Mad

Glutenfri mad – på den nemme måde

Foto: Wichmann+Bendtsen og Line Klein
17. april 2020

Lige nu er der et kæmpestort fokus på at spise vegansk – og helt udelukke kød fra den daglige kost. Et forstærket fokus på miljøet og ikke mindst klimaet har sat ekstra skub i den grønne bølge, som fylder rigtig meget. Det er lige før, at den har fortrængt den glutenfri bølge, som svømmede hen over kostområdet for faktisk ganske kort tid siden.

Du går måske lige nu og bøvler med problemer med fordøjelsen og en mave, der kan være så oppustet, at du ligner en gravid? I så fald kan det være en god idé at prøve at udelukke gluten fra din kost eller reducere indtaget.

Godt for alle

For os alle kan det være en god idé at have et større fokus på den mængde af gluten, vi indtager – også selvom man på ingen måde lider af cøliaki, (glutenintolerance.)

Indtaget af glutenholdige fødevarer som brød, pasta og fast food er steget kraftigt de senere år – samtidig er glutenindholdet – særligt i hvede, øget betydeligt. Gluten kan i store mængder være vanskeligt fordøjeligt og resultere i fordøjelsesmæssigt ubehag, irritabel tarm og oppustethed. Hos mennesker, der ikke fordøjer gluten effektivt, kan glutenmolekylerne, når de kommer ind i tarmen, påvirke immunforsvarets celler negativt.

Måske hører du til dem, som kunne få en bedre fordøjelse ved at spise mindre gluten om dagen. Med bogen, Nemt Glutenfrit, kan du let komme i gang. Du bliver hjulpet til at lave glutenfri mad, uden at du føler, du går glip af noget. Mange forbinder nok glutenfri kost med en diæt støvsuget for alt, hvad der hedder lyst brød og pasta, men sådan behøver det slet ikke at være.

Smag og madglæde

Nemt glutenfrit er for alle, der er nysgerrige på det glutenfri køkken og de fordele, man kan drage af en glutenfri kost. Kogebogen indeholder delikate og velsmagende opskrifter, så du selv kan bage både pandekager og vafler eller servere en hel glutenfri menu, hvor de fleste kan være med. Der er skruet ned for indholdet af gluten, men op for smag og madglæde.

Nemt glutenfrit er en kombination af ti andre kogebøder fra FADL’s Forlag, hvoraf de lækreste glutenfri produkter er blevet plukket ud og inddelt på ny. I bogen er opskrifterne inddelt i de fem kapitler: Morgenmad, appetizers og forretter, hovedretter, tilbehør og desserter. Bogen er endnu en udgivelse i Nemt-serien fra Fadl’s Forlag.

Om bogen: Nemt Glutenfrit, 75 retter uden gluten, af Louise Bruun, Torben Kitaj, Mia Sommer mfl., sider 192, pris 199,95 kr. FADL’s Forlag

Opskrifter

Spicy chia-morgenmadsparfait med mango, ingefær og cayennepeber:

Spicy chia-morgenmadsparfait med mango, ingefær og cayennepeber

Vaffel-blinis med stenbidderrogn og rygeostsalat:

Vaffel-blinis med stenbidderrogn og rygeostsalat

Ærtepandekager med pocheret æg:

Ærtepandekager med pocheret æg

Forrige artikelSalat Nicoise

Næste artikelSpicy chia-morgenmadsparfait med mango, ingefær og cayennepeber