Nyheder

Mindfulness lindrer angst og depression hos KOL-patienter

Foto: Adobe Stock
3. april 2018

Som de første i verden har danske forskere bevist, at mindfulness-træning kan hjælpe patienter, der lider af lungesygdommen KOL, så de bedre kan håndtere angst og depression.

Forestil dig, at du kun kan trække vejret igennem et sugerør – også når du har brug for at tage en rigtig dyb indånding.  Det er ikke svært at forestille sig, at den følelse kan føre til psykiske problemer som angst og depression.

Omkring 430.000 danskere lider af Kronisk Obstruktiv Lungesygdom – bedre kendt som KOL – hvor luftvejene forsnævres. Sygdommen er uhelbredelig, og hver dag dør 16 danskere på grund af lidelsen. Patienterne oplever gener såsom åndenød, hoste og slimdannelse i luftvejene.

Træn din hjerne til et bedre helbred

Men nu har et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital vist, at et otte ugers psykologisk behandlingsprogram, såkaldt mindfulness-træning, kan lindre patienternes psykiske symptomer på depression og angst.

84 KOL-patienter deltog i undersøgelsen, hvor de trak lod om, enten at modtage et 8-ugers mindfulness-træningsprogram som tillæg til deres fysiske rehabilitering eller udelukkende lave fysisk rehabilitering.

– Resultaterne viste, at de patienter, der havde modtaget mindfulness-træning som tillæg til deres fysiske rehabiliteringsprogram oplevede væsentligt færre angst- og depressive symptomer efter behandlingen, i forhold til de patienter, der kun havde modtaget fysisk rehabilitering, siger psykolog og ph.d.-studerende Ingeborg Farver-Vestergaard, som har stået for projektet i en pressemeddelelse på Aarhus Universitets hjemmeside.

Det viser sig, at det især var den øgede selvomsorg, som er en del af mindfulness-træningen, der lindrede symptomerne på angst og depression. Og det giver ifølge Ingeborg Faver-Vestergaard god mening, eftersom KOL-patienter ofte lider af bebrejdelse på grund af tobaksrygningens rolle i udviklingen af KOL.

Mindfulness påvirker også fysiske symptomer

– Vi har længe vidst, at KOL-patienter har gavn af fysisk træning, men det er opløftende at se, at psykologiske træningsformer yderligere kan forbedre patienters velbefindende, siger Anders Løkke fra Lungemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital i pressemeddelelsen.

Og den nye danske undersøgelse viser faktisk, at mindfulness kan hjælpe på mere end blot patienternes psykiske velbefindende. I undersøgelser med andre patientgrupper, f.eks. kræftpatienter har det vist sig, at mindfulness-træning kan lindre fysiske symptomer som smerte.

– Vi håbede derfor på, at den psykologiske behandling også kunne påvirke KOL-patienters fysiske symptomer, f.eks. åndenød. Og faktisk så vi i vores studie en tendens til, at de patienter, der deltog i mindfulness-træningen, oplevede færre fysiske symptomer efter træningen, sammenlignet med de patienter, der ikke modtog mindfulness-træningen, siger Ingeborg Faver-Vestergaard.

Kilde: http://newsroom.au.dk/nyheder/vis/artikel/mindfulness-traening-hjaelper-kol-patienter/

 

 

Forrige artikelTid til en ny (eller genoptaget) forelskelse?

Næste artikelMental balance: tænk stort og sats småt!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.