Nyheder

Giv dit proteinindtag opmærksomhed

15. februar 2016

For lidt protein i kroppen kan betyde, at du mister muskelmasse og nemt kan blive syg. Men for meget protein kan være giftigt for nyrerne. Derfor synes mange ofte, at det kan være svært at finde rundt i anbefalingerne. Korrekt indtag af protein er meget forskelligt alt efter din størrelse, og hvor aktiv du er.

Hvornår er proteinerne sunde, og hvornår er det bedst at undgå dem? Et rigtigt indtag af protein er vigtigt, da protein bliver nedbrudt til nødvendige aminosyrer. Aminosyrerne reparerer og opbygger celler, knogler, væv, immunsystemet og meget mere. I alt findes der 20 aminosyrer. Nogle kan kroppen selv fremstille, men det er nødvendigt at spise sig til 8-9 aminosyrer, da kroppen ikke selv fremstiller dem. De kaldes for de essentielle aminosyrer (valin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, phenylalanin, tryptofan og threonin – og spædbørn skal også have histidin).

Indtag efter kropsvægt

Der findes ikke en overordnet guideline for, hvor mange proteiner man skal indtage om dagen. Det kommer nemlig an på din vægt. En tommelfingerregel siger, at behovet for protein er på ca. 0,8 g. pr. kilo, man vejer. Altså, vejer du 80 kilo, skal du helst indtage ca. 64 g. protein om dagen.  Hvis du tænker, ”hellere for meget end for lidt’” – så skal du måske genoverveje. Proteiner bruges som energikilde, og hvis du får for meget, lagres det som fedt. Hvis du har et overindtag af protein over en længere periode, kan der også blive dannet stoffer, som er giftige for nyrerne.

Sammensætning af proteiner

Proteiner har forskellig værdi for kroppen, alt efter hvilke aminosyrer de indeholder. Derfor skal

du have dine proteiner fra forskellig slags mad, som kan kompensere hinanden. Korn indeholder f.eks. meget lysin og kan derfor kombineres med bælgfrugter, grøntsager, mælkeprodukter nødder eller frø.

Eksempler på kombinationer, som giver dig rigtig sammensætning af proteiner, kan være havregryn med mælk, en skive brød med tomatbønner eller ris og ærter i samme ret. Sojabønner og andre produkter af soja indeholder i selv selv de proteiner, du har brug for.

Motionisters proteinbehov

Motionister og almindelige sportsfolk har som udgangspunkt ikke behov for et ekstra indtag af proteiner. Ofte får du mere appetit af at motionere, og hvis du spiser normal og varieret kost, kommer proteinerne af sig selv. Hvis du dog træner mere end fire gange i ugen og er i gang med muskelopbygning, kan der godt være behov for et proteintilskud.

Klimavenlige proteiner

Rigtig mange proteiner får vi gennem kød. Men vil man skåne miljøet, er kød en af de værste syndere. De bæredygtige proteiner kan findes i vegetabilske produkter som frugt og grønt. Og vil du være endnu mere miljøvenlig, skal du gå efter frugt og grønt, som er i sæson eller købe lokale varer, som ikke har haft en lang transporttur. Mange tror dog, at man altid skal handle f.eks. danske tomater. Men hvis det ikke er sæson for tomater i Danmark, er de dyrket i et opvarmet drivhus. Det udleder langt mere CO2, end hvis de er dyrket udendørs i Spanien og derefter transporteret til Danmark.

 

Kilde: Tænk og sundhed.dk  

Forrige artikelHvorfor vælge uld til sit barn?

Næste artikelDet er tangen, der tæller!