Nyheder

Gluten – alle taler om det, men hvad er det egentlig?

Foto: Adobe Stock
12. december 2018

Glutenfri mad er blevet stadigt mere populært hos danskerne.  Men ved du helt præcist, hvad gluten er? 

[boxed align=”right” width=”half” label=”Vidste du?“]

At cøliaki blev opdaget under Anden Verdenskrig, hvor der var hungersnød i Holland. Der var mangel på hvedebrød, og en børnelæge undrede sig over, at mange børn pludseligt fik det bedre.

[/boxed]

Glutenallergi, cøliaki, hvedeallergi, glutenintolerance. Kært barn, mange navne. Men der er faktisk en mening med de mange betegnelser. De dækker nemlig alle sammen over noget forskelligt – dog med den fællesnævner, at man reagerer negativt på gluten. Et protein, der findes i kornprodukter – særligt i hvede, men også i byg, rug og havre.

Først og fremmest er det vigtigt at understrege forskellen på en allergisk reaktion og en intolerance.

Cøliaki er glutenallergi. Her er man allergisk overfor gluten og tarmen bliver nedbrudt, når den provokeres ved glutenholdig kost. Cøliaki påvises ved en tarmbiopsi, dvs. prøve fra tarmvæggen. Symptomer er meget diffuse, men mange oplever mavesmerter, diarre, oppustethed samt symptomer på underernæring.

Derudover er der dem, der føler en markant ændring i deres velvære ved ikke at spise gluten – uden nødvendigvis at lide af cøliaki eller en anden form for allergi. Her er der tale om glutenintolerance. Det kan skyldes, at mange ikke kan optage det store protein gluten er. Her er symptomerne, om muligt, endnu mere diffuse. Det kan være alt fra træthed, hovedpine, koncentrationsbesvær, oppustethed, ondt i maven, hudproblemer mv.

Hvordan ved jeg, om jeg er intolerant overfor gluten?

Symptomerne skyldes den nedsatte optagelse af næring og kommer ikke fra dag til dag, men over en længere periode. Derfor kan de også tit være svære at bemærke. Men de typiske tegn på, at du har glutenintolerance eller glutenallergi er diarré, vægttab, luft i mave, oppustethed, mavesmerter, træthed, blodmangel og knoglesmerter.

Sådan kan du leve med glutenintolerance

Lider du af en af enten glutenallergi eller glutenintolerance er behandlingen enkel: Spis en glutenfri kost. Men i alt sin enkelthed gemmer sig alligevel lidt af en udfordring, da rigtig mange madvarer indeholder gluten. Og ofte ledsages glutenallergi af en laktoseintolerance, hvilket involverer store fødevaregrupper, du helt skal undgå.

Sundhedsstyrelsen har lavet en god og brugbar liste til dig med glutenallergi:

Gluten findes i:

● hvedemel, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedeklid, hvedekim, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous, spelt, urhvede, emmer, enkorn, kamut
● rugmel, rugkerner
● havregryn, havremel, havremix, müsli, havreklid, havrekager – med mindre det er lavet af special-fremstillet havre
● Byggryn, perlebyg
● Brød, kager, pasta, panering (rasp), vafler, kiks, biskuits, bageblandinger, ristede løg
● Flere madlavningsfløder

Gluten kan findes i (vær opmærksom):

● mange morgenmadsprodukter
● farsvarer, paté, pølse, pålægsvarer, færdige middagsretter, stuvning, sovs, bouillon
● nogle sennep, ketchup, mayonnaise, remoulade, karry og andre krydderiblandinger
● fyldt chokolade, lakrids, lakridskonfekt, vingummi, karameller
● frosne kartoffelprodukter, chips
● øl og milkshake
● sojasauce

Fødevarer, der naturligt er fri for gluten:

Fødevarerne på denne liste indeholder sjældent gluten. For at være på den sikre side bør du alligevel altid læse varedeklarationen:
● kød (fersk, frossent, røget og saltet), fjerkræ, fisk, indmad, æg
● kartofler og grøntsager (friske og konserverede)
● frugt (frisk, tørret, frosset eller konserveret), kokos, nødder, mandler
● mælk, syrnede mælkeprodukter (uden müsli), ost
● margarine, smør, olie, minarine
● saft, juice, sodavand, vin, spiritus.

Udover en glutenfri diæt, er der en række forholdsregler, du bør følge:

● Du skal indtage fuldkorns-ris, hirse, majs, soya, kartofler mm.
● Du skal undgå mad/drikke, der indeholder mel fra hvede, rug og byg.
● Du bør i starten undgå mælkeprodukter på grund af forbigående mælkesukker-intolerance – også kaldet laktoseintolerance.
● Du bør tage tilskud af jern og kalk samt multi-vitaminer for at sikre, at man indtager de anbefalede mængder.

Heldigvis lever mange fint og ubesværet med en glutenfri diæt, da der efterhånden er mange glutenfrie varer i butikkerne, der gør det lettere at håndtere en glutenallergi. I modsætning til tidligere finder man også flere glutenfrie alternativer til fiberrigt brød, hvilket gør det lidt lettere at leve sundt. De hvide glutenfrie alternativer er nemlig ikke bedre end hvidt glutenholdigt brød set fra et ernæringsmæssigt synspunkt.

Kilder:
www.femina.dk/sundhed/kost-motion/glutenallergi

www.letliv.dk/sund-og-skoen/sundhed/glutenallergi

www.dr.dk/nyheder/viden/naturvidenskab

 

Forrige artikelForskere bag forsøg med mobilstråling: Der er grund til bekymring

Næste artikelRadicchiosalat med pærer og ristet boghvede