Krop

Glucosamin: Lindrer mere end slidgigt

Foto: Adobe Stock
12. februar 2018

Glucosamin er kendt for sin virkning ved slidgigt. Men flere mærker faktisk også en positiv effekt i muskler, led og sener i resten af kroppen – for det lille molekyle kan nemlig mere end blot at påvirke slidgigten.

Ved forskning bliver forskerne oftest nødt til at fokusere meget skarpt på én ting, eksempelvis muskler, knogler eller sygdom, når de skal undersøge en effekt på et givent produkt.

På den måde bliver undersøgelsen overskuelig for forskerne, og de kan fokusere målrettet på ét område – men nogle gange glemmer de at følge op på, om forsøgspersonerne oplevede andre positive resultater ved den givne behandling end dem, som de blev testet i – og noget tyder på, at det faktisk er det, der er sket med bl.a. glucosaminsulfat.

Virker på mere end gigtramte led

Vi bliver alle ramt af slidgigt før eller siden, hvis vi bare bliver gamle nok. Men rigtig mange mennesker får begyndende slidgigt, som ikke kan ses på røntgen, allerede inden de når de 40 år. Begynder man på glycosaminsulfat her, er der stor sandsynlighed for, at man vil mærke en klar forbedring på smerterne og dermed også forebygge udviklingen af slidgigt.

Hvis du aflaster og behandler det gigtramte led, hjælper det nemlig i resten af kroppen via facierne rundt om vores muskler, som tilsammen danner er et slags kommunikationssystem i kroppen.

En helt anden forklaring på virkning andre steder end de gigtramte led er, at når du med glucosaminsulfat fjerner irritation, hævelser, rødmen og smerte fra et bruskholdigt led, får du automatisk også sat en stopper for de sekundære skader og smerter – derfor skal man finde de bagvedliggende årsager til problemerne.

Vær opmærksom på lægemiddel-kvaliteten

I stedet for at tage smertestillende midler, som ofte bringer bivirkninger med sig, er det vigtigt at finde årsagerne for at konstatere, om et eller flere af følgende symptomer kan skyldes slidgigt – for i så fald kan glucosaminsulfat hjælpe mod generne. Desværre blev glucosamin i 2011 taget af listen over lægemidler, du kan få tilskud til. Begrundelsen var, at der manglede beviser for effekt.

I 2009 gennemgik Cohrane Instituttet relevante, videnskabelige undersøgelser, der havde undersøgt glucosamins virkning på smerter og funktionsniveau. Her kunne de se, at en samlet vurdering af glucosaminsulfat i forskellige kvaliteter var alt for mudret  – på den ene side trak glucosaminsulfat i kosttilskud ned på effekten i undersøgelsen, mens der i undersøgelser over glucosamin i lægemiddelkvalitet var en klar reducering af smerter og forbedring af funktionsniveauet hos gigtpatienter.

Det var desværre den samlede vurdering, som man skævede til, da man valgte at fjerne tilskuddet. Derfor er der vigtigt, hvis du vil bekæmpe symptomer på slidgigt og den følgevirkninger, at du behandler dem med glucosamin i lægemiddelkvalitet.

 

Forrige artikelMere kropsbevidsthed: Sæt dig selv på dagsordenen

Næste artikelSødemidler feder ikke – men er de helt uskadelige?