene bedst igennem aftenen.
Britt Bækbo Holm er dyrlæge og ansvarlig for adfærdsprodukter hos veterinærvirksomheden Virbac, og hun giver her forskellige tips og tricks til at sænke stressniveauet.
For det første understreger hun vigtigheden i at træne og forberede sit kæledyr på aftenen. For katte, som ofte går frit rundt i haver og naturen omkring ens hus, forklarer hun, at det er en god ide at vænne katten til at være inde i dagene op til nytårsaften. Man bør derudover sørge for at alle vinduer, døre og kattelemme er lukket på dagen og aftenen, da det ikke er sikkert for en kat at færdes frit, når der er fyrværkeri på gaden.
For hunde er det især lydtræning, som kan være gavnlig. Den slags tager tid, og man kan derfor ikke nå at forberede sin hund på det nytår, der står for døren. Men man kan gå i gang med at tilpasse hunden til høje lyde allerede nu, så den er mindre bange næste år. Træningen skal ske langsomt og progressivt og Iben Meyer anbefaler, at man bruger i hvert fald et halvt år på træningen.
Ud over træning og afskærmning fra verden udenfor, kan man arbejde med at skabe trygge rammer i hjemmet. Det gælder for både hunde og katte. Find et rum, de er trygge i, og gør det rart for kæledyret at opholde sig her. Det betyder adgang til vand, mad og eventuelt en kattebakke. Derudover er det en god ide at rulle gardinerne for, så lysglimtene ikke forstyrrer roen. Man kan med fordel også spraye med feromoner på omgivelserne i rummet, da feromonerne også er med til at skabe en tryg fornemmelse.
Man kan derudover give sit dyr et kosttilskud med L-theanin, som stammer fra grøn te. Det virker nemlig angst- og stressreducerende på både hunde og katte. Man kan med fordel starte behandlingen i god tid.
Som dyreejer kan man ikke stoppe andre i at fyre fyrværkeri af, men man kan kontrollere lydene i ens eget hjem. Derfor bør man vinke farvel til bordbomber og lignende, som larmer i huset. Man kan også sørge for, at der er en radio med rolig musik, der spiller i det rum, hvor dyret opholder sig, da det kan overdøve lidt af det bulder og brag, der er i området.
Slutteligt anbefaler Iben Meyer, at man gennem hele december holder godt øje med sit kæledyr og noterer sig, hvornår dyret har været rolig og hvad, der har virket, så man kan arbejde videre med de initiativer næste år. Nytåret er en festdag, men det skal gerne være en aften som både dyr og mennesker kommer helskindet igennem, og her er altså meget, man uden de store anstrengelser kan gøre for sit kæledyr i den henseende.